Windows 10'da sanal bellek boyutu otomatik mi olmalı, elle mi girilmeli?

Makaleler
65
Yer
Sakarya
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
AMD Ryzen 7 5700X
MSI B450 Tomahawk MAX
GoodRAM IRDM Pro 2x 16 GB DDR4 3600 MHz CL18
ASUS Dual RTX 4070 OC
Cooler Master ML240L V2
Kingston Renegade 2 TB SSD
Kingston A2000 1 TB SSD
Sandisk Ultra 3D 500 GB SSD
Kioxia Exceria 480 GB SSD
Samsung 850 EVO 120 GB SSD (Harici)
Lian Li Lancool 216
Cooler Master MWE 700W 80+
İşletim Sistemi: Windows 11 Enterprise 25H2 / Arch Linux
Merhaba arkadaşlar. Daha önceden Windows kurulumundan sonra mutlaka Pagefile yani sanal bellek boyutunu belirlemek için gelişmiş sistem ayarları paneline girerdim. İlk başlarda limiti 4 GB olarak belirliyordum. Fakat sistemimde 8 GB RAM vardı ve ağır Minecraft 1.12 mod paketlerinde ya bilgisayar siyah ekran veriyordu, ya da Java Virtual Machine çöküyordu. Ben de önce sanal bellek limitini 8 GB'a çıkardım ve bu çökmelerden kurtuldum. Sonra ise zaten sistem yükseltmesi yapıp Ryzen 5 3600 işlemci ve 2 adet 8 GB DDR4 3000 MHz CL16 belleğe geçtim. Yani sistemimde şu anda 16 GB RAM var ve mod paketlerinde artık hiç sorun yaşamıyorum. Fakat artık modlu Minecraft oynamadığım için sanal bellek limitini ilk başta tekrar düşürmüştüm, sonra 31 Aralık 2020'de format attım ve o formattan beri hiç sanal bellek ayarlarına dokunmadım. Yani sanal bellek yönetimini Windows'a bıraktım.

Sizce sanal bellek yönetimi Windows'a mı bırakılmalı yoksa sanal bellek boyutu elle mi girilmeli?

Elle yapılmalı.

4 GB için 8192.

8 GB için 16384.

16 GB için 16384.

32 GB için 8192.

Elle yapılmalı.

4 GB için 8192.

8 GB için 16384.

16 GB için 16384.

32 GB için 8192.
Peki neden elle yapılmalı sizce? Windows'un otomatik yönetiminde sorunlar mı var acaba?

Örneğin bir kurulum dosyası, sanal belleğe ihtiyaç duyar. Bunu Windows otomatik olarak ayarlarsa kurulum uzun sürebilir.

Dediğim ayarları yaptığımda kurulumun süresinin kısaldığını gözle görebildim.

Elle yapılmalı diyor herkes ama neden sorunca düzgün cevap verebilen yok. Ben elle ayarlamayınca kullandığım bir program kapandığı için 16 GB belleğime 16 GB sanal bellek ayırmış durumdayım. Windows yarısı kadar falan ayırıyor herhalde. Günlük şartlarda yetmediği durum olduğunu sanmıyorum.

Disk belleği dosyasının otomatik ayarlamaya bırakılması her zaman için daha iyidir. Zaten sistemin otomatik ayarda bile maksimum çıkabileceği limit fonksiyonlarla belirlidir. Gereksizce depolama alanınızdan feragat etmeyin.

Örneğin, 16GB bellek olmasına rağmen sistemde Windows gereksinim olmadığı için 300MB'lık bir kullanıma sahip.

Programın sorunsuz çalışabilmesi için öntanımlı sanal bellek boyutunu elle yükseltmek zorunda kalıyorsanız sorunu başka bir yerde aramak lazım kanımca.

Programın sorunsuz çalışabilmesi için öntanımlı sanal bellek boyutunu elle yükseltmek zorunda kalıyorsanız sorunu başka bir yerde aramak lazım kanımca.
Özellikle modlu olarak kullanılan ve optimize edilmemiş olan Java yazılımlar belleği ciddi manada sömürmektedir. Bu sebeple RAM'e sığmadıkları takdirde çökmeleri işten bile değil.

Özellikle modlu olarak kullanılan ve optimize edilmemiş olan Java yazılımlar belleği ciddi manada sömürmektedir. Bu sebeple RAM'e sığmadıkları takdirde çökmeleri işten bile değil.

Bu da en iyi ihtimalle programa ait 2-4 GB'lik bir verinin depolamada tutulacağı anlamına gelmiyor mudur zaten? Öntanımlı sınırı elle yükseltmek durumunda kalınıyorsa ki. Bu yöntemle sorun çözülse dahi performansın etkileneceğini farz ediyorum.

Elbette dahili depolama birimi RAM belleğe göre daha yavaş ve haliyle dahili depolamada bulunan bir veri ana RAM belleğe aktarılırken bir performans düşüşü yaşanacaktır. Lakin yavaş bile erişilebilen bir veri hiç erişilememesinden veya bozuk olmasından iyidir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…