Windows 10'da sevmediğiniz noktalar nelerdir?

Makaleler
65
Yer
Sakarya
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
AMD Ryzen 7 5700X
MSI B450 Tomahawk MAX
GoodRAM IRDM Pro 2x 16 GB DDR4 3600 MHz CL18
ASUS Dual RTX 4070 OC
Cooler Master ML240L V2
Kingston Renegade 2 TB SSD
Kingston A2000 1 TB SSD
Sandisk Ultra 3D 500 GB SSD
Kioxia Exceria 480 GB SSD
Samsung 850 EVO 120 GB SSD (Harici)
Lian Li Lancool 216
Cooler Master MWE 700W 80+
İşletim Sistemi: Windows 11 Enterprise 25H2 / Arch Linux
Merhaba arkadaşlar. Bildiğimiz gibi kul yapısı olan hiçbir şey kusursuz olamaz. İllaki bir sorunu olur veya kötü bir noktası olur.
Sizin Windows 10'da sevmediğiniz noktalar ve olmasını istediğiniz özellikler nelerdir?
Benim eksik bulduğum yer, Microsoft hesabı kullanırken hiçbir şekilde şifre veya PIN girmeden bilgisayarı açamıyoruz. Microsoft'un çevrimiçi hesap (Microsoft hesabı) için otomatik giriş (tamamen şifresiz giriş) özelliği eklemesini istiyorum. Aslında daha önceden netplwiz aracılığıyla şifresiz girebiliyorduk fakat sadece normal açılışlarda geçerli oluyordu. Uykudan uyanırken veya oturumu kapat yaptıktan sonra tekrar şifre girmek gerekiyordu. Microsoft'un hem tamamen şifresiz giriş seçeneği eklemesini hem de bu seçeneği gizlemeyip normal bir kullanıcının ulaşabileceği bir yere koymasını istiyorum.
Bir de Telemetry hizmetlerini bir eksi olarak sayabilirim. Onun dışında Windows 10'u seviyorum.

Oyunlarda fazla işlemci kullanması. Bu benim işlemcim için geçerli R6, Gta 5 hep %100 bu yüzden Windows 10 yerine Windows 7 kullanıyorum SSD ile gayet iyi çalışıyor.

SSD olmadan b*k gibi çalışması ve Windows Update'in süs görevi görmesi, Ayarlar menüsü, İE, saçma sapan yerlerde BSOD alabilme riski, donanım değişikliklerinde sıkıntı çıkarması, işlemci kullanımının yük altında daha az iken boşta %100 olması benim şimdilik aklıma gelenler, bu OS'in tek iyi yanı oyunlara sunduğu destek sanırım (o olmasa zaten bilgisayarımda bir saniye tutmam bu zilleti).

Oyunlarda fazla işlemci kullanması. Bu benim işlemcim için geçerli R6, Gta 5 hep %100 bu yüzden Windows 10 yerine Windows 7 kullanıyorum SSD ile gayet iyi çalışıyor.
İlginç. Ben böyle bir sıkıntı hiç yaşamadım nedense.
SSD olmadan çok kötü çalışması ve Windows Update'in süs görevi görmesi, Ayarlar menüsü, İE, saçma sapan yerlerde BSOD alabilme riski, donanım değişikliklerinde sıkıntı çıkarması, işlemci kullanımının yük altında daha az iken boşta %100 olması benim şimdilik aklıma gelenler, bu OS'in tek iyi yanı oyunlara sunduğu destek sanırım (o olmasa zaten bilgisayarımda bir saniye tutmam bu zilleti).
İlk dediğin konuda haklısın fakat "boşta %100 işlemci kullanımı" dediğin sorunu hiç yaşamadım. Nasıl bu sorunu yaşıyorsunuz anlamıyorum cidden. Mavi ekran konusu sistemden sisteme göre değişir. Senin sisteminde veriyorsa bir şey diyemem. Ayrıca Windows Update'in sadece süs görevi gördüğü konusuna hiç hak vermiyorum. Evet bazı güncellemeler sistemde sorun çıkarabiliyor fakat çok önemli bir konu var. O da şudur; güvenlik açıkları sürekli kapatılıyor. Mesela 2017 yılında Windows güncellemesi yapmayan kullanıcıların bir çoğu WannaCry saldırısından etkilendi.

