Web programlama için hangi dili tercih edilmeli?

UmursamayanAdam

Hectopat
HTML-CSS-tailwind CSS-SQL-PHP ile web programlama yapıyorum ama içimde hep sadece JavaScript'e yoğunlaşıp onu öğrenmek vardı.

JavaScript node.js React next.js derken hem frontend hem de backend yaparım. Sizde bildiğim programlama dillerinde ilerlemeyemi bakayım yoksa sıfırdan güzel bir şekilde JS ve frameworklerini mi öğreneyim? Bu arada PHP ile falan kodlarken aklımdan hep keşke JS Framework'leri öğrenseydim çok daha iyi olurdu diye geçiriyorum. PHP'ye falan artık çok alıştım JS öğrenebilir miyim bilmiyorum veya öğrensem soğur muyum bilmiyorum bu yüzden yardım istiyorum. JS temel seviye sitelerde işime yarayacak kadar biliyorum.

Genelde NodeJS veya PHP ile Laravel kullanmayı tavsiye ediyorlar. Ama ben saf PHP ile kendi Framework'umu geliştiriyorum

Her zaman da "PHP eskidi artık! Şuna/buna geç!" diyenler çıkıyor.

Şu anda tavsiye edebileceğim en iyi şey, sana tavsiye edilen dillere bir şans verip teker teker denemen ve internetteki örneklere bakman olacaktır.

Laravel öğreniyordum zaten her şey orada başladı acaba Laravel yerine full JS'ye yoğunlaşıp PHP'yi falan bıraksammı dedim de her şeyimi de PHP ile yapıyorum çok işime yarıyor.

Laravel öğreniyordum zaten her şey orada başladı acaba Laravel yerine full JS'ye yoğunlaşıp PHP'yi falan bıraksammı dedim de her şeyimi de PHP ile yapıyorum çok işime yarıyor.
Bence PHP'yi tam anlamıyla bırakma. Ancak PHP halen güncellense de eski bir dil. Mutlaka bunlara dikkat et:

1. Kullanımı kolaylaştırmak için "Class" yapısı kullanabilirsin.
2. Güvenlik açıklarına karşı kesinlikle "htmlspecialchars" gibi fonksiyonlar kullan.
3. SQL Injection açıklarına karşı "PDO" kullanmayı unutma ve kullanıcı girdilerini doğrudan SQL sorgularında çalıştırma.

Bu arada hocam evet artık PHP ile kodluyorum dediğimde "eskimedi mi be abii" gibi cevaplar alıyorum ama eskiler her zaman daha iyidir

Bunlar bildiğim ve yaptığım şeyler zaten hocam yinede teşekkürler. Sanırım Laravel öğrenip yoluma devam edeceğim.

Bu arada hocam evet artık PHP ile kodluyorum dediğimde "eskimedi mi be abii" gibi cevaplar alıyorum ama eskiler her zaman daha iyidir
Sart degil. Dillere takilma. Programlama dillerle sinirli bir kavram degil. Calistigim sirkette Go'da kullaniyoruz, Laravel'de kullaniyoruz, Java ve C#'da kullaniyoruz.

Projeye en uygun tool'u seceriz. Buna yatkinliklarda girer ama her zaman tek basina bir etmen degil.
Dene sansini. Vaktin var varsayiyorum. Ne kaybedersin? Eger programlamayi gercekten programlama olarak ogrendiysen, dil degistirmek sandigin kadar zor degil.

PHP'ye falan artık çok alıştım JS öğrenebilir miyim bilmiyorum veya öğrensem soğur muyum bilmiyorum

Neden sevgili gibi yaklasiyorsunuz ki bunlara. Alet cantasindaki alet gibi yaklasin. Yeri gelir PHP ile yaparsin, yeri gelir JS ile yaparsin.

PHP nin de JS'in de sabahlara kadar elestirebilecegin taraflari var, ancak her ikisinin avantajlari da var. Yapacagin ise gore; degerlendirip birini secersin. Zaman icinde kendi kisisel yaklasimlarin da olusur, o sekilde tercihlerini tamamlarsin.

Şu düşüncedeyim bir dil bileyim ama adam gibi bileyim. Sanırım bu yanlış bir düşünce yeter ki kadar PHP bilgim var gayet güzel projelerimi sitelerimi yapıyorum şimdi Laravel öğreneyim sonra node.js diye gider.

Sektördeki dil karşılaştırmanın mantığını hiç anlamıyorum. Sen hangisini kodlarken zevk alıyorsan onu öğren, tercih edilen dillerden birisi olsun yeter. PHP, Node.Js, Golang, python vb. Hepsinin kullanım amacı, tercih edilme sebebi farklı. Kolay kolay birisi gidip golangla login register sistemini yapma ihtiyacı duymuyor, PHP'yi tercih ediyor güvenli, kendini kanıtlamış, hızlı ve düşük maliyetli. Ama php ile asenkron işlemler yapmaya çalıştığında patlıyosun orada da golang yada node.js tercih etmen gerekiyor. Birçok büyük websitesi parçalı olarak ilerliyor zaten. Tek bir dille tüm websiteyi geliştirmiyorlar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…