Virüsten nasıl arınılır?

Arkadas virusu nasıl tespit edecegini sormus, ayrica neden hiçbir şey denemeden temiz kurulumu oneriyorsunuz? Pek cok zamanda gerek kalmayabiliyor.

Virüsün kaynağı kabak gibi ortada Defender kapatıp oyun indirmiş. Virüs sonrası yapılacak tek şey benim için temiz bir format. Asla dikiş tutmaz benim için o işletim sistemi.

Sadece belirttiğiniz şeylerden kaynaklı olmayabilir. Bazen yemleme yapıyorlar. X kişi hesabınıza giriş yaptı v.b. şekillerde mail gönderiyorlar. Bu tarz mailler geldiğinde mail üzerindeki linkten giriş yapmayın. Normal şekilde Instagram hesabınıza giriş yapın. Bir sorun varsa görüntülenecektir...

Bunun dışında Instagram'da reklam verip linke tıklatarak bilgilerinizi çalabiliyorlar. Bilgisayarınızda Instagram kullanıyorsanız eklentilere dikkat edin. Eklentiler üzerindende bu tarz işlemler yapabiliyorlar. Son 1-2 aydır google eklenti mağazasında birçok hırsızlık yapan eklenti belirlendi. Instagramın kendi uygulaması dışında başka uygulama kullanıyorsanız direkt silmeyi tercih edebilirsiniz...

Ben Eset Nod 32 kullanıyorum. Sonradan etkinleşen virüsler v.s. olursa direkt engelliyor. İyi bir antivirüs kullanmanızı tavsiye ederim. Bence Windows Defender beş para etmez...

Harici olarakta Windows'ta "Kullanıcı Hesabı Denetimi - UAC" aktif edebilirsiniz. Siz çalıştırmamanıza rağmen bazı virüsler otomatik çalışabiliyor. UAC aktif olursa sizden onay istemesi gerekir...

Bilgisayarınıza virüs bulaşmasından endişeleniyorsanız ve önemli verileriniz yoksa tüm diski sıfırlayıp temiz bir format atabilirsiniz. Bazı virüsler sürücü hatta bios'a kadar bulaşabiliyor. Ancak yaşadığınız şeyde böyle bir ihtimal olduğunu düşünmüyorum. Temiz bir format, şifreleri değiştirme v.b. şeylerin iş göreceğini düşünüyorum. Unutmadan arkadaşınızın profilini taklit eden virüslerde olabilir. Instagramdan gelen linkler olursa temkinli olmakta fayda var...

Eğer virüs bulaştığına eminseniz (deli_petro06'nun dediği gibi oltalama falan da olabilir), en mantıklı şey format atmak ve bundan sonra daha dikkatli olmak. Bazı arkadaşlar format gereksiz demiş ama sistemin temiz olduğundan emin olmak lazım, virüs gitti zannedersen ama kalırsa daha da problem yaşatır.

Kaspersky indir tarat, tüm hesaplarının mailini değiştir yine de olmazsa format at.

Once format denemek yerine baska cozumler de onerilebilirdi. Kaspersky ve Malwarebytes'in cozemeyecegi cok ciddi bir virus oldugunu dusunmuyordum arkadasta. Eskiden forumda birkac agabey olurdu, onlara rapor gonderirdin. Guvenlik bolumunde sorunlardan cogunlukla formatsiz kurtulunurdu. Benim maalesef oyle ozelliklerim yok, ancak elimden geldigi kadar cozum sunmaya calisiyorum. Ne zamandan beri direkt formata tesvik edilir olundu bu forumda?

Bu arada konu sahibi icin virusleri arindirmadigin surece o cihazdan degistirecegin sifre cok da etki etmeyebilir. Farkli bir cihazdan oturumlari kapatip sifre degistirmeyi dene.

En garanti yol format. Bir de, virüs sistem dosyalarını değiştirmiş veya silmiş de olabilir. O dosyalardan dolayı virüsü temizlese bile başka problemler de yaşayabilir.

Format atın güvenli bir aygıttan hesabınıza giriş yapın.

Ayrıca VPN olarak ücretsiz Proton ücretli Proton/mullwad öneririm.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…