Asenkron futbol RPG & yönetim simülasyonu – proje tanıtımı
Selamlar, kendi geliştirdiğim web tabanlı futbol projemin ana özelliklerini ve şu ana kadar tamamlanan sistemleri özetleyen bir doküman hazırladım. Proje sıfırdan yazılmış PHP tabanlı bir asenkron çok oyunculu spor RPG & yönetim simülasyonu. Aşağıda mimariden kariyer yapısına, sosyal mekaniklerden maç motoruna kadar tüm çekirdek yapıyı anlattım.
1) Kariyer & rol mekanikleri
Oyuncular sistem içinde dört farklı role sahip olabiliyor:
Futbolcu (Player): Bireysel gelişim, antrenman, maç performansı.
Teknik direktör (Manager): Taktik, transfer, bütçe yönetimi.
Yeni kullanıcı için zorunlu karakter oluşturma ekranı.
Futbolcular kariyer sonunda emekli olup menajer olabiliyor veya kazandığı parayla firma kurarak takımlara, oyunculara sponsor olabiliyor.
İşsiz menajerler kulüplere başvuruyor; yönetici onayı sonrası sözleşme pazarlığı başlıyor.
2) RPG gelişim sistemi
FM tarzı 1–20 ölçekli yaklaşık 30 farklı yetenek.
AP sistemi (antrenman puanı): Günlük antrenman → antrenman puanı → yetenek geliştirme.
Maç kondisyonu (0–100): Antrenman ve günlük görevlerle yükseliyor, haftalık olarak giriş yapılmadığı sürece düşüyor.
Günlük etkinlikler: Rastgele görevler, başarı durumuna göre kondisyon artışı.
Yaşlanma mekaniği: 30 yaş üstü oyuncular her sezon fiziksel düşüş yaşıyor.
Karakter özelliği olarak profesyonel niteliğini açtığınızda yaşlansanız bile fiziksel düşüşünüz daha yavaş oluyor.
Yaş arttıkça antrenman enerji maliyeti yükseliyor ve belirli bir süre sonra antrenman yaptığınızda maça çıkamayacak düzeye geliyorsunuz.
3) Sözleşme sistemi
Oyunda hem futbolcular hem menajerler için FM tarzında çalışan detaylı bir sözleşme sistemi bulunur; oyuncunun yeteneği, yaşı ve pozisyonuna göre hesaplanan “yaklaşık beklentiler” üzerinden pazarlık yapılır ve teklif; haftalık maaş, imza parası, sadakat bonusu, performans primleri (maç başı, gol, asist, gol yememe), serbest kalma bedeli, kadro rolü ve sözleşme süresi gibi maddelerden oluşur.
4) Sosyal etkileşim & kriz yönetimi
Oyuncu–menajer arası -100/+100 ilişkisi moral ve performansı etkiliyor.
Menajer sözünü tutmazsa futbolcu panelinde kriz seçenekleriçıkıyor:
Ültimatom vermek.
Durumu basına sızdırmak.
Transfer talebi 14 gün yanıtsız kalırsa oyuncuya tek taraflı fesih hakkı doğuyor.
Oyuncular arasında özel mesajlaşma sistemi mevcut.
5) Maç motoru & ekonomi
Asenkron çalışan maç simülasyonu: Yetenek, moral ve taktik etkileri.
Detaylı sözleşmeler: Maaş, tazminat, bütçe vaatleri, sezon hedefi.
Proje şu anda aktif geliştirme aşamasında ve çekirdek sistemlerin büyük bir kısmı tamamlandı. Geri bildirim, fikir veya eleştirilerinizi memnuniyetle alırım.