Konuda defalarca söylendiği gibi hatalı çalıştırıyorsunuz.
Yaptığınız şey bu.
Eki Görüntüle 2361657
Bir şekilde önce Python'ı açmışsınız. Direkt Python'ı açarsanız böyle çalışır. Tek tek verirsiniz. Beraber verdiğinizde girdi beklerken ikinci satırı alıyor.
Eki Görüntüle 2361660
Gördüğünüz gibi isim
print ("Merhaba, " + isim) oldu.
İlla terminali elle (Shift + enter) açacağım diyorsanız dosya adını yazın.
Eki Görüntüle 2361669
Relative path verecekseniz terminalin bulunduğu dizine göre vermelisiniz. Ben zaten halihazırda o konumdayım. Path'te boşluk varsa tırnak içine almanız gerekebilir.
Şimdi normalde nasıl olmalı kısmına gelelim.
CTRL + Shift + X ile veya solda bulunan şu arkadaşa basıp eklentiler (extensions) kısmını açın.
Eki Görüntüle 2361673
Oradaki arama kısmına
ms-python.python yazıp yükleyin. Yüklediğinizde py uzantılı dosya açtığınızda sağ üstte bir oynatma tuşu çıkacak.
Eki Görüntüle 2361679
Üzerine gelirseniz büyülü bir şey yazıyor: Dedicated. Ayrı terminal açıyor. Siz var olan terminale kopyalarken yapıştırırken falan hata yapmışsınızdır. Oynatma tuşu çıkmazsa VS Code ayarlarına girip
python.defaultInterpreterPath diye aratın, oraya bilgisayarınızda Python.exe neredeyse onu yazın.
Eki Görüntüle 2361675
Ana eklentiyle beraber mi geliyor, yoksa sonradan ben mi yükledim bilmiyorum ama
ms-python.vscode-pylance ve
ms-python.debugpy eklentileri var bende.
Çalıştırdığımızda böyle bir manzarayla karşılaşıyoruz.
Eki Görüntüle 2361680
Kendisi Python'a ilgili dosyayı absolute path olarak verip terminalde çalıştırıyor.
Hatta sizin için dosya adını boşluklu yapayım.
Eki Görüntüle 2361685
Yok Python'ı Path'e eklemedim, yok dosya adını yazarken tırnak koymadım gibi dertlerden kurtuluyorsunuz. İsterseniz VS Code kısayollarından kısayol da atayabilirsiniz.
Takıldığınız bir yer varsa belirtin.
İsterseniz PyCharm kullanabilirsiniz tabii. Konudaki sorunu çözmez, sizin Python kullanmanızı sağlar. Ama yanlış bilmiyorsam PyCharm varsayılan olarak proje başına environment oluşturuyor. Hakaret olarak algılamayın ama ileri düzey bir kullanıcı gibi durmuyorsunuz. Modül yükledikten sonra o modülün yok olması, 57 kere Python kurma gibi şeylerle cebelleşmeniz olası.
print'ten sonra boşluk bırakmaya kızmaması Python 2'den kalma bir adet herhalde.