Visual Studio Code Python "input" kodu çalışmıyor

Dorzi

Kilopat
Daha fazla  
Merhaba, yeni Python öğreniyorum input kodunu deniyordum fakat hata veriyor ne yapmalıyım? Eksik bir şey mi indirdim? Bu programda tam olarak Python kullanmak için neler indirmeliyim? Normalde Online Python kullanıyordum ama buna geçeyim dedim böyle oldu.

1732632956175.png

Merhaba, yeni Python öğreniyorum input kodunu deniyordum fakat hata veriyor ne yapmalıyım? Eksik bir şey mi indirdim? Bu programda tam olarak Python kullanmak için neler indirmeliyim? Normalde Online Python kullanıyordum ama buna geçeyim dedim böyle oldu.

Eki Görüntüle 2360812
Konuyu çok merak ettim, düzeldi mi?

Konuda defalarca söylendiği gibi hatalı çalıştırıyorsunuz.
Yaptığınız şey bu.

1732733990915.png

Bir şekilde önce Python'ı açmışsınız. Direkt Python'ı açarsanız böyle çalışır. Tek tek verirsiniz. Beraber verdiğinizde girdi beklerken ikinci satırı alıyor.

1732734094084.png

Gördüğünüz gibi isim print ("Merhaba, " + isim) oldu.

İlla terminali elle (Shift + Enter) açacağım diyorsanız dosya adını yazın.

1732734186513.png

Relative path verecekseniz terminalin bulunduğu dizine göre vermelisiniz. Ben zaten halihazırda o konumdayım. Path'te boşluk varsa tırnak içine almanız gerekebilir.

Şimdi normalde nasıl olmalı kısmına gelelim.

Ctrl + Shift + X ile veya solda bulunan şu arkadaşa basıp eklentiler (extensions) kısmını açın.

1732734310656.png

Oradaki arama kısmına ms-python.python yazıp yükleyin. Yüklediğinizde py uzantılı dosya açtığınızda sağ üstte bir oynatma tuşu çıkacak.

1732734634888.png

Üzerine gelirseniz büyülü bir şey yazıyor: Dedicated. Ayrı terminal açıyor. Siz var olan terminale kopyalarken yapıştırırken falan hata yapmışsınızdır. Oynatma tuşu çıkmazsa VS Code ayarlarına girip python.defaultInterpreterPath diye aratın, oraya bilgisayarınızda Python.exe neredeyse onu yazın.

1732734499135.png

Ana eklentiyle beraber mi geliyor, yoksa sonradan ben mi yükledim bilmiyorum ama ms-python.vscode-pylance ve ms-python.debugpy eklentileri var bende.

Çalıştırdığımızda böyle bir manzarayla karşılaşıyoruz.

1732734705121.png

Kendisi Python'a ilgili dosyayı absolute path olarak verip terminalde çalıştırıyor.
Hatta sizin için dosya adını boşluklu yapayım.

1732734794861.png

Yok Python'ı path'e eklemedim, yok dosya adını yazarken tırnak koymadım gibi dertlerden kurtuluyorsunuz. İsterseniz VS Code kısayollarından kısayol da atayabilirsiniz.

Takıldığınız bir yer varsa belirtin.

İsterseniz PyCharm kullanabilirsiniz tabii. Konudaki sorunu çözmez, sizin Python kullanmanızı sağlar. Ama yanlış bilmiyorsam PyCharm varsayılan olarak proje başına environment oluşturuyor. Hakaret olarak algılamayın ama ileri düzey bir kullanıcı gibi durmuyorsunuz. Modül yükledikten sonra o modülün yok olması, 57 kere Python kurma gibi şeylerle cebelleşmeniz olası.

print'ten sonra boşluk bırakmaya kızmaması Python 2'den kalma bir adet herhalde.

Konuda defalarca söylendiği gibi hatalı çalıştırıyorsunuz.
Yaptığınız şey bu.

Eki Görüntüle 2361657

Bir şekilde önce Python'ı açmışsınız. Direkt Python'ı açarsanız böyle çalışır. Tek tek verirsiniz. Beraber verdiğinizde girdi beklerken ikinci satırı alıyor.

