Virüslü bilgisayara flash takıp Windows yüklemek sıkıntı olur mu?

Aslan Kedi

Hectopat
Makaleler
1
Bilgisayara virüs bulaştı. Evde bi 16GB flash vardı ama kırtasiyeden çıktı almak için kullandım ve kırtasiyeci virüs bulaşabilir demişti. Başka bir flash alıp, virüslü bilgisayara takıp ardından içine Windows yüklersem, bu işlemleri yaparken flasha virüs bulaşır mı?

Bilgisayara virüs bulaştı. Evde bi 16GB flash vardı ama kırtasiyeden çıktı almak için kullandım ve kırtasiyeci virüs bulaşabilir demişti. Başka bir flash alıp, virüslü bilgisayara takıp ardından içine Windows yüklersem, bu işlemleri yaparken flasha virüs bulaşır mı?

Virüsün türüne, işlevine göre değişir. Net bir şey söylememiz zor. ISO dosyasına checksum yaparsanız ISO dosyasının değişip değişmediğini, yani virüsün ona da enfekte olup olmadığını görebilirsiniz. Böylece kuracağınız yeni Windows'a da virüs bulaştırmamış olursunuz.

Bilgisayara virüs bulaştı. Evde bir 16 GB flash vardı ama kırtasiyeden çıktı almak için kullandım ve kırtasiyeci virüs bulaşabilir demişti. Başka bir flash alıp, virüslü bilgisayara takıp ardından içine Windows yüklersem, bu işlemleri yaparken flasha virüs bulaşır mı?

Kırtasiyecide olan virus Max kısayol virüsüdür USB'nin içindeki dosyaları gizler kısayolu acarsan seninde pcne bulasır diğer usblerede aynısını yapar. Pek endiselenecek bir şey yok. Sıkıntı olmaz. Güncel bir Windows kullaniyorsan zaten Defender direkt algılar ve siler.

@Adrastos Hocam. ISO ya virüs bulaşma ihtimali pek görmüyorum ama asıl tehlike ISO yazılırken veya yazıldıktan hemen sonra USB çıkartılmadan bulaşma ihtimali. Bu durumda checksum da yapamaz.
@HakanXD Hocam. Bende yakın zamana kadar sizin gibi düşünüyordum. Yakın zamanda başka bir tip virüs bulaştı. USB yi 10 kere sildim-formatladım çözülmedi. Sebebi: Direk sisteme de bulaşıyor ve USB yi biçimlendirdiğiniz anda anında sistem tarafından tekrar USB ye bulaşıyor.
Virüsün adını unuttum. Virüs programları da temizleyemiyor. Buldum. Bulaşan şu idi.
Wacatac.B!ml Değişik varyasyonları da var.

İçiniz rahat etsin istiyorsanız:
Temiz USB yi kullanarak başka virüssüz bir PC de kurulum USB si hazırlayın ve bu USB ile kurulum yapın.
UYARI: Temiz kurulum USB sini virüslü PC ye Windows açıkken takmayın.
PC kapalı iken kurulum USB sini takarak USB den boot edin ve formatı atın. Virüs falan kalmaz ve bulaşmaz.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı