Web uygulaması geliştirme

talecood

Kilopat
Daha fazla  
Elimde belirli hesaplamalar yapan bir Java kütüphanesi var kendi yazdığım. Bu kütüphaneyi çalıştıran bir web uygulaması yapmak istiyorum. Daha önce hiç web uygulaması geliştirmedim. Sizce frontende çok fazla girip orayı öğrenmeye mi odaklanmalıyım yoksa frontend kısmını çok önemsemeden ilk önce backend mi kasmalıyım? Halihazırda sadece Java ve C++ programlama biliyorum ve web uygulama nasıl geliştirilir bilmiyorum. Java matematik kütüphanemi çalıştıracak bir web uygulamasını nasıl yapabilirim? Yol haritam nasıl olmalı? Java Spring Framework, PHP veya .Net mi öğrenmeliyim(Java spring harici backend dilleri ile ilgili bilgim yok). Önce Backend'i entegre edip sonra basit düzey HTML CSS mi öğrenmeliyim? Programımı domain aracılığıyla başka insanlara açmak istemiyorum. Kendi localimde geliştirip daha sonrasında iş için kullanacağım.

Spring ile REST servisi oluşturup bu servisi istediğiniz frontend teknolojisi ile kullanabilirsiniz. Hatta sadece kendiniz kullancaksanız frontend ile uğraşmadan Postman gibi araçlarla servisinizi kullanabilirsiniz. Tabii tablo, grafik vb. ile hesaplanan verileri görselleştirmek istemedğinizi varsayıyorum.

Kutuphane Java oldugu icin web app icin de java ya da kotlin mantikli. O sebeple spring, dropwizard, quarkus vb frameworkler dusunebilirsin.

Ayrica UI cok muhim degilse cok temel duzey HTML vs CSS ise zaten fazlasiyla is gorecek bir sey yazabilirsin, temel seviye HTML ogrenmek sadece bir kac saat alir mark up dili kullanmis birisi icin.

Esas zamanini alacak sey web uzerinde networking nasil yapacagin. Rest nedir, http ne yapar, header nedir, unidirectional request - response vs.

Çekirdek uygulamanız (hesap yapan kısım); Java.
Bunun yanında .NET gibi bir ekosistem daha eklemek yerine, Java tarafında kalmanız bence daha pratik olur.
Arkadaşlar zaten önde gelen framework'lerden önermişler, onları inceleyebilirsiniz.
Spring Boot'a da bakmanızı öneririm.

Uygulamanızı, bu şekilde yazmanızın bir diğer avantajı daha var:

Spring ile REST servisi oluşturup bu servisi istediğiniz frontend teknolojisi ile kullanabilirsiniz. Hatta sadece kendiniz kullancaksanız frontend ile uğraşmadan Postman gibi araçlarla servisinizi kullanabilirsiniz.

Backend geliştirirken, Postman ile kullanabilirsiniz.

İleride, bu katman üzerine, bir JavaScript ile frontend katmanı ekleyebilirsiniz, örneğin Vue.js (örnek olarak söylüyorum, geçerli başka alternatifler de var.)
HTML ve CSS'e zaten gireceksiniz.
Bu yapıda, request/response, HTTP verb, HTTP status, REST gibi kavramlarda da ilerleyebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı