Video kurgu için Mac mi, Pc mi?

Spawn999

Hectopat
Daha fazla  
Arkadaşlar öncelikle merhabalar. Genelde youtube videolarından takip ediyordum bu soruyu sormak içinde internetteki doğru birkaç adresten birisi olduğunu düşünerek sizlere bu soruyu sormak istedim.

Video kurgu için video kurguyla uğraşmış ve/veya donanım bilgisi olan arkadaşlara 2 sorum olacak.

1. Sağlıklı kasmadan video kurgu yapmak için Mac mi, PC mi? Genel olarak görüşlerinizi karşılaştığınız olumlu olumsuz yönleri merak ediyorum. (Mesela Pc ya da Mac para oldukça yükseltmek şunda daha iyi ama performansı şöyle gibi olabilir örnek olarak söylüyorum sadece)

2. Özel olarak da kendi bütçen 3000-4000 arası (3000'ine ne kadar yakın o kadar iyi ). Bu bütçe aralığında 2. el bir Mac mi? Yoksa toplama bir Pc mi bu konudaki önerileriniz ve tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkürler.

Not: Oyun oynamak kesinlikle 2. planda olay video kurgu ve grafik programları. Ancak video kurgu ve grafik arasında seçim yapmamı isterseniz video kurgu açık ara daha öncelikli.

Dip Not: 2. sorum için bu fiyat aralıklarında olur mu bilmiyorum ama 4k video işlemek gibi bir seçenek 4500'e çıksakta olabilir ama 4k çekmek ve işlemek şuan bütçeli bir iş bu sorum ek bir soru olarak cevaplanmasa da olur merakımdan soruyorum diğerleri alma/edinme kullanma isteğimden.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu işlerin içinde bulunan biri olarak sana kesinlikle iki sistemde de performans farkı olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Aynı özelliklere sahip MAC ve PC arasında performans olarak ve yazılımsal olarak hiç bir fark yok. Eğer bunun aksini söyleyecek biri varsa hayatında daha önce hiç MAC ve PC'yi aynı anda kullanmamıştır. Olayın özü programları lisanslı almak ve bilgisayara bebek gibi bakmak. Aldığı render'ı masaüstünde bıraka bıraka sistem kasılıyo diyen efektçiler mi desem, doğduğundan beridir PC kullanmış ama MAC gördüğünde küfür edenler mi desem... Eğer normalde kullandığın işletim sistemi Windows'sa, lisanslı program kullanacaksan PC'yi seç, yok ben normalde zaten MAC kullanıcısıyım, Windows'ta neymiş diyosan MAC al. E tabii ki bir MAC PRO'ya tutupta 20.000TL verirsen performansı PC'den yüksek olacaktır. 20.000TL'ye bir PC topla da kurgu-efekt yap, gör.
Ben her ikisini de kullanıyorum bu arada...

Youtube üzerinden tüm rehberlere göz atmıştım bu konuya zamanında. Şöyle ki aynı fiyat bazında MAC vs Toplama PC savaşında hepsinde Toplama PC kazanıyor. Sebebi bariz şekilde belli. APPLE farkı. Gerçekten safkan ve kullanışlı ürünler yapıyorlar. Eşi benzeri olmayan her şeyi neredeyse ilk onlarda görüyoruz. Ee kaliteyi de sunuyor kesinlikle. Benim tavsiyem Toplama PC'den yana. İlk olasılık olarak iki bilgisayarda da aynı parçaları kullanırsanız aynı performansı alırsınız. Paranız cebinizde kalır. İkinci olasılık da ise aynı bütçeye göre karşılaştırırsanız Toplama PC performans olarak çok daha öteye geçer. Aynı zamanda size "UPDATE" imkanı sağlar. Bir iki sene sonra sisteme çok daha yenilikçi bir işlemci ekleyebilirsiniz. Ayrıca oldu ki satmanız gerekti. MAC satmak ile Toplama PC satmak arasında dehşet verici farklar var. Yani benim açımdan her şekilde PC daha avantajlı.

Öncelikle cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Ancak windows'un bir kaç ayda bir format istediği zamanla kastığı macler de böyle şeylere ihtiyaç duyulmadığı gibi şeyleri çok duyuyorum. Mac içinde ki parçaların uyumu çok iyi gibi şeyler. Yeni uygun fiyatlı bir pc toplama aşamasındayım. Ancak her yerde oyun bilgisayarı toplama videoları bazı yerlerde ise grafik bilgisayarı diyorlar. Tamam grafik ama grafik biraz daha illistiratior, corel, indesign, photoshop vs. kafası. Ancak premier, after effect gibi programların kullanımı da exportu da daha çok zorluyor. Technopat youtube kanalın da hacintosh videosunu izledim 2013 yılında ki. Acaba işletim sisteminin gerçekten dediğiniz gibi bir farkı yok mu? Yoksa Mac OS X Mavericks veya Linux gibi sistemler kurayım mı? Yoksa windowsun doğru kullanımında sorun çıkmaz diyorsanız bir yazı bir forum yıllık bakımı mı var? (Format atmak disk temizleyicisi falan dışında) Eğer varsa diğer işletim sistemlerini hiç kullanmadığım için onların böyle bakımları var mı? Yoksa e daha iyi o zaman. Ben Mac alayım Pc alayım demiyorum. Şu işletim sistemi de olsun demiyorum. Ancak daha geçen Ekin Kollamanın youtube kanalında 18.000 lık flash tak çıkar da mavi ekran veren Pc gördüm. Tamam bir hata vardır halledilir ama Mac kullanan arkadaşlardan hiç böyle sorunlar duymadım.

Özetle video kurgu kullanımı render alma evresi vs. gibi olaylarda beni üzmeyecek. İster Mac İster Pc olsun işletim sistemi de en verimlisi hangisiyse onu kurayım. Pc konusunda 2 olumlu yorum oldu fakat arkadaşın 5 yıllık ses programları vs. kullandığı Mac'i benim 5 yıllık tasarım programları kullandığım Pc adam ilk gün ki gibi kasmadı hiç diyor benim ki gerçekten kasıyor. Windows işletim sistemi virüs yeme konusunda daha kötü diyen de var gizlemek için sistemi katmanlar vs. Yani sanki windows performansı daha kötğ gibi geliyor. Yapmayı kullanmayı bilmiyorsam kendi windowsumu düzgün kullanım için bir forum sayfası falan gösterirseniz sevinirim. Yok ama diğerlerinde böyle gereksinimler yoksa eğer neden o zaman eşit oluyor?

Windows bir kaç ayda format istiyor diye bir şey yok. Windows'un yavaşlamasına sebep olan şey genellikle arka planda çalışan uygulamalar. Mac'de Windows'a göre daha az zararlı yazılım var. Ne indirdiğine dikkat edersen ve anti virüs yazılımı kullanırsan çoğu virüslerden korunursun. PC toplayacaksanız SSD almanızı tavsiye ediyorum. Bilgisayarın açılışını, programların açılışını ciddi anlamda etkiliyor. Evet, Windows bazen sorun çıkarabiliyor ama genel olarak bana ciddi sorunlar çıkarmadı. Her zaman en güncel Windows'u kullanmanızı öneririm (Stabil olan sürümlerden bahsediyorum beta sürümlerinden değil). Windows'ta virüs konusunda 4 yıldır sorun yaşamıyorum. Windows'a güvenilir olmayan uygulamalar indirilirse, korsan oyunlar indirilirse, korsan programlar indirilirse tabi virüs olur ve Windows yavaşlar. Ben Windows'un hızı konusunda sıkıntı yaşamıyorum, bence gayet hızlı. Bu hız sizin donanımınıza ve sürücülerinize de bağlı. Mac Windows'a göre daha az sıkıntı yaşatıyor bunu kabul ediyorum ama Windows'un yavaşlamasına sebep olan çoğunlukla kullanıcılar oluyor. Mac'lerin PC'lere göre daha uzun süre kullanılabilmesinin sebepleri arasında donanımsal fark ve işletim sistemi var. Mac işletim sistemi Mac bilgisayarlara çıkıyor. Apple'ın sattığı bilgisayarların özellikleri belli ona göre yazılımı geliştirir ama Windows'ta o kadar çok donanımsal konfigürasyon var ki hepsine özel güncelleme getirilemez. Donanımı düşük kalan PC'de Windows'un kasması normaldir. Daha az sorun istiyorsan Mac'i tercih edebilirsin ama param cebimde kalsın diyorsan PC toplamanı tavsiye ederim.

Ultrabook almadıkça Apple almanın bir anlamı yok. Apple alıyorsan parçasına para vermeye değil tasarımına para veriyorsun (ki bence hiçte kötü birşey değil, adamlar sihir yapar gibi incecik kasaya sığdırıyorlar yüksek performansı) adamlar kullanıcı dostluğuna bakıyor ve asıl yazılım/donanım uyumu burada ortaya çıkıyor (kısıtlı programlarında, onun haricinde normal).

Ama hem 4000 TL bütçe, hem masaüstü... Bence burada cevap gayet açık, PC almalısın.

Cevap için teşekkürler. Kesinlikle Ssd alacağım. Demek istediğim Hacintosh olayı ilgimi çekmeye başladı. Mac' e uyumlu bir pc toplayıp kursak aynı performansı alamaz mıyız? Mac'te mesela crackli Premier kullanan arkadaşım var (zira orjinali 2000tl). Kendi çapında kısa filmle vs. ile uğraşan biri için sağlam bir rakam 2000 tl. Ben de o kadar para vermeyi gerçekten istemiyorum. Sadece Adobe Premier ve After Effect gibi programları kasmadan 10 dklık rende'ın yarım saat sürmediği bir bilgisayarım olma hayalim var. 3000 liraya pc de bunu sağlayabilirsem ne ala. Ancak sağlayamazsam 2. el Mac alma yoluna gidebilirim. Ya da şu Hacintosh olayı var. Oyun üzerine çok bilgisayar toplanıyor ama böyle kurgu vs. üzerine bir bilgisayar toplama şu programı şöyle rahat rahat çalıştırır birşey göremeyince sormak istedim. Cevaplarınız ve ilginiz için teşekkür ederim konu hakkında ki tüm cevaplar benim için çok önemli sağolun. Umarım daha çok yazan olur çünkü bu kararı verip uygulamaya geçmek için ortalam 20 günüm var diyebilirim.

Kardeş ben bu işi yapıyorum 8 Senelik tecrübem var... Mesleğim yani bu iş o yüzden bana güvenebilirsin. Kısa ve öz cevap toplama bilgisayar olacaktır. Kurgu ve grafik İşleri yapacaksan eğer MaC' den uzak dur...

Windows 10 çıktığı günden beridir format atmadım. Premiere, photoshop, media encoder, avid kullanmaktayım ve makine ilginçtir kasılmıyor. Demeye çalıştığım şey MAC kullanan insanların büyük bölümünün teknik bilgileri olmayışıdır. Bu yüzden sistemin bakımını yapamazlar. Kullanmayı bilirsen PC de MAC de aynı işi yapar. Kullanıcının beğenisine kalmış.

İfadeler: GCN
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…