Teşekkürler çok yararlı bir bilgi.
 
Konuda bazı arkadaşlar gereksiz demiş, bu yorumlardan dolayı ayarları geri çekmek istiyorum, malasef kim uğraşacaksa artık.
 
''Programın arkada açık olması bu iki ayarlamayı da yapmasını sağlayacak.'' dediğiniz için Intelligent Standby List Cleaner programını hiç kapatmamak bizim yararımıza olacak sanırım. Umarım doğru anlamışımdır. Ayrıca Windows 10 optimizasyon rehberi için teşekkür ederim. Tüm söylediklerini yaptıktan sonra kendimde ek olarak bir şeyler yaptım ve bilgisayarın açılış hızı bile iyileşti sanki. Sistemin akıcılığı ve tepki süresi de eskiye nazaran çok daha iyi. Yeni nesil sistemlerde bu tarz optimizasyonlara pek gerek duyulmuyor ama sistemin performansını az bile olsa arttırdığı için yeni nesil sistemlerde de uygulanmasını tavsiye ederim. Benimki gibi eski nesil bir bilgisayar sisteminiz var ise hiç düşünmeden uygulayın diyorum.

Bu yazıda anlatılanlara ek olarak bende bir takım şeyler yaptım ve işe yaradığını düşünüyorum. Bu yazıya ek olarak şunları da yapabilirsiniz:

1 - Temiz bir Windows 10 kurulumundan sonra sistemde çok fazla gereksiz Windows 10 uygulaması ve servisi çalıştığının farkındasınızdır. Gereksiz gördüğünüz uygulamaları mutlaka silin ve servisleri de devre dışı bırakın. Hangi Windows 10 Hizmetlerini Güvenle Kapatabilirsiniz? - Technopat Technopat'ta bu konu ile ilgili güzel bir yazı paylaşılmış.

2 - Windows 10 Telemetriyi tamamen devre dışı bırakın.

3 - Son zamanlarda çok fazla program kurduysanız veya uzun zamandır bilgisayarınıza bakım yapmadıysanız PureRa ve Wise Registry Cleaner ile bilgisayarınızını taratıp, temizleyin.

Hepsi bu kadar. Daha fazla şey yapmanıza gerek yok çünkü yazıda anlatılanlara ek olarak bu işlemleri de yaptığınızda sistemin akıcılığı ve tepkisi belirli oranda iyileşecektir. Bu iyileşme bilgisayardan bilgisayara fark gösterebilir tabii ki.
Paylaşım için teşekkürler, fakat temiz bir formattan sonra crackli dosyalar ve torrentten bilinmedik uygulamalar indirmediğiniz sürece bunları yapmanıza gerek yok.
Tabii ki gerek yok. Arkadaş tüm bunları isteğe bağlı olarak gerçekleştirilen ve sistemin tepkiselliğini bir nebze de olsa arttıran ayarları paylaşmış. Herkes yapmak zorunda değil ama bende ki gibi eski bir sisteme sahip kullanıcıların yararına olur.
 
Konu başlığında Windows 10 için gelişmiş optimizasyon ayarlamaları yazıyor ama biz bunları Windows 8.1'de yapsak olur mu acaba? Bir de bugün Windows 10 1809 kuracağım sistemime bu ayarlar işe yarar değil mi? Bazı arkadaşlar yeni sürümlerde işe yaramıyor diyordu da.
 
komut isteminde verilen kodu harfiyen girdim fakat hata veriyor neden acaba ?

eleman bulunamadı diyor.
 
HPET hakkında ufak bir yorum yapmak istiyorum;


Bu yukarıdaki alıntı bu reddit linkinde ki /u/AMD_Robert (Technical Marketing) AMD temsilcisinden gelmekte. Kısa ve öz olmak gerekirse HPET ayarını değiştirmek; kapatmak veya sistemin zorla HPET'i kullanmasını sağlamak, sistemin zamanı nasıl algıladığını saptırtmasına ve haliyle saniye başına kare hesabının yanlış sonuçlanmasına sebep olurmuş. Saniyelerin yanlış hesaplanması da elde edilen verinin bir mana ifade etmemesi demektir.

Aynı zamanda Windows sadece veya sürekli HPET'i kullanmamaktadır aksine Windows'un hali hazırda kullandığı 3 adet timer bulunmaktadır. Ve Windows bu timerların kullanımını, kullanılan programların hangi timer'ı baz aldığına dayalı olarak seçmektedir. Şuan HPET'i kapatıp FPS değerlerinin bazı oyunlarda eskisine kıyasla daha yüksek çıktığını ve buna dayalı olarak performansınızın arttığını düşünebilirsiniz, üzgünüm ama bu gördüğünüz veya "hissetiğiniz" şey sadece plasebo.

Bir diğer konu olan CPU Unpark/Parking'e değinmek istiyorum ve bu tamamen Ryzen kullanıcıları için olduğunu da unutmamanızı istiyorum. Power. Ayarlarına. Dokunmayın. Bu durum Intel kullanıcıları için faydalı olabilir ama Ryzen mimarı bakımından (CCX/Infinity Fabric) Intel ile karşılaştırıldığında inanılmaz derecede farklı ve sistem kaynaklarını da haliyle buna uygun kullanmakta. O kadar farklı ki Windows 1903 güncellemesi ile değişen CPU mimarilerinin en iyi şekilde çalışmasını sağlamak için schedulerında değişikler yaptı. Normal bir kullanıcı iseniz AMD Chipset yüklediğinizde gelen "Ryzen Balanced Power" seçeneğini ya da power user iseniz söylememe bile gerek yok ama "1usmus Custom Power Plan" kullanabilirsiniz.

Regedit değişiklerine gelince aynı şekilde oynamalara gerek yok. Genellikle plasebo. Değiştiricekseniz öncelikle bunu Windows'un kendi ayarlar kısmından yapın ama illa regedit ayarlarını kurcalamak istiyorum derseniz GameDVR ayarlarını tamamen kapatabilirsiniz.
 
  1. CMD komutunu her bilgisayar açışımızda yapmalı mıyız?
  2. Bu ayarlar Freesync/Gsync gibi özellikleri etkiliyor mu?
  3. Bu ayarları yaptıktan sonra normal bir şekilde Windows güncellemesi yapılabilir mi yoksa ayarları eski haline döndürüp mü güncelleme yapmalıyız?
@Tzesh @Can Çeralp
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…