Windows 10 Flight-signing nedir?

Makaleler
65
Yer
Sakarya
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
AMD Ryzen 7 5700X
MSI B450 Tomahawk MAX
GoodRAM IRDM Pro 2x 16 GB DDR4 3600 MHz CL18
ASUS Dual RTX 4070 OC
Cooler Master ML240L V2
Kingston Renegade 2 TB SSD
Kingston A2000 1 TB SSD
Sandisk Ultra 3D 500 GB SSD
Kioxia Exceria 480 GB SSD
Samsung 850 EVO 120 GB SSD (Harici)
Lian Li Lancool 216
Cooler Master MWE 700W 80+
İşletim Sistemi: Windows 11 Enterprise 24H2 / Windows Server 2025 Datacenter (To Go) x64 / Arch Linux
Merhaba arkadaşlar. Windows 10 Pro 20H2 Build 19042.782 64 Bit kullanıyorum ve Insider Beta Channel üyesiyim. Bazı kayıt defteri girdilerini kurcalarken bir şey fark ettim. HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control altında bulunan SystemStartOptions girdisinde "FLIGHTSIGNING" ibaresinin geçtiğini gördüm;

regedit flightsigning.png

Sonra ben de bunu internette araştırıyordum, bir de komut istemine bcdedit yazıp Enter'a basayım dedim. Burada da hem Boot Manager hem de Boot Loader altında "flightsigning" girdisinin "yes" olduğunu gördüm;

bcdedit flightsigning.png

Bu değerlere bir de Insider olmayan bir Windows 10 Pro 20H2 64 Bit sanal makinesinde bakayım dedim, Flight-Signing ile ilgili hiçbir girdi yok. Yani sadece ana sistemimde Flight-Signing ile ilgili girdiler mevcut. Sanırım bu girdiler Insider programına katılınca oluşuyor.

Peki bu ne anlama geliyor?

Bazı yerlerde Flight-Signing kullanan ilk Windows 10 derlemelerinin (2014-2016 yılları arasında yayınlanan derlemeler) geçerlilik süresi (Timebomb) bittikten 2 hafta geçtikten sonra hiç açılmayıp "A component of the operating system has expired. (0xc0000605)" hatası verdiğini duymuştum. Sanırım sistem dosyalarının sertifikalarının süresi geçince bilgisayar hiç açılmaz hale geliyormuş. Fakat şu anda 20H2 kullanıyorum ve 20H2'de bir Timebomb tarihi yok. Sizce Insider üyesiyken 20H2'de de gizli bir Timebomb yer alıyor olabilir mi?

Ayrıca Flight-Signing'in ne anlama geldiğini açıklayabilir misiniz?

@PossibleTurco @Salih METİN

Son düzenleme:
Hocam bu belirli gruplara ayrılmış paketlere yapılan imzalama ile ilgili bir şey. Güncelleştirme paketleri ile ilgili yani. Daha detaylı bilgiler burada yazıyor.

Hocam bu belirli gruplara ayrılmış paketlere yapılan imzalama ile ilgili bir şey. Güncelleştirme paketleri ile ilgili yani. Daha detaylı bilgiler burada yazıyor.
Teşekkür ederim fakat hala merak ettiğim bir konu var. Eğer bilgisayarımı 6-7 ay kapalı tutup hiç güncelleme yüklenmemiş olarak bırakıp 6-7 ayın sonunda tekrar açarsam 0xc0000605 hatası verir mi? Çünkü bu süre zarfında mevcut sistem dosyalarının sertifika süreleri dolmuş oluyor.

Teşekkür ederim fakat hala merak ettiğim bir konu var. Eğer bilgisayarımı 6-7 ay kapalı tutup hiç güncelleme yüklenmemiş olarak bırakıp 6-7 ayın sonunda tekrar açarsam 0xc0000605 hatası verir mi? Çünkü bu süre zarfında mevcut sistem dosyalarının sertifika süreleri dolmuş oluyor.
Ekrana dağıtımın süresinin dolduğunu belirten bir uyarı çıkıyor. Lakin bu süreçte bilgisayar hiç açılmadığı için size 6 saat ara ile uyarı verip sistemi Windows Update üzerinden güncelleyebilmeniz için en fazla 2 hafta süre tanımlıyor. 2 haftadan sonra artık sistemi normal olarak boot edemez hale geliyorsunuz.

@PossibleTurco hocam açıklamış, ellerine sağlık.
Windows Insider ekibi, uçuş ifadesini çok kullanır. Burada da buna ithafen 'uçuş imzalı' gibi bir anlam çıkardım.

Asıl değinmek istediğim konu, Timebomb.
Bu konuyu derinlemesine araştırmıştım. Edindiğim bilgilere göre, deneme süresi bittikten sonra ekrana sadece "Yeni sürümlere geçin. Deneme süreniz bitti." gibi bir ifade yer alıyor. Kapatılabilir bir uyarı pencereseydi yanlış hatırlamıyorsam.

Recep Baltaş, Timebomb olayının gerçekleştiği dönemlerde bir mesaj yayınlamıştı. Mutlaka yeni sürümlere geçilmesi gerektiğini, aksi taktirde tek çözümün temiz kurulum olduğunu belirtmişti.

Fakat bu mesajı günceli kapsamıyor. YouTube'daki araştırmalarıma göre, artık ekranın ortasında kapanabilir bir uyarı penceresi geliyor. Ama bu uyarı ekranı her açılışta geliyor. Can sıkıcı ama eskisi gibi sistemi kilitlemiyor.

Bu değerlere bir de Insider olmayan bir Windows 10 Pro 20H2 64 Bit sanal makinesinde bakayım dedim, Flight-Signing ile ilgili hiçbir girdi yok. Yani sadece ana sistemimde Flight-Signing ile ilgili girdiler mevcut. Sanırım bu girdiler Insider programına katılınca oluşuyor.

Peki bu ne anlama geliyor?
Flight Signing yani Uçuş İmzalama yalnızca Insider sürümlere atanmış olan geliştirici sertifikalarını belirtiyor.

Daha detaylı açıklayacak olursam;

Bu sertifikalar Windows geliştirme programına ait olup Microsoft'un Kök sertifika hizmetine alt-dal olarak bağlanıyor. Bu sayede Insider ekibi tarafından hazırlanmış ve daha resmi onay almamış olan test amaçlı geliştiricilerin yazdığı özellik ve modüller SmartScreen vb. uyarılar alınmadan denenip başarıyla çalıştırılabiliyor.
Fakat bu mesajı günceli kapsamıyor. YouTube'daki araştırmalarıma göre, artık ekranın ortasında kapanabilir bir uyarı penceresi geliyor. Ama bu uyarı ekranı her açılışta geliyor. Can sıkıcı ama eskisi gibi sistemi kilitlemiyor.
Bu süreç yalnızca 2 hafta boyunca devam ediyor. Ardından sistem tekrardan kilitleniyor. Zaman bombası (Timebomb) sonrası işletim sistemi halen daha kullanılamıyor yani.

Bu süreç yalnızca 2 hafta boyunca devam ediyor. Ardından sistem tekrardan kilitleniyor. Zaman bombası (Timebomb) sonrası işletim sistemi halen daha kullanılamıyor yani.
Tamam da benim sistemimde normal 20H2 var. 20H2 sürümünde Timebomb yok. Winver'i açtığımda herhangi bir şekilde "Evaluation copy" ibaresi de geçmiyor. Bu durumda Flight-Signing kaynaklı bir sorun olur mu?

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı