Volt ve Amper ilişkisi

blackkugu

Decapat
Daha fazla  
merhaba arkadaşlar volt ve amper ilişkisini bir türlü kavrayamadım.
meselea 3.7 volt 200 amper ile 24volt 200 amper 2 adet batarya olsun. 3.7voltu 24volt yapan devre kartları var bu devre kartıyla 24v 200amperlik batarya arasında bir fark olur mu ? diğer 3.7 den 24 e çıkarılıyor.

mesela bir motoru 24v 200 amperle ile 3.7 v to 24v çıkarılmış bir devreyle bataryalar arasında kullanım ömrü açısında farklılıklar olacak mı ? her ikisi de netiecede 200 amper kapasitesi var.

Kanka söyle açıklayayım senin tabirinle örnek vereyim

Mesela elimizde 2 tane batarya olsun
1. si biri 4 volt 240 amper

2. si diğeri 24 volt 240 amper

Sen 1. bataryayı yükseltirsen 24 Volta yani 6 kat yükseltiyorsun ya aynı şekilde 6 kat amperin azalır ters orantı var yani sonuç olarak
1. batarya normalde

4 volt 240 amper

Yükseltince 24 Volta

24 volt 40 amper olur
Maksimum 40 amper çekersin

Ama

2. bataryada 24 volt 240 amper de

Maksimum 240 amper çekebilirsiniz.

2. bataryanın ömrü daha uzun olur

1. batarya ve devre seni bir yere kadar götürür ve ömrü azalır. Bataryanın

Bir de devre yükseltme kartlarının giriş ve çıkış voltajları ve verebileceği maksimum akım vardır fazla verirsen yakarsın, verebileceği maksimum akımdan fazlasınıda alamazsın

Sorun varsa sor cevaplayayim.

tamam şimdi anladım. volt yükseltirsek amperden yiyoruz. Bende bunu merak ediyordum bir yerden kayıp olur ama nereden örnek için çok sağol

tamam şimdi anladım. volt yükseltirsek amperden yiyoruz. Bende bunu merak ediyordum bir yerden kayıp olur ama nereden örnek için çok sağol
Ne demek kardeşim sorun varsa elimden ne gelirse açıklamaya çalışırım bu arada batarya diyorsun ya galiba 24 volt 200 mAh demeye çalışmışsın

mAh açıklaması mili amper dir

1000 mili amper 1 amper dir

Batarya değerlerinde sende heralde 3.7 volt 200 mAh lik lityum iyon veya nikel catminyum batarya var onun için sordun diye tahmin ediyorum

"24 volt 200 mAh demeye çalışmışsın" aynen bunu demeye çalıştım şuan elimde yok hani ileride bir batarya sistem kurarken temel bilgiyede sahip olalım.

Bilgi ve yardım için tekrar tşk ederim.

"24 volt 200 mAh demeye çalışmışsın" aynen bunu demeye çalıştım şu an elimde yok hani ileride bir batarya sistem kurarken temel bilgiyede sahip olalım.

Bilgi ve yardım için tekrar teşekkür ederim.

Olurda bataryalarla ilgili sorun olursa veya elektrik ve elektronik hakkında seve seve yardım ederim ben teşekkür ederim hayırlı akşamlar.

Mesela şerit LED'i 5v-2a adaptör ile kullanıyorken 5v-daha üst amperli adaptöre geçirirsem olumlu veya olumsuz ne gibi bir değişiklik olur?

Normal şartlarda şerit LED'leri 12 v ile çalıştırabilirsiniz bu yüzden LED trafosu üretilmiştir.

Diyelim ki 5V 2 amper ile çalışan bir LED'imiz olsun maksimum gücü 5V 2amper ise daha üstüne çıkarsan LED bozulacaktır LED'in üstündeki dirençler belli bir yere kadar kurtarır mesela LED maksimum 5V 2 amper ile çalışıyor, 5 v 3 amper yaparsan kurtarır dirençler tarafından, ama 5V 5 amper yaparsan yakarsın LED'i, eğer LED'in maksimum gücü 5V 5 amper ise sen 5V2 amper verirsen ışık daha az yanar 5V 5 Ampere çıkardıkca LED ışığı daha yüksek olur.

Sorunu doğru anlamamış olabilirim istersen daha iyi açıklarsanız daha iyi cevaplayabilirim.

@HCG56GTS LED'e yüksek amper verince daha parlak olur ve buna da direniyor olsa bile bu sefer de ısınmasına da yol açar o zaman doğru mu?

Evet LED'e alabileceğinden fazla akım verilirse dirençlere daha fazla yük biner ve ısınma ve yanmaya neden olur, mesela LED ampuller bazen yanar içlerine bakarsan görürsün LED'ler yanmış olur. Çünkü LED fazla voltaj veya akıma dayanamayıp yanıyor ve devre tamamlanamıyor ve ampul çalışmıyor her elektronik parçaya aldığından fazla volt ve akım verilmemelidir evet dirençler kurtarabilir ama bir yere kadar kurtarır sonra cihaz arızalanır. Başka soruların varsa yaz hepsini cevaplayayim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…