Windows 11 ile Linux arasındaki fark nedir?

skodakahmer

Centipat
Daha fazla  
Windows 11 ile Linux arasındaki temel farklar nedir? Ölçekleme %90'a düşürmek istiyorum yazılar çok büyük. Geçen birini gördüm laptop kullanıyor, markası Huawei'ydi galiba ama nasıl düşürdüğünü ve işletim sistemini bilmiyorum. Yazılar biraz küçük ve daha hoş geldi bana yazılar çok büyük geliyor nedir farklar ve ne yapmak gereklidir?

Son düzenleyen: Moderatör:
Ekran ayarlarından Windows'ta değiştirebilirsiniz.

Linux daha az sistem belleği tüketen daha özgür bir işletim sistemi
Bana göre Linux daha iyi.
Windows'un güvenlik açığı çok fazla.

Linux için avantaj olarak söyleyebileceklerim:
-Açık kaynaklı olduğu için bir şey yüklemek istediğinizde nelerin yükleneceğini görebilirsiniz böylece istemediğiniz dosyaları indirmezsiniz.
-Özelleştirilebilirlik açısından çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Kendinize ait ve sadece sizin istediğiniz kısayollar-masaüstü görünümü oluşturmak son derece kolaydır ve bu konuda sınırlarınız yoktur.
-Windows'tan daha güvenlidir.
-Windows birkaç saniyede bir ekran görüntünüzü alır ve bu son derece rahatsız edici bir şeydir. Veri mahremiyeti diye bir şey yoktur. Linux'ta böyle bir şey yoktur.
-Genellikle daha az kaynak tüketir. (istisnalar olabilir.)
-Ücretsizdir.
-Terminale alıştıktan sonra çok güzel bir araç olduğunu fark edersiniz ve her şeyi terminalden yapmak çok basittir. (örneğin Firefox yüklemek için sudo apt install firefox yazmam yeterlidir. Setup dosyaları ile uğraşmanıza gerek kalmaz.
- Sizin istediğiniz gibi yazıların boyunu değiştirmek çok basittir. Bu ve bunun gibi bir sürü ayarı çok kolay bir şekilde yapabilirsiniz.
-Programlama ile ilgileniyorsanız çok pratik olduğunu duydum birçok yerden. ( sebebini bilmiyorum farklı araçlar sebebiyle olabilir sadece duyum.)
- Yüzlerce farklı dağıtım var ve illaki sevip kullanacağınız bir dağıtım bulabiliyorsunuz.

Dezavantaj olarak söyleyebileceklerim:
-Adobe programlarını desteklemiyor ( burada suçlu Adobe ama sonuç olarak desteklemiyor.)
- Bazı oyunların desteği yok. Örneğin Vanguard Linux ve macOS sistemlerde desteklenmediği için Valorant-LoL oynayamazsınız.
-Bazen sistemle ilgili hatalar aldığınızda çözümü bulmak göz korkutabilir. ( bir süre sonra sorunlar karşısında son derece rahat oluyorsunuz özellikle biraz İngilizceniz varsa sorunu çözmek o kadar da zor olmuyor.)

Windows'ta özelleştirme yapmak çok kısıtlı. Örneğin duvar kâğıdı değiştirme, koyu tema seçme ve 1-2 ufak ayar sonrası başka bir seçeneğiniz kalmıyor. Bazı konularda Windows sizi zorluyor ( örneğin Windows anahtarı etkinleştir yazısı, Edge'in silinememesi gibi, acil bir işiniz varken bilgisayarı kapattığınızda gelen Windows güncelleştiriliyor yazısı gibi ve dahası...

Açıkçası birkaç aylık Linux kullanıcısıyım ve Linux'a geçtiğimden beri bilgisayarı kullanırken çok daha keyif alıyorum, çok daha özgür ve rahat hissediyorum.

2-3 yıldır Linux kullanıcısıyım, ana farklardan bazıları şunlardır:

Windows ücretli iken Linux ücretsizdir.

Windows'un kaynak kodu kapalı iken Linux'un kaynak kodu herkese açıktır.

Linux, boşta iken Windows'a göre çok daha az RAM ve işlemci kullanır.

Windows, verilerinizi Microsoft'a gönderirken Linux hiçbir yere göndermez.

Bazı istisnalar hariç çoğu Windows'a özgü uygulama ve oyun Wine veya Proton ile çalıştırılabilir (bu istisnalara en iyi örnekler Microsoft Office, Adobe uygulamaları ve Vanguard'dır)

Dağıtım konusunda binlerce dağıtım vardır, benim en sevdiğim KDE Neon oldu.

Ekran ayarlarından Windows'ta değiştirebilirsiniz.

Çözünürlük %100'ün altına düşmüyor dediğim gibi.

Valorant kısmı bir tek beni ilgilendiriyor arkadaşlar ara sıra çağırıyordu onun çözümü var mıdır bir de ben araba beyini ile ilgileniyorum bazı programların Linux'ta çalışıp çalışamacağı hakkında şüphem var falan filan.

Valorant oynuyorsanız maalesef şu anda Vanguard'ı Linux'da çalıştırmanın hiçbir yolu yok.

Uygulamaları tek tek araştırmanız gerekecek. Vanguard çözümü yok maalesef.

Linux özgürlükçü bir işletim sistemi, Microsoft'un Windows 10 kullanan kullanıcılarına (ben ) kurduğu Windows 11'e geçme baskısı ve güvenlik-kişisel verilerimin korunması hakkındaki endişelerimden ötürü 1-2 güne geçeceğim. Benim açımdan açıkçası işletim sistemi ve bilgisayardaki tüm kontrolün sizin elinizde olması, neredeyse sonsuz diyebileceğimiz kişiselleştirme ve stabilliği nedeniyle tercih edeceğim. Bu saydıklarımın çoğu Windows'ta yok.

PowerToys uygulamasını kurup deneyebilirmisiniz? Bundada varmıydı hatırlamıyorum fakat olabilir belki.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…