Windows 10 DirectX 12 Ultimate Destekliyor mu?

480869

Kilopat

Yukarıda ki Technopat haberinde:
''Windows 11 ile kullanıma sunulan DirectX 12 Ultimate, desteklenen oyunlara gerçek zamanlı ışın izleme ve mesh shaders gibi özellikleri getiriyor.
Yeni nesil oyunlarda göze daha hoş gözüken grafikler ve yüksek kare hızları (FPS) için DirectX 12 Ultimate şart. DirectX 12 Ultimate için de Windows 11 şart.'' cümlesi kurulmuş. Benim bildiğim Windows 10'da destekliyor? Hatta bu 12 sürümü çıktığında Windows 11 yoktu. Hatta Xbox Game Bar'da ''sisteminiz DirectX 12 Ultimate destekliyor'' yazıyor.

DirectX Ultimate, RTX yani ışın izleme teknolojisi diye biliyorum ki öyle. Bu sitenin DirectX Ultimate destekleyen kartları diye bir yazısı var. Windows 11 ile alakasını olduğunu düşünmüyorum. Yani DirectX Ultimate için Windows 11 şart demek komik biraz. DirectStorage teknolojisi için deseydi doğru olurdu.

DirectX Ultimate, RTX yani ışın izleme teknolojisi diye biliyorum ki öyle. Bu sitenin DirectX Ultimate destekleyen kartları diye bir yazısı var. Windows 11 ile alakasını olduğunu düşünmüyorum. Yani DirectX Ultimate için Windows 11 şart demek komik biraz. DirectStorage teknolojisi için deseydi doğru olurdu.
Hayır, desteklemiyor.
Microsof'un yazısı sanırım bu. Alt kısımda DX12 için gerekli sistem gereksinimlerinde Win 10 mayıs güncellemesi diyor.

Bir tane daha foto yükledim. Microsoft çalışanı DX12 için yine Win 10 mayıs güncellemesini hedef göstermiş.

Dosya Ekleri

• C71FDDE2-B74C-4180-A057-566E81A154E7.png
    C71FDDE2-B74C-4180-A057-566E81A154E7.png
    167,7 KB · Görüntüleme: 128
  • 3EF22AC9-2112-40EC-B448-DFD77F532B68.png
    3EF22AC9-2112-40EC-B448-DFD77F532B68.png
    163 KB · Görüntüleme: 125
Konuyu hortlatıyorum ama aynı problemi ben de yaşıyorum. GTX 1660 Ti'dan RTX 4060'a geçtim, DX12 Ultimate'in direkt aktif olması gerekiyordu ancak sadece Xbox Game Bar'da DX12 Ultimate destekliyor yazıyor ancak Dxdiag'te yada oyunlarda DX12 Ultimate hiç görünmüyor. Sanırım Xbox Game Bar yalnızca donanımın desteklediğini belirtiyor ancak sistemde aktif değil.

W10 güncel (22H2), driverlar güncel (Nvidia driverlarını da DDU ile kaldırıp son versiyonu temiz kurulum olarak yeniden kurdum), başka ne yapılabilir bilemiyorum. Web'deki kaynaklarda W10'un 2004 sürümünden (Mayıs 2020) itibaren DX12 Ultimate desteğinin olduğu belirtiliyor, ama anladığım kadarıyla Microsoft, insanların W11'e geçmesi için, W10'un sonraki sürümlerinden DX12 Ultimate desteğini geri çekmiş olmalı, başka bir açıklamasını bulamadım. Bu konuda kesin bilgisi olan biri paylaşabilirse ona göre W11'e yükselteyim mi karar vereceğim.

Konuyu hortlatıyorum ama aynı problemi ben de yaşıyorum. GTX 1660 Ti'dan RTX 4060'a geçtim, DX12 Ultimate'in direkt aktif olması gerekiyordu ancak sadece Xbox Game Bar'da DX12 Ultimate destekliyor yazıyor ancak Dxdiag'te yada oyunlarda DX12 Ultimate hiç görünmüyor. Sanırım Xbox Game Bar yalnızca donanımın desteklediğini belirtiyor ancak sistemde aktif değil.

W10 güncel (22H2), driverlar güncel (Nvidia driverlarını da DDU ile kaldırıp son versiyonu temiz kurulum olarak yeniden kurdum), başka ne yapılabilir bilemiyorum. Web'deki kaynaklarda W10'un 2004 sürümünden (Mayıs 2020) itibaren DX12 Ultimate desteğinin olduğu belirtiliyor, ama anladığım kadarıyla Microsoft, insanların W11'e geçmesi için, W10'un sonraki sürümlerinden DX12 Ultimate desteğini geri çekmiş olmalı, başka bir açıklamasını bulamadım. Bu konuda kesin bilgisi olan biri paylaşabilirse ona göre W11'e yükselteyim mi karar vereceğim.
Windows 11'e geçtim. Dxdiag'da DirectX 12_2(Sondaki 2 ultimate desteğini gösterir) desteklediği yazıyor. Görev yöneticisinde ve NVİDİA Denetim Masasında ise Directx 12_1 destekliyor diyor.
Anlayacağın çözümü yok sanırım.

Windows 11'e geçtim. Dxdiag'da DirectX 12_2(Sondaki 2 ultimate desteğini gösterir) desteklediği yazıyor. Görev yöneticisinde ve NVİDİA Denetim Masasında ise Directx 12_1 destekliyor diyor.
Anlayacağın çözümü yok sanırım.
Dxdiag'te 12_2 görünüyorsa Ultimate sürüm destekliyordur. Aynı sayfada alt kısımda Dx 12 Ultimate: Etkin gibi bir ibare de olması gerekli (VDDM versiyonu da 2.9 yada daha üstü olmalı). Eğer GPU'nuz Ultimate destekliyor ama W11'de Ultimate etkin değil olarak görünüyorsa mutlaka yazılımsal bir sıkıntı vardır (sistem dosyalarında problem, driver problemleri, ayarlarda gpu hızlandırmanın kapalı olması vb.).

Bu arada direkt kaynak bulamadım ama, tüm kullanıcı yorumlarından bariz şekilde belli ki; Microsoft önce Mayıs 2020'de W10'a Dx12 Ultimate desteğini getirmiş, 2021'de W11'i çıkardıktan sonra ise bu desteği geri çekmiş! Zamanında Bill Gates'in "W95, oyunlarda DOS'a göre sadece %3'lük bir performans kaybına sahip!" gibi açıklamaları ile dalga geçerdik ama, adam W7 ile emekli olduktan sonraki Microsoft yönetimi Gates'i mumla aratıyor. Ben de artık pes edip direct storage ve Dx12 Ultimate kullanabilmek için W11'e geçeceğim sanırım. Bir süredir sanal makinede deniyorum zaten, orada çok sorun çıkarmıyor, bu ay büyük güncelleme de alacakmış...

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı