Windows 10 Mavi ve Kırmızı Ekran Hatası

Daha fazla  
Herkese merhabalar. Daha önce bilgisayarımla alakalı olarak bazı problemler yaşadığımı dile getirdiğim bir konu açmıştım. Başlık bir moderatör tarafından "Atigmadag.sys Mavi Ekran Problemi" olarak güncellenmişti ancak problemim bir tek o değil malesef.

Bilgisayarım sürekli olarak farklı kodlarla mavi ekran vermekteydi. Buna ek olarak arada bir de donma problemi yaşadığımı ve reset atmadan da düzelmediğini yazmıştım. Şimdi problemlerim arasına bir de "kırmızı ekran" eklenmiş oldu. Bilgisayarım artık mavi ekranın yanı sıra aşağıdaki gibi kırmızı ekran da verir oldu:

Problemleri düzeltmek ya da neyden kaynaklandığını anlayabilmek adına yaptığım şeyleri aşağıya listeliyorum:

• Memtest ile belleklerimi kontrol ettim, denetim sonucunda herhangi bir hataya rastlamadım.
  • Furmark ile ekran kartımı 1080P modunda test ettim. Test esnasında herhangi bir mavi ekrana ya da kırmızı ekrana rastlamadım.
  • Windows'un chkdsk komutu ile harddiskimi kontrol ettim, işlem sonucunda herhangi bir hataya rastlamadım.
  • Microsoft'un resmi websitesinde yer alan Windows 10'u İndirin
  • yazılımını kullanarak bir flash diske yazdığım temiz yazılımın 64 bit'lik versiyonunu defalarca kez kurdum ancak problem temiz kurulumun hemen ardından dahi yaşanmaya devam etti.
  • Bilgisayarımı iki defa tamirciye gönderdim. İkisi de herhangi bir problem bulamadılar ve makinende herhangi bir sorun yok diyerek geri gönderdiler ancak ben problemi yaşamaya devam ettim.
  • Farklı yöntemler kullanarak sürücülerimin tamamını otomatik ya da manuel olarak güncelledim.
  • BIOS güncellemesini çok uzun süre önce yapmıştım hali hazırdaki en güncel versiyonu kullanıyorum.
  • Bilgisayarıma OC yapılmadı.
  • İşlemci soğutucum tertemiz durumda ve termal macunu yenilendi. Bilgisayarımda kesinlikle ciddi bir ısınma yaşamıyorum.
  • Malwarebyte ile bilgisayarımı tarattım, herhangi bir virüs bulmadı.
Bahsetmiş olduğum hataları aşağıdaki durumlarda almaktayım:

• Bilgisayarımı antivirüslerle "tam tarama" fonksiyonu ile tarattığımda,
  • Microsoft Office kurulumu yaparken,
  • Render almaya çalıştığımda,
  • Ve bazen de hiç bir işlem yapmasam da durup dururken,

Mavi ekran ya da kırmızı ekran hatası almaktayım.

Mavi ve kırmızı ekrana ek olarak Youtube üzerinde video izlerken bazen görüntülerde anlık pembeleşme/morlaşma görüyorum. Bu da beni ekran kartımdan şüphelendiriyor ancak yukarıda belirttiğim üzere Furmark 1080P testinde herhangi bir hata almadım.

Donanım listem aşağıdaki gibi:

• AMD FX - 8350 işlemci,
  • ASUS Radeon R9 280X DirectCU II ekran kartı,
  • ASUS M5A97 R2.0 anakart,
  • 8 GB ram,
  • 750 WATT güç kaynağım bulunmakta.

Mini Dump dosyalarım aşağıdaki linkte yer almaktadır, inceleyebilirseniz çok sevinirim:

Mini Dump Dosyaları.rar

Şimdiden herkese teşekkür eder, iyi forumlar dilerim.

Aida 64 raporum aşağıda yer almakta:
Report.txt

Buna ek olarak bir de prime95 testini deneyeyim dedim sıkıntı işlemcide mi anlamak için ancak testi başlatır başlatmaz işlemci 60-62 derece civarını gördüğü anda bilgisayarım donuyor. Problem kesin olarak işlemcide diyebilir miyiz?

Ekleme:

Mavi ekrandan sonra bilgisayarım uyarı olarak "Default Radeon WattMan settings have been restored due to unexpected system failure." hatası vermeye başladı.

@Recep Baltaş

Arkadaşlar yardımınızı bekliyorum.

Şimdi sorunun kaynağı açık ve belirgin. Açık olan kısım sistemini çok dengesiz ve stabil olmayacak şekilde toplamışsın. Düşük anakart, yüksek işlemci. Düşük altyapı, yüksek ekran kartı. Bunlar değişmeden sorunlar alacağın bariz açık.
Şuan bütçen varsa anakart, CPU değiştir mümkünse İntel(tavsiyem bu) bir sisteme. Bütçen yoksa anakartı en az 990 chipsetli bir anakarta yükselt.

Ancak yükseltmeden önce Onboard GPU ile Win 10 RS2 veya Win 7'de kontrol et. Eğer kırmızı ekran yok ise ekran kartını garantiye gönderin. Eğer devam ediyorsa anakartı değişip denersiniz.
Bu söylediklerimi yukarıda denediğin ve kontrollerine göre yazıyorum herhangi birini eksik bildirdiyseniz bizde size yanlış bildirmiş olacağız.

Yanıtınız için teşekkür ederim Murat Bey, problemin ne olduğunu çözemediğim için komple işlemciyi ve anakartı değiştirmeyi düşünüyordum son çare olarak ancak vatanın stokta olan anakartları arasından donanımıma göre yapılabilir tercih şu olacak gibi görünüyor: http://www.vatanbilgisayar.com/msi-970-gaming-amd-970-sb950-am3-ddr3-2133mhzoc-sata-30

Ancak siz en az 990 olmalı dediğiniz için bu opsiyon devre dışı kalıyor.

Bunun dışında Ryzen işlemcilerden devam etmeyi ve ona uygun olarak anakartı ve belleklerimi yenilemeyi düşünüyordum. İntel işlemciler hakkında çok bir bilgim olmadığından dolayı aklıma dahi getirmemiştim. Siz böyle söyleyince üzerine düşmem gerektiğini fark ettim. Duruma göre tercihimi sizlerin yardımıyla İntel'den yana yapacağım.

Windows 10 RS2 sürümünü nasıl kuracağımı bilmiyorum bu yüzden hemen Windows 7 kurulumu yapıp Onboard ekran kartıyla deneyeceğim sistemi.

Bunlara ek olarak müsadenizle sormak istediğim sorular var size;

• Furmark ve Prime95, donanımları sınamak için ne derece güvenilir programlardır? Acaba bozuk bir ekran kartının Furmark testinde hataya(mavi ya da kırmızı ekrana) sebep olmaması mümkün müdür?
  • Aynı şekilde Prime95 testinde de, testi başlattıktan yaklaşık 10-15 saniye sonra bilgisayarın donması, bize hangi noktayı işaret eder acaba? İşlemciyi mi yoksa anakartı mı?

Tekrardan teşekkür ederim Murat Bey, iyi forumlar dilerim.

Acaba bozuk bir ekran kartının Furmark testinde hataya(mavi ya da kırmızı ekrana) sebep olmaması mümkün müdür?
Evet mümkün, yetersiz yüklenme yapamıyor ise yeterli kod ve bench testlerini desteklemiyorsa hatasız geçebilmektedir.
Aynı şekilde Prime95 testinde de, testi başlattıktan yaklaşık 10-15 saniye sonra bilgisayarın donması, bize hangi noktayı işaret eder acaba? İşlemciyi mi yoksa anakartı mı?
Bir şeyi göstermez çünkü test yaptığında sisteme yüklenilir ve sistemde işlem yapmanız kısıtlanır işlem bitene kadar kararsızlıklar yaşayabilirsiniz. Bunu zaten çoğu program başlatmadan önce veya test sırasında bildirir. Sorun olduğunu mavi ekran veya sistemin kapanması, yeniden başlaması gibi sonuçlar çıkardığında belli olur.
Duruma göre tercihimi sizlerin yardımıyla İntel'den yana yapacağım.
Evet İntel sisteme geçiş yaparsanız ileride sorun yaşamazsınız.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…