Windows 10 Format Sırasındaki Disk Biçimlendirme Ekranı Nedir?

225893

Hectopat
Makaleler
1
Merhaba,

Biri bana Windows 10’da format atarken disk biçimlendirme kısmını detaylıca anlatabilir mi? Sil ve biçimlendir arasındaki fark nedir? Windows kurulu bir diske format atarken diski silmek mi gerekir biçimlendirmek mi? Sadece o diski silmek/biçimlendirmek yeter mi yoksa onun önceden oluşturduğu diğer bölümleri de silmek/biçimlendirmek gerekir mi?

Teşekkürler.

Biçimlendir dersen diski formatlamış olursun. Eğer harici bir disk oluşturmayacaksan silmeye gerek yok.

Diskle kastettiginiz diskin tamami mi yoksa bolunmus volumelar mi?

Ayri bolumleri bicimlendirirseniz sadece bolumun icindekileri dosyalari siler. Birlestirmek istiyorsaniz birlestireceklerinizi silmeniz gerekir.

Son düzenleme:
Son formatta yaşadığım sorunlardan biri de buydu. Onu da çözdüm neyseki.
Bildiğim kadarıyla, format atarken diski 4 bölüme ayırıyor. Oysa ben son sorunlu formatta hep diski 2 ayrı parçaya böldüğünü gözlemledim. Ve şüphelendiğim konulardan biri de bu olmuştu.
Normal olarak sürekli karşılaştığım ise diskin format öncesi 4 ayrı bölüme ayrıldığı.
Yani bölümleri sildiğinizde disk tek parçaya dönüyor. O parçayı seçerek formata devam ettiğinizde de yine 4 ayrılmış bölüm oluşuyor.
Biçimlendirme ise silmekten öte yeniden yapılandırmak gibi bir şey olsa gerek.

"sil" ayrılan diskin o bölümünü siler. "biçimlendir" o bölüme yüklü verileri siler.
Diski silince zaten o bölüme yüklü veriler silinmiyor mu? Diski sildikten sonra “Ayrılmamış Alan“ olarak gözükeceği için o diski seçip “Yeni” ye mi basmam lazım?

Diskle kastettiginiz diskin tamami mi yoksa bolunmus volumelar mi?

Ayri bolumleri bicimlendirirseniz sadece icindekileri dosyalari siler. Birlestirmek istiyorsaniz birlestireceklerinizi silmeniz gerekir.
Bende şu an bölünmemiş halde tam 1TB HDD var ve Windows ona yüklü. Format sırasında ben tamamen bu diskteki her şeyin silinmesini ve en baştan yeni bir Windows kurmak istiyorum. Bunun için o diski silmem mi lazım? O diskin bölümlerini de silmeli miyim?

Bolunmemis disk ise zaten sadece bir bolum ve "Windows Reserved" adinda kucuk bir bolum olmasi lazim. Eger yeni kuracaksaniz ikisini de silin.

Edit: Pardon, System Reservedmis adi.

Bolunmemis disk ise zaten sadece bir bolum ve "Windows Reserved" adinda kucuk bir bolum olmasi lazim. Eger yeni kuracaksaniz ikisini de silin.
Çok teşekkürler.
Onaylamak için soruyorum; dediğiniz iki şeyi de sildikten sonra “Ayrılmamış Alan” olarak gözüken 1TB HDD‘ye “yeni” diyeceğim ve sonrasında Windows’un düzgün çalışması için 4 tane küçük yeni bölüm oluşturulacak doğru mu?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…