Yani Ayarlar'dan değiştirilmesi lazım. Belki yazıda denediğini söylemişsindir ama görmedim. Bir ihtimal ne olur ne olmaz yazayım dedim.
Ayarlar'dan sadece kullanıcı görüntüleme dili ve genel görüntüleme dili değiştirilebiliyor. Windows kurulum dili aynı kalıyor. Bu yüzden de Windows yükseltmesi yapmak için Windows kurulum dili ile aynı dilde bir ISO dosyası kullanmak gerekiyor. Benim istediğim, ilk başta Türkçe ISO ile kurulmuş bir Windows'un kurulum dilini İngilizce yapıp İngilizce ISO ile yükseltebilmek. Bu konuda doğru düzgün bilgi veren de yok. İnternette bu konu hakkında arama yapıyorum, tam anlamıyla bir çorba ile karşılaşıyorum. İlk sayfadaki çoğu sonuç Microsoft'un dil değiştirme makaleleri, ki benim sorum ile alakası bile yok. Arada tek tük forum girdisi var, onlarda da doğru düzgün cevap gelmemiş. En fazla gelen cevap "Mümkün değil" gibi cevaplar olmuş.
Microsoft'un DISM dokümantasyonunda
/Set-UILang komutu geçiyor. Bu komut bir sayfada daha (yine Microsoft'a ait bir sayfa) geçiyordu. Bu komut, varsayılan sistem arayüz dilini değiştirmeye yarıyormuş. Tabii bunun için Windows'un kapalı olması ve Windows kurulum medyası veya WinPE üzerinden bu komutun
/Image:(Windows'un kurulu olduğu disk) parametresi ile çalıştırılması gerekiyormuş.
Bu komutu henüz denemedim. Fakat bir Microsoft Tech Community yazısında Windows kurulum dili Almanca olan ve İngilizce ISO ile yükseltilemeyen Windows 7 kurulumunda bu komut uygulanıp İngilizce ISO ile yükseltilebilir hale getirildiği yazılmış. İlk müsait vaktimde bu komutu deneyeceğim.
Güncelleme: Kendi soruma kendim cevap buldum. Windows 10 ve 11'de kurulum dilini değiştirmek mümkün. Bunun için ilk olarak yeni kurulum dili olarak kullanılacak dilin sistemde yüklü olması gerekiyor. İngilizce olarak kurduğum sanal makineye ilk olarak Türkçe dil paketi kurdum. Sonra ise Türkçe dilini kullanıcı hesabına uyguladım. Hemen ardından tüm dil ayarlarını kopyalayarak sistem hesapları ve yeni kullanıcı hesaplarına da uyguladım.
Sıra asıl önemli olan aşamaya, yani Windows kurulum dilini değiştirmeye geldi. İlk olarak sanal makineyi yeniden başlattım. Sonra ise Windows 11 ISO dosyasından boot ettim (ISO dosyası İngilizce, ISO'nun dilinin pek bir önemi yok burada).
Windows ISO'sundan boot ettikten sonra Shift+F10 tuşlarına basarak komut istemini açtım. Sonra ise ilk olarak işletim sisteminin yüklü olduğu diskin harfini öğrendim. Direkt olarak
C: yazdıktan sonra
dir komutunu girdim. Doğrudan karşıma Program Files, Windows ve Users gibi klasörler geldi. Bu yüzden de C harfini kullanarak komutları girmeye başladım.
İlk olarak
dism /image:C: /get-intl komutunu girerek mevcut Windows kurulumunun dil durumuna baktım. Çıkan çıktıda "Default system UI language" değeri "en-US" çıktı. Sonra ise asıl komut olan
dism /image:C: /set-uilang:tr-TR komutunu girdim. Komutu girdikten sonra işlem başarıyla tamamlandı mesajını aldım. Sonra tekrar
dism /image:C: /get-intl komutunu girdiğimde "Default system UI language" değeri "tr-TR" olarak görünmeye başladı.
Bilgisayarı yeniden başlattım ve Regedit'e girip
InstallLanguage değerini tekrar kontrol ettim. Artık değer
041F yani Türkçe dilinin dil kodu olmuştu.
Yani Windows 10 ve 11'de kurulum dili Windows kurulum medyasından boot edip basit bir komut girilerek değiştirilebiliyor.
Güncelleme 2: Bu komutu uyguladıktan sonra bir de Windows 11 22H2 Türkçe ISO ile yükseltme yapılabiliyor mu bakmak istedim. ISO'yu monte ettim ve Setup.exe'yi çalıştırdım. Birkaç aşamayı geçtikten sonra "Yüklemeye hazır" ekranına geldi ve "Kişisel dosyaları ve uygulamaları sakla" seçeneği seçiliydi. Eğer kurulum dili İngilizce olsaydı doğrudan "Yüklemeye hazır" ekranına atmazdı. Onun yerine "Saklamak istediklerinizi seçin" ekranı gelirdi ve ilk seçenek olan "Kişisel dosyaları ve uygulamaları sakla" seçeneği kapalı olurdu. "Yüklemeye hazır" ekranını gördüğüm için doğrudan kurulumdan çıktım.
Yani işlem başarılı oldu.