Windows 10/11 kurulum dili nasıl değiştirilir?

Makaleler
65
Yer
Sakarya
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
AMD Ryzen 7 5700X
MSI B450 Tomahawk MAX
GoodRAM IRDM Pro 2x 16 GB DDR4 3600 MHz CL18
ASUS Dual RTX 4070 OC
Cooler Master ML240L V2
Kingston Renegade 2 TB SSD
Kingston A2000 1 TB SSD
Sandisk Ultra 3D 500 GB SSD
Kioxia Exceria 480 GB SSD
Samsung 850 EVO 120 GB SSD (Harici)
Lian Li Lancool 216
Cooler Master MWE 700W 80+
İşletim Sistemi: Windows 11 Enterprise 25H2 / Arch Linux
Merhaba arkadaşlar. Windows 10 ve 11'de çoklu dil desteği mevcut. Fakat Windows 10 ve 11'de Windows'u hangi dilde ISO ile kurarsanız kurulum dili o oluyor. Mesela İngilizce ISO ile kurunca kurulum dili İngilizce oluyor. Bu değer HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Nls\Language altında bulunuyor:

windows 11 yükleme dili kayıt defteri.png

Kurulum dili değeri InstallLanguage olarak geçiyor.
Benim Windows'um Amerikan İngilizcesi dilinde bir ISO ile kuruldu ve bu yüzden de kurulum dili değeri (InstallLanguage) 0409. 0409 değeri Amerikan İngilizcesi dilinin dil kimliği (Language ID) değeri oluyor. Türkçe için ise bu değer 041F.
Eğer Windows dillerinin kimlik kodunun ne olduğunu merak ediyorsanız ve İngilizceniz varsa Microsoft'un şu makalesini okuyabilirsiniz:

Kurulum dili değeri bir defa Windows kurulumu ile belirlendikten sonra siz başka dil paketi yükleyip Windows dilinizi o dil yapsanız ve hatta dil ayarlarını kopyalayıp sistem hesaplarına da yükleseniz bile bu değer değişmiyor. Peki bu değer değişmeyince ne oluyor?

Windows yükseltmelerinde yükseltme dosyaları kurulum dilinde indiriliyor. Yüklemeye başladığınızda da bilgisayar yeniden başladıktan sonra gelen aşamalar ilk kurulumu hangi dilde yaptıysanız o dilde görünüyor. Mesela İngilizce ISO ile kurup sonradan Türkçe yaptığınızda yükseltmelerde tüm metinler İngilizce oluyor. Bilgisayar tekrar açılıp hesaba giriş yapılana kadar Türkçe dil tekrar devreye girmiyor.

İkinci olarak, İngilizce ISO ile kurduğunuz Windows'u sonradan Türkçe ISO ile yükseltmek istediğinizde dil uyuşmazlığı tespit ediliyor ve tüm verileri ve programları koruma seçeneği devre dışı bırakılıyor. Ya sadece dosyaları koruyarak ya da her şeyi tamamen silerek yükseltme yapabiliyorsunuz. Her iki durumda da tüm programlar ve sürücüler siliniyor. Tekrar baştan sürücüleri ve programları kurmak zorunda kalıyorsunuz ki bu da tam bir işkence. İnsan bunlarla uğraşmak zorunda kalınca "En baştan format atıp her şeyi kursaydım daha iyi olurdu be, bu ne işkencedir ya!" diyor.

Ek olarak Insider kullanıcısıysanız bazı güncellemeler Türkçe (veya İngilizce dışında bir dilde) ISO ile kurulmuş Windows'larda kurulamayabiliyor. İngilizce ISO ile kurulmuş Windows'larda ise sorunsuz kuruluyor.

Peki bu kurulum dilini (yani InstallLanguage değerini) Windows'u tekrar yüklemeden değiştirmek mümkün müdür?

