Merhaba sistemi yeni topladım tek slot 16 GB RAM yaptım video editliyorum kısa Shorts yetmiyor uyarı alıyorum. Boşta dururken 7GB RAM kullanıyor video izlerken 8 9GB'a kadar çıkıyor. Beam.Ng Drive adlı oyunu oynamak istediğim zamanda sürekli uyarılar alıyorum. Bir sorun mu sorunsa nasıl düzeltebilirim?
Merhaba, sistemin yeni ve video düzenleme gibi işlemler için tek slot 16 GB RAM bazen yetersiz kalabilir, çünkü video düzenleme yazılımları genellikle daha fazla bellek kullanır. BeamNG.drive gibi oyunlar da büyük açık dünya simülasyonları oldukları için RAM tüketimi yüksek olabilir. Bu durumu düzeltmek için birkaç öneri sunabilirim:
1. RAM Yükseltmesi
RAM kapasitesini artırmak: Tek slot 16 GB RAM kullanıyorsan, 32 GB RAM'e çıkmayı düşünebilirsin. Bu, özellikle video düzenleme ve oyunlar gibi bellek yoğun uygulamalar için önemli bir iyileşme sağlar. Ayrıca, dual channel (çift kanal) RAM kullanmak da performansı artırabilir.
2. RAM Bellek Kullanımını İzleme
Görev Yöneticisi veya RAM izleyici kullanarak RAM'in ne kadarını kullandığını sürekli takip edebilirsin. Eğer RAM kullanımı %100'e yaklaşıyorsa, arka planda çalışan gereksiz uygulamaları kapatmak faydalı olabilir.
3. Swap File ve Pagefile Ayarları
Sanal bellek (Pagefile) kullanımı, fiziksel RAM'in yetersiz kaldığı durumlarda işlemciye yardımcı olabilir. Windows'un otomatik olarak yönettiği bu dosyayı daha büyük yapmak, RAM yetersizliği yaşadığında işinize yarayabilir. Bunu Denetim Masası > Sistem > Gelişmiş Sistem Ayarları > Performans > Ayarlar > Gelişmiş > Sanal Bellek kısmından ayarlayabilirsiniz.
4. Video Düzenleme Yazılımı Ayarları
Daha düşük çözünürlükte önizleme yap: Video düzenleme yazılımında daha düşük çözünürlükte önizleme yapmak, RAM tüketimini azaltabilir.
Önbelleği temizle: Video düzenleme yazılımlarının bazıları (özellikle Adobe Premiere gibi) video düzenlerken çok fazla geçici dosya oluşturabilir. Bu dosyaları temizlemek, RAM kullanımını azaltabilir.
5. Arka Plan Uygulamalarını Kapat
Oyun oynarken veya video düzenlerken arka planda gereksiz uygulamaları kapatmak, RAM kullanımını azaltarak daha verimli bir deneyim sağlar. Özellikle tarayıcılar, sosyal medya uygulamaları ve diğer ağır yazılımlar RAM'i hızla tüketebilir.
6. Sistem Optimizasyonu ve Temizlik
Disk temizliği yapmak, sistemde gereksiz dosyaların birikmesini engeller. Ayrıca, Disk Birleştirme işlemi de performansı artırabilir.
Bu adımları takip ederek, RAM kullanımını optimize edebilir ve video düzenleme ya da oyun oynarken aldığınız uyarıları azaltabilirsiniz.