Windows 10 32 bit mi 64 bit mi?

Daha fazla  
İyi günler.

Standart bilgisayar kullanıcısıyım.
Önce bilgisayarımın işlemcisini yazayım.
─ İ3 2120 (3.30 GHZ) (sanıyorum 2. nesil oluyor). Ve galiba 4 çekirdekli.
─ Gigabyte Anakart (Model numarasını bilmiyorum)
─ Onboard ekran ve onboard ses kartı.
─ 4 GB RAM (kullanılabilir miktar 3.41 GB olarak yazıyor).
─ Bildiğimiz normal sabit diskler.

Uzun yılardır Windows 7 32 bit kullanıyorum. Doğrusu şu ana kadar işimi görüyordu. Gerçi halâ görüyor.

Özellikle Windows 7'de klasörlerin çok hızlı açılışı, mavi ekran hiç vermemesi, pencereleri iki yana kolayca yaslayabilmem, hoşuma gidiyordu. Yani beni üzecek, can sıkacak hatalarla karşılaşmıyordum.

şin aslı severek kullanıyordum Windows 7'yi.

Fakat geçen gün Chrome'a bir eklenti yüklemek istediğimde, artık Windows 7'ye yüklenemeyeceğini, Windows 10 olması gerektiği uyarısıyla karşılaştım.

Zaten Chrome'u ne zaman açsam, en üstte her zaman Windows 10'a geçmem gerektiği uyarısıyla karşılaşıyordum. Win7'de Chrome kullananlar bilirler.

Demek ki artık Win10'a geçmeliyim.

Beklentim şu:
Açtığım klasörler Win7'deki gibi hızlı açılsın,
32 Bit Programlarım Win7'deki gibi sorunsuz çalışsın.
Mavi ekranla hiç karşılaşmayayım.
İlk aklıma gelen kullandığım programlar
Excel, Video Convertor programları, Vlc, Gom vs

Merak ettiğim bir konuyu öğrenmek istiyorum.
32 bit ve 64 bit farkını az çok biliyorum. (Ram kullanımı, performans farkı
Fakat bu işin temeli nedir.

32bit midir?

64 bit sonradan çıktığına göre
Yakında 32bit Windowslar sona mı erecek?
Yani 32 bit Windows'un devri de kapanıyor mu?

Bütün Windowslar sadece 64 bit mi olacak?
Yoksa yıllar boyunca 32 bit - 64 bit beraber yürüyüp gidecek mi şimdiki gibi?

Bütün tanıdıklarım 64bit Windows 10 kullanıyor.
Standart kullanıcı olarak benim de 64bit kullanmam mecburi midir?

...................
...................

Sorularım şunlardır:

Soru1)
Şu ana kadar anlattıklarıma göre Windows 10 32 bit mi, 64 bit mi kurmalıyım?

Soru2)
Windows10 için en az kaç GB alan ayırayım?

Soru3)

En başta belirtmiştim. Pencereleri sağa sola yaslamayı sürekli kullanıyorum.
Windows 10'lu bir bilgisayarı incelediğimde, pencereleri sağa ve sola, fare ile yaslayamadım.
Bu özellik Win10'da yok mu, yoksa var da ben mi yapamadım?

1) Eğer kurabilirsen 64 Bit kurmalısın ama Windows 10'a geçtiğinde muhtemelen performansın düşecek. Ayrıca kursan bile 4 GB RAM neredeyse hiçbir şeye yetmeyecek.
2) Kendi bilgisayarımda Windows 10 sistem dosyaları tahmini 45 GB kadar vardır.
3) Pencereleri sağa sola yaslayabilirsin fare ile.

Bilgisayarın standart kullanıcıların bile çok altında ve güçsüz, kendine daha iyi bir sistem almalısın. Veya Linux işletim sistemi son çaren olabilir.

Yaslama özelliği Windows 10'da var.

32 Bit'in ömrü de artık saniyeleri sayamayacağı noktaya geldiği için 2038'de bitiyor.

Windows 10 için SSD şart, RAM'i de 8 GB yapsan iyi olur.

Şu anda da neredeyse tüm programlar 64 Bit'e geçti, 64 Bit de 32 Bit program kullanırsınız ama bunu Windows on Windows olayı ile yaptığı için, ve işletim sistemi 64 Bit olduğu için PC'nizin potansiyelini kullanamaz.

32 Bit'ler için de RAM sınırı 4 GB'tır. Sonrası için 64 Bit gerekir. Hatta 3.41 gözükmesinin sebebi de o. 64 Bit kursanız şimdiki RAM'ler ile donanıma ayırlanı çıkarırsak 3.80 falan kullanır.

Ama dediğim gibi, acilen SSD ve RAM yükseltmesi yapıp Windows 10'a geçin. Biraz daha idare eder; üstüne, pcnizde tepki süresi iyileşmeleri görürsünüz.

Ve de son nokta, en azından sadece program, web, VLC, tarayıcı vs. de kullanacaksan en az 64 GB'lık alan gerekir. Windows 10 başta 25 30 GB kullanıyor ama şişer zamanla. Sadece bu birkaç program için bile. İmkanınız çok kısıtlı ise en azından 240GB SSD almaya çalışın. Öyle A101 markası olan Hi-Level'dan vs. de uzak durun. Orta kaliteli bir SSD ve Dual channel RAM için 4x2 RAM şart. i3 4160 bile artık yormaya başladı beni. Şu anki yazdığım laptop da i5 1335U.

Son düzenleme:
Arkadaşlar
İnternet kafeye gittim
Windows 10'u biraz inceledim
Ve açtığım pencereleri sağa sola yaslamak istedim, fakat olmadı. Pencereler yaslanmadı.

Bunun bir ayarı var mıdır?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…