Virüsten dolayı bozulan dosyalar nasıl kurtarılır?

Mert Polatt

Megapat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar dün başıma gelen bir konu hakkında yardım isteyecektim. Dün seminer sunumu hazırlarken Windows sürekli güncelleme uyarısı verdi. Bu uyarıyı dikkate almadım ve erteledim. Sunumumu gece bitirdim ve yine güncelleme uyarısı aldım, bende daha fazla uyarı vermemesi için uyarıya tıkladım ve güncelleştirmeler indiriliyor uyarısı gördüm.

1 saat uyudum o arada uyandığımda antivirüs programım uyarı veriyordu ve gelen virüs tehdidi uyarısı bitmek bilmedi. Dosyalarıma baktığımda kullanılamaz hale gelmiş durumdaydı. Sunumuma baktığımda powerpoint bu dosyayı okuyamıyor hatası verdi detaylara baktığımda antivirüs programımın dosyayı engelleyebileceği yazıyordu. Güvenlik duvarını ve antivirüs programımı kapattım ve kapatmadan önce dosyayı white liste ekledim.

Tekrardan dosyaya tıkladığımda güncellemeler indiriliyor uyarısı aldım ve sistem yeniden başlatıldı. Kısacası antivirüs aktifken dosyalar açılmıyor kapalıyken dosyaya tıklandığında güncellemeler indiriliyor uyarısı alıyorum ve bilgisayar açıldığında yine dosyayı kullanamıyorum. Sunum dosyamı farklı bilgisayarlarda internet varken ve internet yokken açmayı denedim ama powerpoint bu dosyayı okuyamıyor uyarısı aldım. Dosyalar benim için çok önemli arkadaşlar. Dosyalarımı geri getirme imkanı var mıdır acaba? @Recep Baltaş konuya göz atıp cevap verirseniz çok sevinirim.

Kullandığım işletim sistemi: Windows 10
Kullandığım antivirüs programı: Webroot
Dosyayı tarattığım antivirüs programları: Eset NOD 32, Bitdefender, 360 Security, Combofix, Webroot

Son düzenleyen: Moderatör:
@Türkçesever Windows 10 üzerinden taratma işlemini yapmadım farklı bir bilgisayarda Combofix ile taradım. @Tuna Yücer bende ilk başta WannaCry virüsü olduğunu düşündüm çünkü crypt uzantılı dosyalarda olduğu gibi programlama dili karışık gibiydi fakat herhangi bir şekilde fidye istemi olmadı. Acaba Webroot koruması yüzünden mi böyle oldu pek anlam veremedim. 2. bir seçenek olarak yeni dalga fidye yazılımı olduğunu düşünüyorum ama dosyaları geri getirme konusunda başarılı olamadım. Yardım edebilecek biri olursa çok sevinirim ayrıca zaman ayırıp cevap yazdığınız için sizlere de çok teşekkür ederim.

Acaba Webroot koruması yüzünden mi böyle oldu? Pek anlam veremedim.
Webroot'un verdiği uyarıda tehdit adına bakmak lazım. Karantinası varsa incelemenizde fayda var. Ya da olay günlüğü gibi bir şey varsa.
Webroot üst sınıf bir koruma sağlamaz. Sisteminiz eski değilse kullanmanız yarar değil, zarar getirir.
Arkadaşın dediği gibi @Murat5038 bu konuda yardımcı olabilir.

@Türkçesever Comodo Internet Security sizce nasıl? Şu videoda Wanna Cry virüsünü engelliyor:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Önemli olan bir virüse karşı koruması değil. Bu virüsün bildiğim kadarıyla her geçen zaman yeni bir versiyonu çıkıyor. Linux'u falan da etkilemeye başlamış. Diğer işletim sistemlerine de geçme ihtimali var virüsün. Linux falan dinlemiyor.
Comodo'yu yüklemiştim. Fazla alışamadım. Ama son sürümü daha iyi diyebilirim eskisine göre.
Ücretsiz olarak Avira ve Panda; ücretli olarak da Norton, Kaspersky, Bitdefender önerebilirim. Bildiğim kadarıyla Norton'un varsayılan ayarları iyi. Diğerlerinin ayarlarıyla aşırıya kaçmadan oynamanız gerekebilir.

Sunumumu gece bitirdim ve yine güncelleme uyarısı aldım, bende daha fazla uyarı vermemesi için uyarıya tıkladım ve güncelleştirmeler indiriliyor uyarısı gördüm.
Güncellemeler tamamlanmış mı? AV kapalı iken güncelleme yapman daha sağlıklı olur. AV güncellemelerini de aksatmayın. Wannacry zararlısı ile gelen win güncellemesi bazı AV'ler ile ters düşebilir yani zararlı veya yükleme problemlerine yol açabilir. Bu yüzden AV kapalı iken tam güncelleyin sonra açarsınız.
bilgisayar açıldığında yine dosyayı kullanamıyorum. Sunum dosyamı farklı bilgisayarlarda internet varken ve internet yokken açmayı denedim ama powerpoint bu dosyayı okuyamıyor uyarısı aldım.
Sadece bu durum bir dosyada mı ve sadece bir dosya formatında mı böyle? Örneğin; pdf, jpg rar, vb. dosyaları açabiliyor musunuz? Doc, docx vb. ile birlikte ppt dosyaları açılmıyorsa Office güncellemesini yapın lisanslı ise.

Bu virüsün bildiğim kadarıyla her geçen zaman yeni bir versiyonu çıkıyor.
Yok o kadar çıktığı yok. Ancak ransomware çeşitlerinin çeşitliliği her zaman artıyor.
Linux falan dinlemiyor.
Ransomware türevlerinin neredeyse hepsi dinlemiyor zaten

Güncellemeler tamamlanmış mı?
Sahte güncelleme uyarısı gibi bir şey olma ihtimali var mı sizce? Petya virüsü yanlış hatırlamıyorsam ona benzer bir işlem gerçekleştiriyordu.
Office güncellemesini yapın lisanslı ise.
Sahte Microsoft Office kullanmaktansa onun alternatifi olan LibreOffice kullanmak daha sağlıklı bence.

Sahte güncelleme uyarısı gibi bir şey olma ihtimali var mı sizce?
Tahmin olarak herşey olabilir Rapor isteyeceğim ama sorduklarımı bir cevaplasın ona göre yol izleyeceğim.

Sahte Microsoft Office kullanmaktansa onun alternatifi olan LibreOffice kullanmak daha sağlıklı bence.
İllegal kullanmasını bilen için fazla risk içermez ancak çoğu onu bile beceremediğinden evet dediğin olabilir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…