Web geliştirme için nasıl bir yol izlenmeli?

246941

Petapat
İlk 5 Haneli Mesajınız!
Makaleler
9
Orta düzeyde JavaScript bilgim var. Websitesi yapmak için nasıl bir yol izlemeliyim bilemedim.

Çok fazla framework tercih edebileceğim için Angular, NextJS, React, Node gibi yapılardan hangilerini seçsem bilmiyorum.

Ya da veritabanı için MongoDB - Redis mi öğrensem yoksa bildiğim MySQL ile devam mı etsem.

Tailwind, Bootstrap gibi şeyleri başta mı öğrensem yoksa Frameworkleri öğrendikten sonra mı öğrensem bilmiyorum. Bu konuda yol gösterebilecek var mı? Şu sırayla öğren vs. diye.

Son düzenleyen: Moderatör:
Eğer öğrenme amaçlı soruyorsan; en iyisi proje yaparken öğrenmek. Farklı teknolojiler seçerek bir proje geliştir. Proje yaparken öğrenirsin.

Eğer projem var ve bunu geliştirmek için soruyorum dersen, projeden projeye bu teknolojiler değişir.

Aklımda bir şeyler var ama ne kullansam ne öğrensem çok kararsız kaldım malum masaüstü yazılım geliştirmede bu kadar seçenek yok.

Websitesi yapmak için nasıl bir yol izlemeliyim bilemedim.
Öncelikle web sitesi ve web aplikasyonu arasındaki farkı gözden geçirmek gerek. Web sitelerinde interaktiflik azdır ve içerik sıklıkla değişmez, statiktir. Bunun için de sadece Frontend yeterlidir. Web aplikasyonları ise interaktiflik için Backend ve Frontend'in birlikte kullanılmasıyla geliştirilir.

Bahsettiğiniz Angular, NextJS (meta framework), React framework'leri web sitesi yapmak için kullanılır, Frontend teknolojileridir. Ancak işin içine Node.js gibi çalışma ortamları, veri tabanları girerse tamamen interaktif bir web aplikasyonu geliştirilebilir.

Anladığım kadarıyla web sitesi yapmak yani işin Frontend kısmıyla ilgileniyorsunuz. Bunun için popüler JavaScript framework'lerinden birini (React, Vue, Angular) öğrenmek için seçebilirsiniz. En popüleri React olduğu için onu öneriyorum. CSS de ihtiyaç oldukça ve proje geliştirdikçe kendiliğinden gelişecektir. Frontend kısmının tamamını özetlediğim kısa blog yazıma göz atabilirsiniz.

Ya da veritabanı için MongoDB - Redis mi öğrensem yoksa bildiğim MySQL ile devam mı etsem.
Bundan bahsedecek olursak da her veri tabanının kendi özellikleri ve kullanım alanları var. Relational depolama gerekiyorsa SQL veri tabanları, doküman depolama gerekiyorsa MongoDB, cache tutulması gerekiyorsa Redis vs. Bunları Backend öğrenmeye başladığınızda daha derinlemesine inceleyebilirsiniz ancak basit bir web sitesi geliştirmek için gerekli değildir.

Hocam sadece fazla düşünüyorsunuz, bildiğiniz MySQL ile devam edin. Framework konusunda da dökümantasyonları okuyun biraz daha fikir sahibi olursunuz ama React veya Vue öğrenebilirsiniz, en azından ben böyle yapardım. Bu kadar düşünüp detaylarda kaybolursanız muhtemelen harekete geçmek bayağı zor olacak.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…