Windows 11 yanına ChromeOS Flex kurulumu nasıl yapılır?

Alpercyan

Centipat
Daha fazla  
Merhaba,
Masaüstü bilgisayarıma, mevcut Windows 11 kurulumumun yanına ikincil bir işletim sistemi olarak ChromeOS Flex kurmak istiyorum. Bu konuda yardıma ihtiyacım var.
Şu ana kadar yaptıklarım:
Resmi "chromebook kurtarma yardımcı programı" aracılığıyla USB flash belleğime ChromeOS Flex'i başarıyla yazdırdım.
Sistem bilgilerim:
Anakart: A520M-A Pro.
İşlemci (CPU): R5 5600.
RAM: 24 GB (HyperX Fury 16 GB 3200MHz+HyperX Fury 8 GB 3000MHz)stok ayarlarda kullanıyorum(2400MHz)
Ekran kartı (GPU): MSI Radeon RX 6700 XT Gaming X 12g.
Depolama (Windows 11'in kurulu olduğu): Toshlba-TR200
Ek depolama: Samsung HM641jı 596 GB + Seagate ST2000DX001 STCL2000400 2TB.
BIOS modu: UEFI.
Secure Boot durumu: Etkin diye biliyorum.

Eğer ChromeOS Flex kurmam mümkün ise;
ChromeOS Flex için [596 GB] boyutunda ayrı bir HDD depolaması var. Ona mı kurmamı önerirsiniz yoksa başka bir şekildemi kurmalıyım.

Sorularım ve endişelerim:

-BIOS/UEFI ayarlarında (boot order, Secure Boot, SATA modu vb.) ChromeOS Flex kurulumu için yapmam gereken özel ayarlar var mı?

-Kurulum tamamlandıktan sonra bilgisayar açılışında işletim sistemi seçme menüsü (GRUB benzeri bir bootloader) otomatik olarak oluşur mu, yoksa manuel bir işlem mi gerektirir? Eğer manuel ise bu nasıl yapılır?

-ChromeOS Flex'in güncellemeleri Windows Bootloader'ını etkiler mi veya tam tersi bir durum söz konusu olabilir mi?

-Daha önce bu tür bir Dual-boot kurulumu yapmış arkadaşların tecrübeleri, dikkat etmem gereken püf noktaları veya "şunu kesinlikle yapma/yap" diyebileceği önerileri nelerdir?

Yardımlarınız ve değerli yorumlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim. Kurulum sürecindeki gelişmeleri ve sonuçları da buradan paylaşacağım.
Saygılarımla.

Son düzenleyen: Moderatör:
ChromeOS kurarken direkt ilk olarak algıladığı sürücüyü silip kuruyor, yani ilk olarak 2tb lık hard diskini görüp onu da silebilir aman yapma. Dual-boot seçeneği yok. Emin misin diye sormuyor bile, direkt siliyor sürücüyü.
Bildiğim kadarıyla Brunch Framework diye bir şey var, chromeOS flex gibi ama play store falan da var, dual-boot ile de çalışıyor ancak resmi değil, brunch'ı güncellemeden chromeos kendini güncellerse bozuluyor, ben yaptığımda da laptopumda arada bir çoküyordu.

Aslında böyle özelliklere sahip bir bilgisayar için gerekmez bence.

Merhaba tekrar,
Konuya ilgi gösterdiğin için çok teşekkür ederim. Özellikle ChromeOS Flex'in kurulum sırasında diski sormadan silme potansiyeli ve Dual-boot seçeneğinin olmaması konusundaki uyarılar benim için çok önemliydi. Açıkçası, bu durum beni biraz endişelendirdi ve mevcut sistemime zarar verme riskini almak istemiyorum.
Bir arkadaşımın da bahsettiği gibi, ChromeOS Flex'i aslında saf performans artışı için değil, daha çok akıcı animasyonları ve farklı kullanıcı arayüzü deneyimi için merak ediyordum. Güçlü bir sistemim olduğu için (R5 5600, RX 6700 XT) birincil performans ihtiyacım Windows üzerinden zaten karşılanıyor. Amacım daha çok farklı bir tat, görsel olarak zengin ve kullanımı keyifli bir alternatif keşfetmekti.
Bu noktada, ChromeOS Flex dışında, belki de Linux tabanlı, görsel olarak çekici, akıcı animasyonlara sahip ve modern bir arayüz sunan başka işletim sistemleri olup olmadığını merak ediyorum. Özellikle Windows 11 ile sorunsuz bir şekilde Dual-boot yapabileceğim, kurulumu ve yönetimi nispeten daha az riskli olabilecek önerileriniz var mıdır?
Örneğin, masaüstü ortamlarına sahip hangi Linux dağıtımları bu tanıma daha çok uyar?
Ya da macOS gibi bir arayüz sunan alternatifler mevcut mu?
Şu anda evde değilim, bu yüzden hemen bir deneme yapamayacağım ama önerilerinizi not alıp uygun bir zamanda değerlendirmek isterim.
Bu konudaki farklı bakış açılarınız ve önerileriniz için şimdiden teşekkürler!
Saygılarımla.

Örneğin, masaüstü ortamlarına sahip hangi Linux dağıtımları bu tanıma daha çok uyar?

Ubuntu deneyebilirsin Elementary OS deneyebilirsin Zorin OS deneyebilirsin. Bunlar iyi diye demiyorum ama arayüzleri farklı farklı oluyor belki hoşuna giderler.

Ubuntu deneyebilirsin Elementary OS deneyebilirsin Zorin OS deneyebilirsin. Bunlar iyi diye demiyorum ama arayüzleri farklı farklı oluyor belki hoşuna giderler.

Anladım, incelemeleri izlemeye çalışacağım.
Peki bu bilgisayara hackingtosh yükleme gibi bir şansım var mıdır?
Geç cevap verdiğim için kusura bakmayın.

Anladım, incelemeleri izlemeye çalışacağım.
Peki bu bilgisayara hackingtosh yükleme gibi bir şansım var mıdır?
Geç cevap verdiğim için kusura bakmayın.
İşlemcinle grafik kartında sorun yok gibi gözüküyor, hepsi Hackintoshta sorunsuz çalışır, ethernet kullanıyorsan.

Hackintosh kurmanı engelleyecek bir şey yok ama tavsiye etmem çünkü birkaç yıla Apple macOS'un x86_64 sürümlerini (AMD ve Intel'in mimarisi) güncellemeyecek onun yerine ARM'a (yani M1,M2,M3,M4...) kalıcı geçecek gibi, kurarsan anca bir-iki yıl kullanabilirsin güncellemeler bitmeden önce. Ha sonradan hala bi iki yıl daha kullanılır uygulamalar falan belki destekler ama değer mi o sana kalmış.

tamamdır teşekkür ederim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…