Son düzenleme:
Yani ayarlardan değiştirilmesi lazım belki yazıda denediğini söylemişsindir ama görmedim bir ihtimal nolur ne olmaz yazayim dedim

Yani Ayarlar'dan değiştirilmesi lazım. Belki yazıda denediğini söylemişsindir ama görmedim. Bir ihtimal ne olur ne olmaz yazayım dedim.
Ayarlar'dan sadece kullanıcı görüntüleme dili ve genel görüntüleme dili değiştirilebiliyor. Windows kurulum dili aynı kalıyor. Bu yüzden de Windows yükseltmesi yapmak için Windows kurulum dili ile aynı dilde bir ISO dosyası kullanmak gerekiyor. Benim istediğim, ilk başta Türkçe ISO ile kurulmuş bir Windows'un kurulum dilini İngilizce yapıp İngilizce ISO ile yükseltebilmek. Bu konuda doğru düzgün bilgi veren de yok. İnternette bu konu hakkında arama yapıyorum, tam anlamıyla bir çorba ile karşılaşıyorum. İlk sayfadaki çoğu sonuç Microsoft'un dil değiştirme makaleleri, ki benim sorum ile alakası bile yok. Arada tek tük forum girdisi var, onlarda da doğru düzgün cevap gelmemiş. En fazla gelen cevap "Mümkün değil" gibi cevaplar olmuş.

Microsoft'un DISM dokümantasyonunda /Set-UILang komutu geçiyor. Bu komut bir sayfada daha (yine Microsoft'a ait bir sayfa) geçiyordu. Bu komut, varsayılan sistem arayüz dilini değiştirmeye yarıyormuş. Tabii bunun için Windows'un kapalı olması ve Windows kurulum medyası veya WinPE üzerinden bu komutun /Image:(Windows'un kurulu olduğu disk) parametresi ile çalıştırılması gerekiyormuş.

Bu komutu henüz denemedim. Fakat bir Microsoft Tech Community yazısında Windows kurulum dili Almanca olan ve İngilizce ISO ile yükseltilemeyen Windows 7 kurulumunda bu komut uygulanıp İngilizce ISO ile yükseltilebilir hale getirildiği yazılmış. İlk müsait vaktimde bu komutu deneyeceğim.

Güncelleme: Kendi soruma kendim cevap buldum. Windows 10 ve 11'de kurulum dilini değiştirmek mümkün. Bunun için ilk olarak yeni kurulum dili olarak kullanılacak dilin sistemde yüklü olması gerekiyor. İngilizce olarak kurduğum sanal makineye ilk olarak Türkçe dil paketi kurdum. Sonra ise Türkçe dilini kullanıcı hesabına uyguladım. Hemen ardından tüm dil ayarlarını kopyalayarak sistem hesapları ve yeni kullanıcı hesaplarına da uyguladım.

Sıra asıl önemli olan aşamaya, yani Windows kurulum dilini değiştirmeye geldi. İlk olarak sanal makineyi yeniden başlattım. Sonra ise Windows 11 ISO dosyasından boot ettim (ISO dosyası İngilizce, ISO'nun dilinin pek bir önemi yok burada).

Windows ISO'sundan boot ettikten sonra Shift+F10 tuşlarına basarak komut istemini açtım. Sonra ise ilk olarak işletim sisteminin yüklü olduğu diskin harfini öğrendim. Direkt olarak C: yazdıktan sonra dir komutunu girdim. Doğrudan karşıma Program Files, Windows ve Users gibi klasörler geldi. Bu yüzden de C harfini kullanarak komutları girmeye başladım.

İlk olarak dism /image:C: /get-intl komutunu girerek mevcut Windows kurulumunun dil durumuna baktım. Çıkan çıktıda "Default system UI language" değeri "en-US" çıktı. Sonra ise asıl komut olan dism /image:C: /set-uilang:tr-TR komutunu girdim. Komutu girdikten sonra işlem başarıyla tamamlandı mesajını aldım. Sonra tekrar dism /image:C: /get-intl komutunu girdiğimde "Default system UI language" değeri "tr-TR" olarak görünmeye başladı.

Bilgisayarı yeniden başlattım ve Regedit'e girip InstallLanguage değerini tekrar kontrol ettim. Artık değer 041F yani Türkçe dilinin dil kodu olmuştu.

Yani Windows 10 ve 11'de kurulum dili Windows kurulum medyasından boot edip basit bir komut girilerek değiştirilebiliyor.

Güncelleme 2: Bu komutu uyguladıktan sonra bir de Windows 11 22H2 Türkçe ISO ile yükseltme yapılabiliyor mu bakmak istedim. ISO'yu monte ettim ve Setup.exe'yi çalıştırdım. Birkaç aşamayı geçtikten sonra "Yüklemeye hazır" ekranına geldi ve "Kişisel dosyaları ve uygulamaları sakla" seçeneği seçiliydi. Eğer kurulum dili İngilizce olsaydı doğrudan "Yüklemeye hazır" ekranına atmazdı. Onun yerine "Saklamak istediklerinizi seçin" ekranı gelirdi ve ilk seçenek olan "Kişisel dosyaları ve uygulamaları sakla" seçeneği kapalı olurdu. "Yüklemeye hazır" ekranını gördüğüm için doğrudan kurulumdan çıktım.

Yani işlem başarılı oldu.

Son düzenleme:
Ben de bu dertten muzdaribim. Çözdüğünüze sevindim ve anlatmanız da çok iyi oldu. Fakat ben çok iyi bir bilgisayar dilini bilen biri değilim, bu yüzden "Sıra asıl önemli olan aşamaya, yani Windows kurulum dilini değiştirmeye geldi. İlk olarak sanal makineyi yeniden başlattım. Sonra ise Windows 11 ISO dosyasından boot ettim (ISO dosyası İngilizce, ISO'nun dilinin pek bir önemi yok burada)." kısmında kayboldum. Yardımcı olabilir misiniz? Bu çözüme uygun video varsa o da yardımcı olur :)

Ben de bu dertten muzdaribim. Çözdüğünüze sevindim ve anlatmanız da çok iyi oldu. Fakat ben çok iyi bir bilgisayar dilini bilen biri değilim, bu yüzden "Sıra asıl önemli olan aşamaya, yani Windows kurulum dilini değiştirmeye geldi. İlk olarak sanal makineyi yeniden başlattım. Sonra ise Windows 11 ISO dosyasından boot ettim (ISO dosyası İngilizce, ISO'nun dilinin pek bir önemi yok burada)." kısmında kayboldum. Yardımcı olabilir misiniz? Bu çözüme uygun video varsa o da yardımcı olur :)
Bahsettiğim şey, bilgisayarı Windows kurulum medyasından başlatmak. Bu işlemi sanal makinede yaptığım için sanal makine ayarlarına girip CD/DVD bölümünden Windows 11 ISO dosyasını seçtim. Sonra ise bilgisayarı yeniden başlatıp Boot menüsünden CD/DVD'yi seçtim.

Eğer siz gerçek bilgisayarda yapıyorsanız Windows 11 ISO dosyası indirdikten sonra USB belleğe Rufus ile yazıp bilgisayarınızı bu USB bellekten başlatacaksınız. Bunun için de bilgisayarınızın Boot menü tuşunu bilmeniz gerekiyor. Masaüstü bilgisayarlar kullanıyorsanız ASUS için F8, Gigabyte için F12, MSI için ise F11. Dizüstü bilgisayarlarda ise bu durum çok değişebiliyor. Bu nedenle dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız bilgisayarınızın modelini öğrenip Boot tuşunu araştırmanız gerekiyor.

Boot menüsüne girdikten sonra USB belleğinizi seçip Enter'a basıyorsunuz. Hepsi bu kadar. Gerisini zaten üstteki mesajımda yazdım. O adımları takip ederek yapabilirsiniz.

Cevabınız için teşekkürler, deneyeceğim. Umarım yapabilirim. 🙏

Adımları yapabildim fakat sonuçta "Default System UI language en-Us olarak ayarlandı" dedi ve işlemin başarılı olduğunu yazdı. Neden olmadığını bilmiyorum.

Cevabınız için teşekkürler, deneyeceğim. Umarım yapabilirim. 🙏

Adımları yapabildim fakat sonuçta "Default System UI language en-Us olarak ayarlandı" dedi ve işlemin başarılı olduğunu yazdı. Neden olmadığını bilmiyorum.

Son düzenleme:
Ayarlar'dan sadece kullanıcı görüntüleme dili ve genel görüntüleme dili değiştirilebiliyor. Windows kurulum dili aynı kalıyor. Bu yüzden de Windows yükseltmesi yapmak için Windows kurulum dili ile aynı dilde bir ISO dosyası kullanmak gerekiyor. Benim istediğim, ilk başta Türkçe ISO ile kurulmuş bir Windows'un kurulum dilini İngilizce yapıp İngilizce ISO ile yükseltebilmek. Bu konuda doğru düzgün bilgi veren de yok. İnternette bu konu hakkında arama yapıyorum, tam anlamıyla bir çorba ile karşılaşıyorum. İlk sayfadaki çoğu sonuç Microsoft'un dil değiştirme makaleleri, ki benim sorum ile alakası bile yok. Arada tek tük forum girdisi var, onlarda da doğru düzgün cevap gelmemiş. En fazla gelen cevap "Mümkün değil" gibi cevaplar olmuş.

Microsoft'un DISM dokümantasyonunda /Set-UILang komutu geçiyor. Bu komut bir sayfada daha (yine Microsoft'a ait bir sayfa) geçiyordu. Bu komut, varsayılan sistem arayüz dilini değiştirmeye yarıyormuş. Tabii bunun için Windows'un kapalı olması ve Windows kurulum medyası veya WinPE üzerinden bu komutun /Image:(Windows'un kurulu olduğu disk) parametresi ile çalıştırılması gerekiyormuş.

Bu komutu henüz denemedim. Fakat bir Microsoft Tech Community yazısında Windows kurulum dili Almanca olan ve İngilizce ISO ile yükseltilemeyen Windows 7 kurulumunda bu komut uygulanıp İngilizce ISO ile yükseltilebilir hale getirildiği yazılmış. İlk müsait vaktimde bu komutu deneyeceğim.

Güncelleme: Kendi soruma kendim cevap buldum. Windows 10 ve 11'de kurulum dilini değiştirmek mümkün. Bunun için ilk olarak yeni kurulum dili olarak kullanılacak dilin sistemde yüklü olması gerekiyor. İngilizce olarak kurduğum sanal makineye ilk olarak Türkçe dil paketi kurdum. Sonra ise Türkçe dilini kullanıcı hesabına uyguladım. Hemen ardından tüm dil ayarlarını kopyalayarak sistem hesapları ve yeni kullanıcı hesaplarına da uyguladım.

Sıra asıl önemli olan aşamaya, yani Windows kurulum dilini değiştirmeye geldi. İlk olarak sanal makineyi yeniden başlattım. Sonra ise Windows 11 ISO dosyasından boot ettim (ISO dosyası İngilizce, ISO'nun dilinin pek bir önemi yok burada).

Windows ISO'sundan boot ettikten sonra Shift+F10 tuşlarına basarak komut istemini açtım. Sonra ise ilk olarak işletim sisteminin yüklü olduğu diskin harfini öğrendim. Direkt olarak C: yazdıktan sonra dir komutunu girdim. Doğrudan karşıma Program Files, Windows ve Users gibi klasörler geldi. Bu yüzden de C harfini kullanarak komutları girmeye başladım.

İlk olarak dism /image:C: /get-intl komutunu girerek mevcut Windows kurulumunun dil durumuna baktım. Çıkan çıktıda "Default system UI language" değeri "en-US" çıktı. Sonra ise asıl komut olan dism /image:C: /set-uilang:tr-TR komutunu girdim. Komutu girdikten sonra işlem başarıyla tamamlandı mesajını aldım. Sonra tekrar dism /image:C: /get-intl komutunu girdiğimde "Default system UI language" değeri "tr-TR" olarak görünmeye başladı.

Bilgisayarı yeniden başlattım ve Regedit'e girip InstallLanguage değerini tekrar kontrol ettim. Artık değer 041F yani Türkçe dilinin dil kodu olmuştu.

Yani Windows 10 ve 11'de kurulum dili Windows kurulum medyasından boot edip basit bir komut girilerek değiştirilebiliyor.

Güncelleme 2: Bu komutu uyguladıktan sonra bir de Windows 11 22H2 Türkçe ISO ile yükseltme yapılabiliyor mu bakmak istedim. ISO'yu monte ettim ve Setup.exe'yi çalıştırdım. Birkaç aşamayı geçtikten sonra "Yüklemeye hazır" ekranına geldi ve "Kişisel dosyaları ve uygulamaları sakla" seçeneği seçiliydi. Eğer kurulum dili İngilizce olsaydı doğrudan "Yüklemeye hazır" ekranına atmazdı. Onun yerine "Saklamak istediklerinizi seçin" ekranı gelirdi ve ilk seçenek olan "Kişisel dosyaları ve uygulamaları sakla" seçeneği kapalı olurdu. "Yüklemeye hazır" ekranını gördüğüm için doğrudan kurulumdan çıktım.

Yani işlem başarılı oldu.
Hocam konuyu hortlatiyorum kusura bakmayin ama guncel olarak sanirim shift+f10 olmuyor nasil cozebilririm

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı