Windows 7 ye geçiyorum hocam tüm W10 driverlerini W7 isosuna patchledim. W10 umrumda bile değil.Windows 11 nasıl çıktı onu anlatacağım. Bunu çok düşündüm ve böyle bir sonuca vardım. Sizlerin de görüşlerini merak ediyorum. Sizce mantıklı mı? Hazırsanız başlıyorum.
Öncelikle Microsoft Windows 10X'i duyurdu ardından biraz zaman geçtikten sonra iptal ettiğini açıkladı. Ardından Windows 10 22H2 ile (sekme özelliği, yeni ikonlar vs.) Getireceğini söyledi. Sonrasında bunu da iptal ettiler ve uzun bir aradan sonra Windows 11 haberleri çıkmaya başladı. Sonrasından Windows 10X'te bulunan özellikler/yenilikler ve Windows 10 22H2'nin iptal edilen özellikleri/yenilikleri Windows 11'e 22H2 güncellemesi ile eklendi. Sizce Windows 11'nin çıkması doğru mu oldu? Veya Windows 10 22H2 ve Windows 10X iptal edilmemeli miydi? Ve Windows 10'un desteği kesildikten sonra PC'si desteklemeyenler ne yapacak?
Windows 7 bence hala kullanılabilir. Hatta 2025 ve sonrasında da hala iş yapacaktır. XP'yi bile hala günlük işlerde kullanan insanlar var, üstelik 2022 yılında. Hatta Chrome 102 gibi güncel bir tarayıcıyı bile XP'de çalıştırmışlar, ki resmi destek Chrome 49'dan sonra kesilmişti. Aynısını bence Windows 7 için de yapacaklar. Chrome ve Edge desteği resmi olarak Ocak 2023'te bitse bile daha güncel Chrome sürümlerini çalıştırmak için uğraşan topluluk her zaman olacaktır. O yüzden Windows 7 bence hala kullanılabilir. Gayet sade ve kullanışlı bir işletim sistemi. Windows 8 ile gelen Microsoft hesabı sistemi de yok, kafa rahat.Windows 7'ye geçiyorum hocam, tüm Windows 10 sürücülerini Windows 7 ISO'suna ekledim. Windows 10 umurumda bile değil.
Ben zaten kafayı W7 ye taktım uğraşıyorum isoya driver falan enjekte ediyorumWindows 7 bence hala kullanılabilir. Hatta 2025 ve sonrasında da hala iş yapacaktır. XP'yi bile hala günlük işlerde kullanan insanlar var, üstelik 2022 yılında. Hatta Chrome 102 gibi güncel bir tarayıcıyı bile XP'de çalıştırmışlar, ki resmi destek Chrome 49'dan sonra kesilmişti. Aynısını bence Windows 7 için de yapacaklar. Chrome ve Edge desteği resmi olarak Ocak 2023'te bitse bile daha güncel Chrome sürümlerini çalıştırmak için uğraşan topluluk her zaman olacaktır. O yüzden Windows 7 bence hala kullanılabilir. Gayet sade ve kullanışlı bir işletim sistemi. Windows 8 ile gelen Microsoft hesabı sistemi de yok, kafa rahat.
Şunu da yazıyorum bu arada: Windows 7 forever!
Insider mısınız hocam? Bir de masaüstünde kullandığınız arka planı paylaşabilir misiniz? Güzele benziyor.Microsoft, Windows 11'i bariz bir şekilde tamamlanmadan çıkardı. Sırf Intel'in 12. nesil işlemcileri Kasım 2021'de çıkacak diye Windows 11'i erken çıkardılar. Intel'in 12. nesil işlemcileri en iyi Windows 11 ile çalışıyor fakat en azından ertelenebilirdi ve Intel 12. nesil işlemciler Windows 10 ile bir süre daha kullanılabilirdi. Ya da en kötü ihtimalle Windows 11 ile gelecek işlemci iyileştirmeleri Windows 10'a backport edilebilirdi. Sonra ise 2022 yılında Windows 11 çıkabilirdi. Microsoft gitti Ekim 2021'de Windows 11'i çıkarttı.
Ayrıca Windows 11 aslında tamamen iptal edilmiş başka bir Windows sürümünün kodları ve fikirleri kullanılarak yapıldı. Windows 10X'i görmüşsünüzdür, duymuşsunuzdur. İlk olarak Ekim 2019'da duyurulmuştu ve yenilenmiş başlat menüsü, yeni görev çubuğu ve işlem merkezi tasarımı gibi yenilikler ile geliyordu. Windows 10X'in başlat menüsünün resmi şu şekilde:
Eki Görüntüle 1554390
Bu da Windows 11'in başlat menüsü:
Eki Görüntüle 1554402
Gördüğünüz gibi görünüş olarak Windows 11'in başlat menüsünü andırıyor. Çünkü bu fikirler aslında Windows 10X fikirleriydi. Şubat 2021'de Windows 10X'in geliştirmesi durdurulunca ve sonradan da iptal edilince Windows 10X fikirleri standart Windows NT ailesine portlandı. Windows 10X de NT tabanlı fakat standart masaüstü Windows NT ailesinde yer almıyor, Windows Core OS ailesinde yer alıyor. Windows 11 ise standart Windows NT ailesinde yer alıyor. Tüm kodlar ve fikirler de Windows 11'e aktarıldı.
Başka örnekler de verebilirim. Mesela bu Windows 10X'in Bluetooth paneli: (Kaynak: Windows Central)
Eki Görüntüle 1554403
Bu da Windows 11'in Bluetooth paneli:
Eki Görüntüle 1554405
Gördüğünüz gibi arada hiçbir fark yok. Sadece Windows 11'deki Bluetooth paneli Windows 11'in tam tasarım dilini kullanıyor. Onun dışında panel tamamen aynı, yazılar bile aynı.
Yani Windows 11 aslında Windows 10X olarak çıkış yapacaktı. Fakat Windows 10X'in mevcut Windows kullanıcıları için sunulmayacak olması Microsoft'a mantıklı gelmeyince iptal edildi. Onun yerine fikirler Windows 11'e aktarıldı.
Windows 11 eğer direkt olarak 22H2 sürümü ile çıksaydı o zaman daha az eleştirilecekti. Microsoft bariz bir şekilde 12. nesil Intel işlemcileri ve bu işlemcileri kullanan cihazları geciktirmemek için Windows 11'i erken çıkardı. En azından 22H2 ile epey bir hata giderildi ve iyileştirme yapıldı. Bu yüzden şu anda Windows 11 ile alakalı olan yorumum daha pozitif hale geldi. Windows 11 21H2'ye 10 üzerinden 5 puan verirdim. Windows 11 22H2'ye ise 10 üzerinden 8 puan veriyorum. Hala Windows 10 kadar iyi olmasa da yeni arayüzü çok isteyenler ve sistemi destekleyenler bence rahatlıkla geçebilir.
Eğer yeni arayüz sizin için hiç önemli değilse, Windows 11 ile gelen yeni özelliklerin (AMD işlemciler için Hyper-V Nested Virtualization, WSL2 GUI desteği gibi) hiçbirini kullanmayacaksanız ve Intel 12./13. nesil gibi hibrit mimari kullanan bir işlemci kullanmıyorsanız Windows 11 kurmanıza gerek yok, Windows 10 ile rahatlıkla devam edebilirsiniz. NT sürümü bile Windows 10 ile aynı olan bir Windows sürümüne geçiş kararını size bırakıyorum.
Evet, Insider'ım.Insider mısınız hocam? Bir de masaüstünde kullandığınız arka planı paylaşabilir misiniz? Güzele benziyor.
Windows 11 nasıl çıktı onu anlatacağım. Bunu çok düşündüm ve böyle bir sonuca vardım. Sizlerin de görüşlerini merak ediyorum. Sizce mantıklı mı? Hazırsanız başlıyorum.
Öncelikle Microsoft Windows 10X'i duyurdu ardından biraz zaman geçtikten sonra iptal ettiğini açıkladı. Ardından Windows 10 22H2 ile (sekme özelliği, yeni ikonlar vs.) Getireceğini söyledi. Sonrasında bunu da iptal ettiler ve uzun bir aradan sonra Windows 11 haberleri çıkmaya başladı. Sonrasından Windows 10X'te bulunan özellikler/yenilikler ve Windows 10 22H2'nin iptal edilen özellikleri/yenilikleri Windows 11'e 22H2 güncellemesi ile eklendi. Sizce Windows 11'nin çıkması doğru mu oldu? Veya Windows 10 22H2 ve Windows 10X iptal edilmemeli miydi? Ve Windows 10'un desteği kesildikten sonra PC'si desteklemeyenler ne yapacak?