Windows 10 Yüksek İşlemci Kullanımı

Uruloki

Kilopat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar, bir programın açılmamasından dolayı bilgisayarıma format attım. Fakat bu işlemden sonra keşke yapmasaydım dedim çünkü Windows 8 formatı ile başlayan olayım Windows 10 formatına geldi. Fakat yüksek CPU sorununu çözemedim, 4 defa format attım. İlk 2 seferde sırasıyla Windows 8 ve Windows 10 dizüstü bilgisayarım ile gelen 5400rpm'lik HDD'yi kullandım. İlk Windows 8 formatında güncellemeler yüzünden(ben böyle düşünüyorum) bilgisayarım boot loop yapmaya başladı. İkinci Windows 10 formatımda ise yüksek CPU kullanımı sebebiyle işlem yapamaz oldum. Bende HDD'nin sorunlu olduğunu düşünürek(CrystalDiskMark 25000 saat çalıştığını yazıyordu), James Donkey 480GB'lik SSD'sini ve DVD-Rom'un yerine HDD'yi takmak için DVD Caddy aldım. Yine ilk olarak Windows 8 formatı yaptım ve güncellemeleri kapattım. Tüm sürücüleri yüklememe rağmen yüksek CPU kullanımı çözemedim. Bundan sonra ise Windows 10 formatı attım. Fakat tüm sürücülerin yüklü olmasına ve güncelleştirme gözükmemesine rağmen yine yüksek CPU sorunu mevcut. Sorunumu detaylandıracak olursam, sistem fişte çalışırken işlemciyi sonuna kadar kullanıyor ve fanın sürekli çalışmasına neden oluyor ayrıca tüm sürücüler yüklü olmasına rağmen ekran kartım için kod 43 uyarısı veriyor, bunlara ek olarak SSD'ye benchmark yapınca hızlar düşük gözüküyor. Sistemin donanımsal ve yazılımsal raporlarını AIDA64 ile aldım ve SSD'nin crystaldiskmark sonucunu paylaşıyorum.

Donanım raporu

Yazılım raporu

SSD Sonucu.jpg

Son düzenleyen: Moderatör:
İşlemci kullanımını gösterir misin? Yüksek kullanımdan bahsettiğin ve hangi hizmet ve uygulamaların bunu kullandığını belirten.

BIOS'un güncel değil, güncelleyin. laptops and netbooks :: ideapad z series laptops :: ideapad z580 Lenovo PC Support - TR

BIOS güncellemesinin changelog'unda pil süresinin düzeltmesi yazdığı için önemsemedim, şimdi güncelliyorum.

İşlemci kullanımı ise sabit değil, örnek olarak bu ekran görüntüsünde %41'e çıkıyor sadece pil göstergesine tıkladığım zaman olan bu.
cpu kullanımı.png

Son düzenleyen: Moderatör:
Absürt bir durum değil bu. İlk açılışta veya uygulamayı çalıştırdığında geçici olarak işlemci kullanımı yükselir. Nitekim kendimden örnek vereyim. Görev yöneticisi ilk açtığımda "Görev Yöneticisi" değeri.

1542393526254.png

Biraz bekledikten sonra ise.

1542393586227.png

BIOS'u güncellemesini bitirin. Defender yerine hafif ve daha güven verici Webroot deneyebilirsiniz. Webroot SecureAnywhere İdeal Ayar Yapılandırması

Halen çok yüksek işlemci kullanımı var ve bu da performansa etki ediyorsa yeni ekran görüntüsü ekleyin.

BIOS güncellemesini hata verdiğinden dolayı yapamadım, çıkan hata koduyla aradığım zaman bir sonuca ulaşamadım. İşlemci kullanımı, evet dediğiniz gibi boşken düşüyor fakat yeni bir işlem yapmak istediğim zaman bilgisayarda lag oluşuyor 5-6 saniye bekletiyor. Örnek olarak chrome da yeni sekme açmak istediğim zaman

bios güncellemesi.jpg

Edit: Antivirüs kullanmak istemiyorum, internetten windows defender kapatmayı aradım ama verilen bilgi ile çözülmedi. Sürekli açılıyor.

Windows defender kapanmıyor zaten kan emici vampir gibi sömürüyor arka planda sistemi. Zaten Microsoft gibi absürt bir firma olmasaydı diğer donanım ve yazılım üreticileri nasıl para kazanabilecekti ? Mac sistemlerinde olan kabiliyetli bir yapısı olsa windows yazılımının zaten bu kadar donanıma gerek kalmayacak windows hunharca boşu boşuna bir sürü kaynak yiyor. Microsoft adam gibi temel sistem gereksinimini sağlayan omurga servis dışındaki tüm servisleri devre dışı tutmadığı sürece gerekmediği sürece hiç bir zaman çözülmeyecek sorunları.

Windows defender kapanmıyor zaten kan emici vampir gibi sömürüyor arka planda sistemi. Zaten Microsoft gibi absürt bir firma olmasaydı diğer donanım ve yazılım üreticileri nasıl para kazanabilecekti ? Mac sistemlerinde olan kabiliyetli bir yapısı olsa windows yazılımının zaten bu kadar donanıma gerek kalmayacak windows hunharca boşu boşuna bir sürü kaynak yiyor. Microsoft adam gibi temel sistem gereksinimini sağlayan omurga servis dışındaki tüm servisleri devre dışı tutmadığı sürece gerekmediği sürece hiç bir zaman çözülmeyecek sorunları.
Kayıt defteri üstünde 1-2 işlem yapınca kapatabiliyorsunuz.

Bu konuda çözümü bulacağınızı düşünüyorum.

Olmadı, sizin yaptığınız gibi kayıtta ekledim.
Güncelleme:

Yabancı kaynaklarda bu soruna benzer seyler yaşayanlar varmış. Fakat HDD Caddy'yi söküp denediğim zaman sorunun devam ettiğini gördüm. Bu sorun icin detaylı bir rapor alabileceğim program var mı?
Edit:

Sorunu bios update ile çözdüm. Daha önceki mesajda hata verdiğini yazmıştım fakat lenovo iki adet dosya sunuyor ve ilk önce public olanı kurun diyor. Public olan dosya hata verince daha fazla denemedim ama daha sonra private olanı deneyeyim dedim ve sorun tamamen çözülmüş oldu.

SSD Hızı şu an bu şekilde
ssd sonuç.jpg

@@THE_MILLER konu başlığını düzenlemeyi bulamadım, çözüldü yazmak için.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı