Warband nasıl oynanır?

858006

Picopat
Merhaba. Ben Mount and Blade'e Bannerlord ile başladım o iyi ve rahattı tüm haritayı aldım. Warband' IDE merak ettim ve onda da bir ülke kurmak istedim. Kergit askerleri çok kolay gelişiyordu tüm orduyu kergit doldurdum. Sonrasında Bannerlord takı gibi çok görev bulamadığım ve orduyu geliştirmek için rodok ve Nord kervanlarına dalarak geçimimi sağladım.

Daha sonra 72 kişi olduk 42 kargıcı vardı ve artık şu krallık işine gireyim dedim. Herkes savaş açmasın diye kergitlerden asugan kalesini aldım. Diğer ülkelere elçi gönderdim hiçbiri beni tanımadı, hatta üstüne haritanın öteki ucundaki Nord'lar bile savaş açtı. Kimse barış yapmıyor. Kergitler devamlı köyümü yağmalıyor kaleden bile çıkamıyorum. Şu an tüm ülkeler savaş açtı ne yapmalıyım?

Grubunda savaş açtığın krallığın askerlerini bulundurma, kendi ırklarıyla savaşınca moralleri düşüp grubu terk ederler. Ayrıca çok hızlı başlamışsın, önce bir kralın vasalı olarak lordlarla ilişkilerini geliştir. Belli bir seviyede namın olsun ki krallığını başlattığında diğer lordlar seni tanısın.

Grubunda savaş açtığın krallığın askerlerini bulundurma, kendi ırklarıyla savaşınca moralleri düşüp grubu terk ederler. Ayrıca çok hızlı başlamışsın, önce bir kralın vasalı olarak lordlarla ilişkilerini geliştir. Belli bir seviyede namın olsun ki krallığını başlattığında diğer lordlar seni tanısın.
Ya o değilde ben herkesin savaş açmasına sinir oluyorum. Asugan kalesini bilirsin mesela nordlar bile savaş açıyor bu ne saçma sistemdir? Ayrıca elçi yolluyorum ortak düşmanımız var diye sana güvenmiyorum diyorlar, ateşkes yapalım diyorum yok edilmen gerekiyor diyor bannerlord ta veriyordun parayı yapıyordun barışı uğraştırmıyordu

Ya o değilde ben herkesin savaş açmasına sinir oluyorum. Asugan kalesini bilirsin mesela nordlar bile savaş açıyor bu ne saçma sistemdir? Ayrıca elçi yolluyorum ortak düşmanımız var diye sana güvenmiyorum diyorlar, ateşkes yapalım diyorum yok edilmen gerekiyor diyor bannerlord ta veriyordun parayı yapıyordun barışı uğraştırmıyordu
İşte namın olmadığı için diğer krallıklar seni tanımıyor ve senin mülkünü korumasız bedava toprak olarak görüyorlar. Seni kendi seviyelerinde görmeleri için önce namın ve gücün olması gerekiyor.

O oyunda "yönetme hakkı" diye bir sistem var, 0 en az, 100 en fazla olması lazım. Bu hak ne kadar düşük ise seni o kadar ciddiye almaz krallıklar. Yoldaşlarında seçenek olarak "bu diyarın kralı olmak istediğimi bilidiğini düşünüyorum" tarzı bir seçenek var, sonrasında yoldaş seni desteklemek için ortadan kaybolur ve yeniden sana katıldığında 3 yönetme hakkı kazanırsın. Krallığını kurmadan önce her yoldaşı 1 kere yolla ki 30 civarı bir hakkın bulunsun. Sonrasında ise, diğer krallar seni tanırsa veya barış yaparlarsa, bunlar da hak kazandırıyor. Bu hak ne kadar yüksek olursa, seni o kadar denk olarak görüyorlar.

Eğer tutunmakta zorlanıyorsan biraz kazanan bir ülkeye katıl ve yeni el değiştirmiş kale veya şehri ele geçir sana verilsin (ya da yüksek nama sahip ol herkes seni önersin), sonrasında 2. bir şehiri de kendin al, sana vermediklerinde isyan et ve şehirlerin orijinal sahibine gidip ona katılmak istediğini söyle (öncesinde bütün köy ve şehirlerin sana ait olduğundan emin ol bakan ile yoksa başkasına verilebilirler). Taraf değiştirdikten sonra yeniden bir şehir ele geçir ve iste, muhtemelen verilmeyince yine isyan et, böylece sadece o zayıf krallık düşmanın olacak en başta, onunla hızlı bir barış anlaşması ile iyi yönetim hakkı kazanabilirsin. Yine de diğer krallıklar da savaş açabilirler ama en azından sınırında olan 1-2 tane açar en fazla yeterince güçlü isen.

Ya o değilde ben herkesin savaş açmasına sinir oluyorum. Asugan kalesini bilirsin mesela nordlar bile savaş açıyor bu ne saçma sistemdir? Ayrıca elçi yolluyorum ortak düşmanımız var diye sana güvenmiyorum diyorlar, ateşkes yapalım diyorum yok edilmen gerekiyor diyor bannerlord ta veriyordun parayı yapıyordun barışı
İşte namın olmadığı için diğer krallıklar seni tanımıyor ve senin mülkünü korumasız bedava toprak olarak görüyorlar. Seni kendi seviyelerinde görmeleri için önce namın ve gücün olması gerekiyor.
Yani namın olursa her önüne gelen savaş açmaz diyorsun doğru mu?

Ya o değilde ben herkesin savaş açmasına sinir oluyorum. Asugan kalesini bilirsin mesela nordlar bile savaş açıyor bu ne saçma sistemdir? Ayrıca elçi yolluyorum ortak düşmanımız var diye sana güvenmiyorum diyorlar, ateşkes yapalım diyorum yok edilmen gerekiyor diyor bannerlord ta veriyordun parayı yapıyordun barışı

Yine açarlar da bu sefer elçi kullanarak anlaşma yapabilirsin. Tarafların savaş açması oyunun bir mekaniği, birbirlerine de açıyorlar sürekli.

Ya o değil de ben herkesin savaş açmasına sinir oluyorum. Asugan kalesini bilirsin mesela Nord'lar bile savaş açıyor bu ne saçma sistemdir? Ayrıca elçi yolluyorum ortak düşmanımız var diye sana güvenmiyorum diyorlar, ateşkes yapalım diyorum yok edilmen gerekiyor diyor Bannerlord'ta veriyordun parayı yapıyordun barışı.

Nam, her şehirde bulunan askerlerin toplam gücü, o ülkenin lordları (özellikle kralı) ile olan ilişkilerin hepsi etken.

Barışı kabul etmeyenlerin de fırsatın olunca biraz lordlarını hırpala, bir yerden sonra para karşılığında barışa yanaşırlar.

O oyunda "yönetme hakkı" diye bir sistem var, 0 en az, 100 en fazla olması lazım. Bu hak ne kadar düşük ise seni o kadar ciddiye almaz krallıklar. Yoldaşlarında seçenek olarak "bu diyarın kralı olmak istediğimi bilidiğini düşünüyorum" tarzı bir seçenek var, sonrasında yoldaş seni desteklemek için ortadan kaybolur ve yeniden sana katıldığında 3 yönetme hakkı kazanırsın. Krallığını kurmadan önce her yoldaşı 1 kere yolla ki 30 civarı bir hakkın bulunsun. Sonrasında ise, diğer krallar seni tanırsa veya barış yaparlarsa, bunlar da hak kazandırıyor. Bu hak ne kadar yüksek olursa, seni o kadar denk olarak görüyorlar.

Eğer tutunmakta zorlanıyorsan biraz kazanan bir ülkeye katıl ve yeni el değiştirmiş kale veya şehri ele geçir sana verilsin (ya da yüksek nama sahip ol herkes seni önersin), sonrasında 2. bir şehiri de kendin al, sana vermediklerinde isyan et ve şehirlerin orijinal sahibine gidip ona katılmak istediğini söyle (öncesinde bütün köy ve şehirlerin sana ait olduğundan emin ol bakan ile yoksa başkasına verilebilirler). Taraf değiştirdikten sonra yeniden bir şehir ele geçir ve iste, muhtemelen verilmeyince yine isyan et, böylece sadece o zayıf krallık düşmanın olacak en başta, onunla hızlı bir barış anlaşması ile iyi yönetim hakkı kazanabilirsin. Yine de diğer krallıklar da savaş açabilirler ama en azından sınırında olan 1-2 tane açar en fazla yeterince güçlü isen.
Tamam az çok anladım ama şu isyan kısmını daha detaylı anlatabilir misin?

Nam, her şehirde bulunan askerlerin toplam gücü, o ülkenin lordları (özellikle kralı) ile olan ilişkilerin hepsi etken.

Barışı kabul etmeyenlerin de fırsatın olunca biraz lordlarını hırpala, bir yerden sonra para karşılığında barışa yanaşırlar.
Peki ülkeyi kurmak için asugan kalesi sizce nasıl bir konumda?

Kısaca özetlersem, lord oldunuz bir ülkeye diyelim, ülke bir şehir/kaleyi alınca lordlar oylama yapar, kral ona göre birine verir toprağı, burada sizin seçilme ihtimalinini arttıran şey diğer lordlara kıyasla toprak sayınız ve namınız. Diyelim 1200 namı olan lorların 1 şehri var, 600 olanların 1 kalesi var, 200 olanların 1 köyü. Bu durumda toprağınız yok ise 400-500 namınız var ise en az şehir bile olsa yeni toprak size verilme ihtimali yüksek (bir lord ile konuştuğunuzda en üstteki seçenek "X toprağını sizce ne almalı" seçeneği ile güncel olarak hangi toprak oylama aşamasında görebilirsiniz. Ayrıca kendinize istiyorsanız 1 lord ile burayı seçip "kendimi aday gösteriyorum" tuşuna basmayı unutmayın.). Ama sizin de 1 şehriniz ve 1000 namınız var ise, 2. bir şehir almanız çok zor olacaktır, çünkü ortalamaya göre zaten çok zenginsiniz (özellikle ülkenize yeni gelen lord var ise topraksız onları yenmeniz çok zor.). Fakat, eğer bir toprağı siz alırsanız, (kuşatan siz olduğunuz sürece diğer lordların yardım etmesi önemli değil) "bu toprağı kendime istiyorum" diyebilirsiniz ve bu sizi o toprak için çok daha güçlü bir aday yapar. Ama diyelim ki 1200 nam ve 1 şehir 1 kaleniz var zaten, 2. şehri almanız imkansıza yakın (lordların sizi sevmesi de toprak alma şansınızı etkiliyor.), bu durumda bir ekran çıkıyor ve size kralın çabalarınız için harçlık denecek kadar az bir para yolladığını ama toprağı başkasına verdiğini söyleyen bir ekran çıkıyor. Bu ekranda 3 seçenek var; seçimi kabul et, krallığa yeminini boz ve topraklarını bırak (sadece kralla - yersin), yeminini boz ve topraklarını da kendine tut (krallığın ile savaşa başlamış olursun). Bu duruma gelince atanan bakan ile istediğiniz başka bir ülkeye elçi yollayıp vasalı olmak istiyorum diyebilirsiniz. Sonrasında o kral aranız kötü değilse yemin etmeniz için sizi beklediğini söyleyen bir mesaj yollayacak ve o kralla konuşunca o krala bütün topraklarınıza sahip bir şekilde lord olarak katılacaksınız. Burada tekrar hatırlatayım, bakandan aynı zamanda tek tek "X toprağının sahibi ben olmak istiyorum" seçeneği ile her şeyi kendinize verin, yoksa yeni krallığınızda köyleri yeni kralınız başkalarına dağıtır sahipsizler diye.

Aklınıza takılan kısımları daha detaylı açıklayabilirim. Bir de lordlar iyi niyetli, ortalama, ve kötü huylu olarak 3 kategoriye ayrılıyor (her biri ekstradan 2'ye ayrılıyor). Kötü huylular en bencil, sürekli lord değiştiren tipler, bunları mümkün mertebe lord olarak kabul etmeyin, çünkü çok kolay ilişki kaybedersiniz ve olur da size ihanet ederlerse ve kale veya şehre sahip olurlarsa, onlar da topraklarıyla beraber taraf değiştirirler.

Asugan kalesine gelirsek, yer olarak izole olması güzel de, en az 1 şehriniz olması çok daha önemli, hem gelir olarak kalelerden kat kat daha iyiler, hem de etrafınızdakiler düşman olunca sadece kendi tüccarlarınız ile alışveriş yapabilirsiniz. Birde bu şehrin köyleri ile de 99 ilişki hedefleyin, yükseldikçe size daha çok, hatta daha yüksek seviye asker veriyorlar.

Son olarak modsuz oynuyorsanız, diplomacy modunu yüklemenizi tavsiye ederim, Warband için basit ama güzel özellikler getiriyor kendisini değiştirmeden.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı