Berkay Akçan
Hectopat
Daha fazla
WattMan, AMD GPU kullanan ekran kartlarının sürücülerinde yer alan, karttaki frekans, gerilim, fan hızı vb. değerleri kontrol altında tutan bir araç. Çeşitli sebeplerden dolayı sürücü çökerse veya zaman aşımına uğrarsa "acaba bundan dolayı mı oldu" diye WattMan ayarları varsayılan değerlere sıfırlanır. Buna WattMan hatası diyorlar ama esas suçlu genelde bir başkasıdır. Meydana gelen problemin sonucunda sıfırlanıyor çünkü. Esas sıkıntı bunun kaynağını tespit etmekte. AMD haklı/haksız eleştirilirken veya bazıları tarafından affedersin b. K atılırken bu WattMan olayı sıklıkla dile getirilir. Halbuki WattMan'ın sıfırlanmasının(WattMan hatasının) sayısız sebebi var ve pek çoğu AMD veya onun verdiği sürücülerin kusuru değildir. Burada ekran kartını piyasaya süren üretim ortaklarının kalitesiz parçalar kullanması, Windows'un ta kendisi, sisteme yüklenen bazı programlar veya uyumsuz/kusurlu sürücülerin de sebep olabileceği göz ardı edilmemeli. Hatta kötü PSU da bu listeye eklenebilir.
Kısacası çok abartılan bir şey. Ben bu konuda bolca eleştiri almış RX 5000 serisinden bir kartı 3,5 yıldan fazla bir süredir kullanıyorum. Kısa bir süreliğine ve nadiren oluşan bir hata olarak karşıma çıktı. Onu da düzelttiler. Sadece video izlerken donanım destekli kod çözmeye bağlı olarak bir sürücü zaman aşımı oluyordu. Bu da nadiren oluyordu. Oyunlarda hiç sorun yok.
ASUS Dual modelinde bir sorun olmayacaktır diye umuyorum? Sapphire gibi bir marka değil sonuçta.