@yusuf6554 Windows 10'u yeni sürüme güncelleyeceksem (hangi bilgisayarda denediysem) https://support.microsoft.com/tr-tr/help/3159635/windows-10-update-assistant kullanmazsam güncelleyemiyorum ve süsten öte gitmiyor (güvenlik güncellemeleri hariç), BSOD'u kendi sistemimde almıyorum ama alan birçok kullanıcı var (dostumun düşmanı düşmanımdır mantığı, tabi bu bir sistemi kötü yapmaz ama ben hazlanmıyorum), boşta işlemci konusu ise laptopta yaşıyordum fakat Linux'a geçince düzeldi (Windows 8.1'de de 7'de de öyle bir sorunum yoktu) (performansı etkilemiyordu).

@yusuf6554 Windows 10'u yeni sürüme güncelleyeceksem (hangi bilgisayarda denediysem) https://support.microsoft.com/tr-tr/help/3159635/windows-10-update-assistant kullanmazsam güncelleyemiyorum ve süsten öte gitmiyor (güvenlik güncellemeleri hariç), BSOD'u kendi sistemimde almıyorum ama alan birçok kullanıcı var (dostumun düşmanı düşmanımdır mantığı, tabi bu bir sistemi kötü yapmaz ama ben hazlanmıyorum), boşta işlemci konusu ise laptopta yaşıyordum fakat Linux'a geçince düzeldi (Windows 8.1'de de 7'de de öyle bir sorunum yoktu) (performansı etkilemiyordu).
Bahsettiğin özellik güncellemesi olayı Windows Update'e adım adım veriliyor. Güncelleme çıktığı gibi verilmiyor, benzer donanıma sahip olan ve güncelleyen diğer kişiler sorunsuz kullandıktan sonra "uygun sistem" olarak belirleniyor ve güncelleme yüklenebiliyor. Sen çok erken davrandığın için yüklenmemiş sanırım.
Ben bugüne kadar bu sistemde Windows 10 ile sadece 2 defa BSOD almıştım. Birinde kilit ekranında F310 Gamepad'imi abim takınca mavi ekran vermişti (sanırım anakart yapısından kaynaklı). Bir de CS:GO açarken bir şey unuttuk, onu yapmak için kapatacaktık derken sistem dondu (mavi ekran verdi sanırım ama gözükmedi). Sonra da Restart attı. Fakat öyle alakasız BSOD'ler almadım. Üstelik 2017'den beri bu PC'de Windows 10 kullanıyorum. Daha önceden 7 kullanıyordum ve 7'de CS:GO'da 200 FPS aldığım halde Mouse aşırı derecede kasıyordu. O yüzden format atıp Windows 10'a geçtim ve sorun çözüldü.
Hala boşta %100 CPU kullanım sorununu nasıl yaşayabildiğini çözemedim ama. Sürücülerle veya BIOS ile ilgili olabilir. En iyisi Linux ile devam et Laptop'ta. Sorun yaşıyorsan bir şey diyemem çünkü.

@yusuf6554 CPU kullanımının %100 olması orada yazandan öte geçmiyordu (yani hiçbir takılma olmuyordu, fazla yük bindirince oluyordu onun sebebi de bellek boyutu), Windows 10 düşük sistemlerde sıkıntı çıkarıyor fakat iyi bir sistemde vazgeçilmez bir işletim sistemi, oyunlarda da optimizasyon sıkıntıları olmuyor (bana kalsa herkes OS X'e geçsin derim orası ayrı).

Aygıtların ve donanımların yazılımları Windows XP'da olsa ona geçerim Windows 10 gözüme hep boşa sistem yiyen ve depolama kaplayan kullanışsız Windows 8.2 olarak geldi.

@yusuf6554 CPU kullanımının %100 olması orada yazandan öte geçmiyordu (yani hiçbir takılma olmuyordu, fazla yük bindirince oluyordu onun sebebi de bellek boyutu), Windows 10 düşük sistemlerde sıkıntı çıkarıyor fakat iyi bir sistemde vazgeçilmez bir işletim sistemi, oyunlarda da optimizasyon sıkıntıları olmuyor (bana kalsa herkes OS X'e geçsin derim orası ayrı).
Kesinlikle. Fakat şu Microsoft hesabı kullanıcılarına şifre ile girişi dayatma olayı hiç hoşuma gitmiyor. macOS'da mesela şifre olmadan normal hesap bile oluşturulamıyor fakat şifreyi açılışta girmek zorunda değilsin, istersen kapatabiliyorsun. Neden Windows 10'da böyle bir özellik yok hala anlamıyorum.

1. Windows Defender'i istediğim gibi açıp kapatamıyorum.
2. Tamamen devre dışı bıraktığım hizmetlerin kendi kendine yeniden başladığını görüyorum.
3. Mükemmel sistemi olmayan kişilerin sistemi oyun moduna sokması çok uzun sürüyor. (Arka plan uygulamaları vs.)
4. Arka planda kendi kendine Microsoft Edge açılıyor

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı