Windows 10 yeni güncellemesi ile mekanik disk sorununu çözdü

Makaleler
2
Evet arkadaşlar, mekanik disklerde yaşanan %100 kullanım sorunu Windows Search kaynaklı bir durummuş. Microsoft bu duruma el attı ve Cortana olarak uygulama getirdi. Hem daha az kaynak kullanacak hem de mekanik diskleri yormayacak seviyede çalışacak. Şu anda 5400 RPM'li bir bilgisayar güncel Windows 10 Pro kurmaktayım. Bakalım disk kullanımı nasıl olacak. Kitlenip duracak mı cihaz göreceğiz.

Evet hocam fark etmiştim hatta normalde boşta 50 51 derece civarı gezinen PC'm şimdi 38 40 arası ve benim bilgisayarım laptop 10 derece benim için çok büyük fark.

2004 sürümde giderilen bir durum ancak illaki yeni güncellemeler fix olarak yapılmıştır. Yeni bir şey değil ancak bilmeyen çok insan var.

Disk i 100 kullanıyor diye güncellemeleri iptal etmiştim muhtemelen o yüzden kaçırdım. Konu açılmasa sorun hala var diye win 10 yüklemezdim.

Microsoft, Windows Search App ile Cortona uygulamasını birbirinden ayırdı. Ancak bahsettiğiniz gibi 2004 sürümünde değil 1909 sürümünde bu ayrımı yaptı. %100 disk kullanımının sebebi Windows Search servisinin sürekli olarak indeksleme yapmasından kaynaklanmaktadır. Ancak bunlar ayrıldı sorun tamamen bitti gibi bir durum şuan için söz konusu değil. %100 rakamına ulaşmasa da indeksleme hizmeti işlemcinin %10'luk kısmını sürekli olarak kullanabiliyor ve gereksiz ram kullanımı yaparak sistemi yavaşlatmaktadır.
Bu tarz sorunlar yaşamamak için Windows Search ve Superfetch(hızlı getirme) devre dışı bırakılmalıdır. Bu servisler kapatılırsa yüksek disk kullanımı sorunu ortadan kalkacaktır. Sol alt köşedeki Windows Search app kullanmadağınız zaman askıya alınarak fazladan ram kullanmasının önüne geçilmektedir.

Bahsettiğim servisleri kapatmak isterseniz aşağıdaki komutları uygulayabilirsiniz;
[CODE title="CMD yönetici olarak açıp bunu yapıştırın."]
net stop WSearch
sc config "WSearch" start=disabled

net stop SysMain
sc config "SysMain" start=disabled

reg add "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\PrefetchParameters" /v "EnablePrefetcher" /t REG_DWORD /d 0 /f
reg add "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\PrefetchParameters" /v "EnableSuperFetch" /t REG_DWORD /d 0 /f
reg add "HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\BackgroundAccessApplication" /v "GlobalUserDisabled" /t REG_DWORD /d 1 /f
reg add "HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\BackgroundAccessApplication" /v "Migrated" /t REG_DWORD /d 4 /f
[/CODE]

Velociraptor'un elleri dert görmesin çok güzel makaleler hazırlıyor. Yazdıklarımız hemen hemen aynı sonuca çıkıyor. Velociraptor, daha detaylı anlatmış olayı.
Ben 1709 sürümünden itibaren Windows dosyaları üzerinde çalıştığımdan biliyorum. Bilgisayarı gereksiz yere yormaması için WSearch uygulamasının kapatılması gerekiyor. Zaten sisteme kattığı yararlı bir şey de yok.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…