Windows 11 Fedora Dual boot kurulumu yapılamıyor

kashima

Megapat
Yer
Antalya
Daha fazla  
Meslek
Software Developer
Arkadaşlar herkese selamlar.

Bilgisayarıma Windows 11 yükledim ve Dual boot olarak Fedora yüklemek istiyorum. Rufus'dan ISO'yu aktardım flash belleğe. Bilgisayarı yeniden başlat yapıp F8 boot menüye girdiğimde seçiyorum flash diski ama ardından install or run Fedora diyorum ve siyah ekrana düşüyor. Ubuntu'da da denedim aynı sonuç karşıma çıktı. Kaç gündür kuramadım. Nasıl bir yol izlemem gerekiyor?

Son düzenleyen: Moderatör:

Dosya Ekleri

• IMG_1086.JPG
    IMG_1086.JPG
    195 KB · Görüntüleme: 32
BIOS secure boot enabled ise disabled yapın.
Kuramadığınız için belki de şanslısınız. Mümkünse ilk diski sökerek deneyin.
Dual boot kullanmak için en güzel yöntem ikinci sistemi kurmadan önce ilk sistemin yüklü olduğu diski sökmek ve ondan sonra ikinci diske sistemi kurmak. Kurulum sonrası iki diski de takmak.
Peki geçiş nasıl yapılır?
Çoğu PC nin BIOS unda F12 boot menü diye bir seçenek vardır. PC açılırken F12 ye basılır ve sistem bu şekilde seçilir. Bazı BIOS larda F12 değil de başka birşey olabilir.

UYARI : İlk diski sökmeden de yapılır ancak bu durumda linux ve windows aynı EFI yi paylaşır. Bunun sakıncası ne? Birinde sorun çıkarsa ötekine de ulaşamazsınız. Önerdiğim yöntemde bu sakınca ortadan kalkar.

BIOS Secure Boot enabled ise disabled yapın.
Dual boot kullanmak için en güzel yöntem ikinci sistemi kurmadan önce ilk sistemin yüklü olduğu diski sökmek ve ondan sonra ikinci diske sistemi kurmak. Kurulum sonrası iki diski de takmak.
Çoğu PC'nin BIOS'unda F12 boot menü diye bir seçenek vardır. PC açılırken F12'ye basılır ve sistem bu şekilde seçilir. Bazı BIOS'larda F12 değil de başka bir şey olabilir.

Uyarı: İlk diski sökmeden de yapılır ancak bu durumda Linux ve Windows aynı EFI'yi paylaşır. Bunun sakıncası ne? Birinde sorun çıkarsa ötekine de ulaşamazsınız. Önerdiğim yöntemde bu sakınca ortadan kalkar.

Tamamdır çok teşekkür ederim öneriniz için eve gidince deneyeceğim. Ama ilk sistemim M.2 SSD'ye yüklü. Sökmem zorlu olacak aslında zorlu değil de sanırım biraz üşeniyorum. 😂

BIOS Secure Boot enabled ise disabled yapın.
Çoğu PC'nin BIOS'unda F12 boot menü diye bir seçenek vardır. PC açılırken F12'ye basılır ve sistem bu şekilde seçilir. Bazı BIOS'larda F12 değil de başka bir şey olabilir.

Uyarı: İlk diski sökmeden de yapılır ancak bu durumda Linux ve Windows aynı EFI'yi paylaşır. Bunun sakıncası ne? Birinde sorun çıkarsa ötekine de ulaşamazsınız. Önerdiğim yöntemde bu sakınca ortadan kalkar.

Dediğinizi yaptım ama değişen bir şey yok. Hala Dual boot yapamıyorum.

Son düzenleme:
Rufus kullanma. Yerine Ventoy ya da balenaEtcher kullan.
Ventoy kullanmanı önerebilirim içine birden fazla işletim sistemin kurulum medyasını atabileceğin için ve tekrar tekrar kurulum yapman gerekmeyeceği için iyi bir seçenek olur.

Ayrıca Fedora yerine, Ubuntu veya Ubuntu Flavours kullan. En basitinden daha fazla destek bulabileceğin bir dağıtımdır.

Ventoy kullanmanı önerebilirim içine birden fazla işletim sistemin kurulum medyasını atabileceğin için ve tekrar tekrar kurulum yapman gerekmeyeceği için iyi bir seçenek olur.

Ayrıca Fedora yerine, Ubuntu veya Ubuntu Flavours kullan. En basitinden daha fazla destek bulabileceğin bir dağıtımdır.

Çok teşekkür ederim. Şimdi Ventoy'u kurdum Ubuntu'yu indiriyorum daha sonrasında USB'ye ISO'yu kopyalayıp bootdan deneyeceğim.

Dostum selamlar. Olmuyor hala yapamadım bilgin olsun.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı