AVG Antivirüs sality virüsünü temizliyor...........!Şu anda böyle bir sıkıntım yok fakat bir gün olabilir.
Virüs bulaşmış USB belleği Kaspersky IS yüklü ve koruma açık bir bilgisayara taktığımız anda Autorun tarzı bir işlem ile virüs anında çalışır mı?
Bahsettiğim virüsler autorun.inf dosyası atan virüslerdir.
Bildiğim kadarıyla Microsoft artık USB'lerden Autorun.inf ile otomatik program çalıştırmayı tamamen engelledi. Fakat yine de merak ediyorum, acaba virüs yazarlar yeni yöntem bulabilmiş mi diye.
Şu anda sistemimde Kaspersky Internet Security kullanıyorum. Zamanında Sality virüsü için "istediğiniz kadar yüksek seviyeyle Kaspersky kullanın, istediğiniz kadar iyi ek güvenlik yazılımı kullanın, Sality virüsü bulaşmış bir USB'yi takarsanız Sality kesinlikle sisteme bulaşır" deniyordu. Bu dediğim 2009 yıllarındaydı. Şimdi durum nedir?
Microsoft Autorun özelliğini tamamen yasakladı diye biliyorum. Ağdan falan (hatta internetten bile) bulaşabildiğini zaten biliyorum.Konu tekrar güncellenmişken yazalım.
Sality çıkalı yıllar oldu ve antivirüslerin teknikleri bayağı gelişti zaman geçtikçe her şeyde olduğu gibi.
Bununla beraber saldırı teknikleri de geçmişe nazaran gelişti.
Sorulan sorunun cevabı eğer o bellekte veritabanına eklenmemiş ve sezgisel tespitin de algılayamadığı bir zararlı yazılım varsa evet bulaşabilir. Ama bu tarz bir şeyin genelde çok önemli biri değilseniz bireysel kullanıcıda yaşanması çok uzak bir ihtimal. Şirketler ve iş yerleri içinse antivirüsler dışında farklı güvenlik sistemleri de var. Bu sistemler hep beraber büyük ölçüde koruyor şirketleri.
Günümüzde ayrıca yayınlanan sistem güncellemelerini ve yazılım güncellemelerini ihmal etmezseniz güvenlik açıklarından da nispeten korunmuş olursunuz.
Sadece autorun ile değil başka bulaşma yöntemleri de var pek bilinmeyen.Microsoft Autorun özelliğini tamamen yasakladı diye biliyorum. Ağdan falan (hatta internetten bile) bulaşabildiğini zaten biliyorum.
Kaspersky yüklü bilgisayara ne takarsan tak anında taramaya başlar ve zararlıyı bulursa uyarır verir veya engeller. Yapabiliyorsa otomatik temizler.Virüs bulaşmış USB belleği Kaspersky IS yüklü ve koruma açık bir bilgisayara taktığımız anda Autorun tarzı bir işlem ile virüs anında çalışır mı?
Bahsettiğim virüsler autorun.inf dosyası atan virüslerdir.
Pnp destekli olduğu için bütün sistemler, sürücüyle bile bulaşabilen zararlılar varFakat yine de merak ediyorum, acaba virüs yazarlar yeni yöntem bulabilmiş mi diye.
Zamanında dediğin Sality ilk çıktığı aylarda veya tanınmadan öncesi ise evet çoğu AV'yi engelliyordu. Zaten AV kurulu olmayanları kurdurmuyordu bile sitesine izin vermiyordu girdirmeyeZamanında Sality virüsü için "istediğiniz kadar yüksek seviyeyle Kaspersky kullanın, istediğiniz kadar iyi ek güvenlik yazılımı kullanın, Sality virüsü bulaşmış bir USB'yi takarsanız Sality kesinlikle sisteme bulaşır" deniyordu.
Bu sebeple mesela şirketler gibi yerlere antivirüs harici koruma sistemleri yerleştirilmeli zaten ama genelde bu bireysel kullanıcıyı hedefleyen türden şeyler olmuyor. Genelde kurumsal şirketleri hedefleyen zararlı yazılımlar oluyor.Pnp destekli olduğu için bütün sistemler, sürücüyle bile bulaşabilen zararlılar varİllegal olsa da fiziksel müdahale eden cihazlar var.
İyi bir güvenlik yazılımı kullanıp bilmediğiniz yerlere girmeye çalışmazsanız ve indirmeye çalışmazsanız sorun olacağını sanmıyorum.@Murat5038 ve @24099 dediklerinizden anladığım kadarıyla beni etkileyecek öyle çok ciddi bir durum yok sanırım. Doğru mu?