Voltaj 360 ile mi sondur?

ömerock

Hectopat
Daha fazla  
Selam. Ben bir keresinde ölçü aletini kullanarak bu kapasitif düşürücüler var ya LED yakmak için olan onlardan 600v ölçmüştüm ancak bunu bir çalışma ortamında sohbeti açıldı. Dile getirdiğimde elektronikçi bir birey 600v diye bir şey yok 360v üzeri hiçbir cihaz olmaz öyle bir değer yok diye baskıladılar. Ben de arafta kaldım. Adam mı bilgisiz yoksa gerçekten böyle mi, voltaj 360'da son mu?

360V son değil.Esasen böyle bir kaide de yok. Ülkemizde kullanılan AC enterkonnekte şebekenin voltaj değeri 154000V ve 380000 Voltdur. Şehir içinde; 36000V , 31500V, 11000V, 6600V gibi çeşitli gerilim kademeleri de kullanılmaktadır. Elekronik devrelerde ise tasarım topolojisine göre değişir. Örneğin, Bilgisayarlarımızda kullanılan PSU güç kaynakları 220V ile beslenir fakat PSU içerisinde 320V DC ölçeriz. Aynı şekilde, Endüstride 380V ile çalışan motorların sürücüleri var, bunların da içeride DC voltaj değerleri 550V DC şeklindedir. Görüldüğü gibi tamamen tasarım, tasarımı yapılan yer, ve çalışma şekline göre çeşitli gerilim kademeleri kullanmaktayız.

Arkadası 360da tutan ne olmus?

Ölçtüğünüz gerilim yüksek ihtimalle kondansatörün şarj değeri. Kondansatörlerde şarj halinde 600-500-400 vb. gelirimler olabiliyor. Tabii kondansatörün değerine bağlı.

AC ve DC olarak kullanılan çok değişik voltaj değerleri vardır, bu değerler 360 voltla hiç bir zaman sınırlı değildir, bu tartışma çok yanlış olmuş. Besleme (çalıştırma) AC/DC voltaj değeri ile çalışma sırasında kullanılan veya içten değiştirilen alçaltılan veya yükseltilen voltaj değerleri bu tartışmada karıştırılmış olmalıdır. Örneğin CRT (tüplü) TV'ler şebekeden 220 volt AC ile beslenip çalışır. Ama TV'nin içinde çok değişik çalışma voltajları TV çalışırken devrede olur, EHT trafosunda kaskat katlayıcıyla 8 kV değeri 24 kV'a katlanıp TV tüpü için görüntü oluşumu esnasında kullanılır. Elektrolitik kondansatörler DC ile şarj olup dolduklarında uçları boşta (yüksüz) iken 1.414 kat daha fazla voltaja yükselebilir. Kolay gelsin.

Vallahi bende dedim öyle bir şey yok diye de yaşça büyük oldukları için bir şey demek istemedim saçma bir tartışmaydı.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…