Eki Görüntüle 2361660

Gördüğünüz gibi isim print ("Merhaba, " + isim) oldu.

İlla terminali elle (Shift + enter) açacağım diyorsanız dosya adını yazın.

Eki Görüntüle 2361669

Relative path verecekseniz terminalin bulunduğu dizine göre vermelisiniz. Ben zaten halihazırda o konumdayım. Path'te boşluk varsa tırnak içine almanız gerekebilir.

Şimdi normalde nasıl olmalı kısmına gelelim.

CTRL + Shift + X ile veya solda bulunan şu arkadaşa basıp eklentiler (extensions) kısmını açın.

Eki Görüntüle 2361673

Oradaki arama kısmına ms-python.python yazıp yükleyin. Yüklediğinizde py uzantılı dosya açtığınızda sağ üstte bir oynatma tuşu çıkacak.

Eki Görüntüle 2361679

Üzerine gelirseniz büyülü bir şey yazıyor: Dedicated. Ayrı terminal açıyor. Siz var olan terminale kopyalarken yapıştırırken falan hata yapmışsınızdır. Oynatma tuşu çıkmazsa VS Code ayarlarına girip python.defaultInterpreterPath diye aratın, oraya bilgisayarınızda Python.exe neredeyse onu yazın.

Eki Görüntüle 2361675

Ana eklentiyle beraber mi geliyor, yoksa sonradan ben mi yükledim bilmiyorum ama ms-python.vscode-pylance ve ms-python.debugpy eklentileri var bende.

Çalıştırdığımızda böyle bir manzarayla karşılaşıyoruz.

Eki Görüntüle 2361680

Kendisi Python'a ilgili dosyayı absolute path olarak verip terminalde çalıştırıyor.
Hatta sizin için dosya adını boşluklu yapayım.

Eki Görüntüle 2361685

Yok Python'ı Path'e eklemedim, yok dosya adını yazarken tırnak koymadım gibi dertlerden kurtuluyorsunuz. İsterseniz VS Code kısayollarından kısayol da atayabilirsiniz.

Takıldığınız bir yer varsa belirtin.

İsterseniz PyCharm kullanabilirsiniz tabii. Konudaki sorunu çözmez, sizin Python kullanmanızı sağlar. Ama yanlış bilmiyorsam PyCharm varsayılan olarak proje başına environment oluşturuyor. Hakaret olarak algılamayın ama ileri düzey bir kullanıcı gibi durmuyorsunuz. Modül yükledikten sonra o modülün yok olması, 57 kere Python kurma gibi şeylerle cebelleşmeniz olası.

print'ten sonra boşluk bırakmaya kızmaması Python 2'den kalma bir adet herhalde.

Hocam, tek bir proje açıp içerisinde klasörler oluşturarak tek bir environment ile bir sürü proje geliştirilebiliyor PyCharm'da.

Ben bir ara VS Codium denemiştim Python için ama çok sıkıntılıydı gerekli eklentileri de kurdum. PyQt6 ile proje geliştirirken messagebox oluşturmak istedim ve msg = QMessageBox yaptığım anda 10 dakika boyunca quick suggestions çalışmadı bunu gördükten sonra da zaten PyCharm'a geri döndüm.

Bence birden fazla dil için özelleştirilmiş ve optimize edilmeye çalışılmış bir geliştirme ortamı kurmak yerine sadece tek bir dil için geliştirilmiş ve optimize edilmiş bir geliştirme ortamı kullanmak uzun vadede daha avantajlı geliyor bana.

Mesela C tarafında da CLion yine VS Codium'dan daha iyi bence.

Tek proje içinde klasörler aciyorsaniz proje değildir o. Deneme falan yapiyorsunuzdur veya ufak çaplı, başkalarının kullanmayacağım şeylerdir. Yanlış hatırlamıyorsam global (ya da ne deniyorsa) environment secilebiliyor. Bilen adam için dert değil. Konu sahibi pek bilgili görmüyor ve en ufak çalışan yöntem görünce hemen atladı. O yüzden dedim. Yoksa düzgün ve buyuk çaplı bir Python projesi için ben de PyCharm öneririm.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı