Wayback Machine'nin çalışma mantığı nedir?

268227

Kilopat
Bildiğiniz üzere Wayback Machine adlı bir internet sitesi, diğer internet sitelerinin geçmiş görünümlerinden tutun birçok verisini bize tekrar sunabiliyor. Evet biliyorum kendi sunucularına istenilen sitelerin o anki görünümünü indiriyorlar. Genel mantık bu ama benim merak ettiğim kısım, bu siteleri kaydetmesi için sıradan vatandaşlar mı istek atıyor? Yani bu Wayback Machine dünya üzerindeki zibilyon tane siteyi de kendi kendine kaydetmez diye düşünüyorum. Özünde sormak istediğim soru şu; X bir sitenin ekim 2015'teki görüntüsü ne amaçla ve nasıl Wayback Machine'e kaydoluyor? Tekil bir kullanıcı mı gidip o anki görüntüyü siteye kaydediyor? Bunun mantığı nedir?

Son düzenleyen: Moderatör:
Snapshot denilen bir kavram var. Sadece o anki görünümünü indirmiyor. Sayfayı komple erişilebilir her şeyiyle kaydediyor. Daha sonrasında erişmek istediğinde kendi içerisindeki web serverdan execute ediyor. Ek olarak kendi kendine kaydedebiliyor. Web crawler yada spider bot adı verilen, ağı indexlemek için kullanılan yazılımlar var. Onları kullanarak kaydediyorlar. İşlem otomatik. Fakat hangi kriterler karşılandığında kayıt ediliyor, bilmiyorum.
Bkz;

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı