Win 10 reboot and select proper Boot device hatası

stayinghome

Hectopat
Merhaba, bilgisayarım Win 10 Home. Versiyonu da 20H2 idi sanırım. Hiçbir sıkıntı yokken dün akşam "reboot and select proper Boot device or ınsert Boot Media in selected Boot device and press a Key" hatası alıyorum.

2 tane Drive'ım var.
1 HDD - 1 TB'lık.
1 SSD - 128 GB'lik Windows'un yüklü olduğu.

BIOS menüsüne girdigimde SSD çıkmıyor. Sadece 1 TB'lık wdc çıkıyor.
Anakart modeli: Gigabyte 990xa ud3.
Fd versiyon.
BIOS ayalarına girdim, Boot type UEFI ve legacy idi. Only legacy yaptım olmadı.

Bu hatayı aldıktan sonra Recovery USB'sinden kurulum ekranını tekrar açtım ve CMD'den bootrec /fixmbr, fixboot, scanos komutlarını çalıştırdım.

Fixmbr çalıştı. Fixboot çalışmadı. Access is denied hatası veriyor.
Scanos'te de kurulu Windows bulamadı.

Benim anladığım Windows'un kurulu olduğu SSD'yi görmüyor?

C sürücüsü (Windows'un yüklü olduğu SSD) için chkdsk ile /f /r /x ile Full tarama yaptım ve Boot menude bu sefer Corsair GT olarak SSD gözükmeye başladı ve aynı zamanda Windows Boot Manager çıkıyor. Corsair'dan Boot ettim, reboot device hatası çıktı. "UEFI: Corsair"'dan Boot ettim, bu sefer çalıştı.

Bugün tekrar açtım bilgisayarı yine aynı hatayı verdi, Boot menuye girdim, Boot Manager ve Corsair gözükmüyordu. Tekrar USB Recovery Media ile chkdsk komutunu çalıştırdım, yaklaşık 2 saat sürdü. Chkdsk komutundan sonra yine SSD ve Boot Manager gözüktü ve "UEFI: Corsair"'dan Boot ettim çaıştı.

Kısacası, iki seferdir tam tarama (/f /r /x) chkdsk yapıyorum (2 saat sürüyor her seferinde), ancak öyle SSD'yi görüyor BIOS. Bunu nasıl düzeltebilirim?

Teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Minitol partition wizard programında SSD sistemde GPT olarak gözüküyor. Dİğer 1 TB'lık HDD ise MBR.

Dİğer dediklerinizi yapacagım. haber verirm. teşekkürler.
Sisteminizde UEFI Windows kuruluysa öncelikle Boot Type kısmını UEFI seçin. Sata Configuration kısmını Enhanced yapıp IDE'yi seçin.
SSD sisteminizde GPT olarak mı MBR olarak mı gözüküyor?
Minitol partition wizard programında SSD sistemde GPT olarak gözüküyor. Dİğer 1 TB'lık HDD ise MBR.

Dİğer dediklerinizi yapacagım. haber verirm. teşekkürler.

Windows GPT bir diske kurulduysa hem de Legacy Boot olarak açılmaya çalışılıyorsa Windows bootlanmaz zaten hocam. SSD'yi MBR seçmek zorundasınız. MBR seçin, temiz kurulum yapın sorun kalmayacaktır. Ya da GPT diski çalıştırmak istiyorsanız UEFI Boot seçeceksiniz.

Sisteminizde UEFI Windows kuruluysa öncelikle Boot Type kısmını UEFI seçin. Sata Configuration kısmını Enhanced yapıp IDE'yi seçin.
SSD sisteminizde GPT olarak mı MBR olarak mı gözüküyor?
Şİmdi BIOS ekranındayım. Peripherals kısmında SATA ile ilgili birkaç seçenek var.
Sırasıyla yazıyorum:
Onchip SATA Type : AHCI, RAID ve Native IDE seçenkleri var.
Onchip SATA port 4/5 Type: IDE
SB Sata Configuration diye bir seçenek var ve alt seçenklerinde sırasıyla SATA Hot Plug on Port 0,1,2...5'e kadar seçenekler var ve hepsi Disabled.
Windows GPT bir diske kurulduysa hem de Legacy Boot olarak açılmaya çalışılıyorsa Windows bootlanmaz zaten hocam. SSD'yi MBR seçmek zorundasınız. MBR seçin, temiz kurulum yapın sorun kalmayacaktır. Ya da GPT diski çalıştırmak istiyorsanız UEFI Boot seçeceksiniz.
SSD'yi nasıl MBR yapabilirim? Tüm SSD'yi formatlamam mı gerekir öyle bir durumda?

Şİmdi BIOS ekranındayım. Peripherals kısmında SATA ile ilgili birkaç seçenek var.
Sırasıyla yazıyorum:
Onchip SATA Type : AHCI, RAID ve Native IDE seçenkleri var.
Onchip SATA port 4/5 Type: IDE
SB Sata Configuration diye bir seçenek var ve alt seçenklerinde sırasıyla SATA Hot Plug on Port 0,1,2...5'e kadar seçenekler var ve hepsi Disabled.

SSD'yi nasıl MBR yapabilirim? Tüm SSD'yi formatlamam mı gerekir öyle bir durumda?
1.AHCI 2.seçenek IDE olsun. UEFI Boot seçin öyle bootlayın hocam. GPT diski Legacy Bios ile bootlayamazsınız. Sistem özellikleriniz nedir?

1.AHCI 2.seçenek IDE olsun. UEFI Boot seçin öyle bootlayın hocam. GPT diski Legacy Bios ile bootlayamazsınız. Sistem özellikleriniz nedir?
Valla o seçenkeleri yaptım, maalesef görmüyor SSD'yi. Boot type UEFI only yaptım yine aynı hata çıktı. SSD'yi niyeyse görmüyor ama işin ilginç olanı recovery media'dan command prompt'a girince ve chkdsk /r /f /x ile full tarama yapınca SSD'yi görmeye başlıyor. İşin sıkıntısı bilgisayarı akşamdan akşama açabiliyorum ve tarama da zaten 2 saat sürüyor.
internetten diğer chkdsk komutlarına baktım daha kısa olanlarına, mesela sadece /r komutuyla falan denedim ama olmadı. Sanırım ancak /f ile olan yani tüm hataları düzeltme seçeneğiyle görüyor SSD'yi.
Valla o seçenkeleri yaptım, maalesef görmüyor SSD'yi. Boot type UEFI only yaptım yine aynı hata çıktı. SSD'yi niyeyse görmüyor ama işin ilginç olanı recovery media'dan command prompt'a girince ve chkdsk /r /f /x ile full tarama yapınca SSD'yi görmeye başlıyor. İşin sıkıntısı bilgisayarı akşamdan akşama açabiliyorum ve tarama da zaten 2 saat sürüyor.
internetten diğer chkdsk komutlarına baktım daha kısa olanlarına, mesela sadece /r komutuyla falan denedim ama olmadı. Sanırım ancak /f ile olan yani tüm hataları düzeltme seçeneğiyle görüyor SSD'yi.
Bu sefer yine /r /f /x komutların hepsini yapmadan sadece /f yaptım. Bir de üzerinde sfc /scannow yaptım, yine gördü SSD'yi. Niye böyle oluyor anlamadım. Şu anda açıldı windows SSD'yi gördüğü için. Minitool partition wizard ile düzeltebileceğim bir olay mı bu acaba?

Son düzenleme:

Bu sefer yine /r /f /x komutların hepsini yapmadan sadece /f yaptım. Bir de üzerinde sfc /scannow yaptım, yine gördü SSD'yi. Niye böyle oluyor anlamadım. Şu anda açıldı windows SSD'yi gördüğü için. Minitool partition wizard ile düzeltebileceğim bir olay mı bu acaba?
Bana kalırsa verilerinizi yedekleyin ve temiz kurulum yapın. Bu sefer MBR deneyin.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı