Windows 11'den Linux'a geçilir mi?

SensOuma

Hectopat
Uzun zamandır Windows kullanıcısıyım. Linux'a geçiş yapmak istiyorum ama gözüme çok karışık geliyor. Çok fazla seçenek olduğu için hangisine geçeceğim hakkında bir bilgim yok. Linux'a geçme amacım ise daha çok kişiselleştirilebilir ve sistemi yormadan çalıştırması. Herhangi bir şekilde kod vs yazmayacağım. Herhangi bir dağıtıcıyı kurduğumda bir sorun olursa üstesinden nasıl geleceğimi bilmiyorum. Oyun kısmına gelirsek Windows kadar optimize olmadığını duydum ama yine de oynatacağını düşünüyorum. Arkadaşım Linux Mint kullanıyor çok tavsiye etti bir göz attım ve gerçekten harika görünüyor. Benim geçmek istediğim işletim sistemi sade, basit, karışık bir arayüzü olmayan bir işletim sistemi. Yeni geçenler için Ubuntu ve Mint en iyi tercih deniyor ama bilmiyorum, size danışmak istedim. Önerilerinizi, kurduğumda sorun olursa nasıl çözebileceğim hakkında yardımlarınızı bekliyorum. Linux hakkında bir cahilliğim olduysa affedin. Sistemimi de aşağıya bırakıyorum uyumlu olarak çalışacağını düşünüyorum. İyi Sosyaller.

i5 11300H.
GTX 1650.
2x8 RAM.
512 GB SSD.

Son düzenleyen: Moderatör:

Geçilmez maksimum 2 saat kullanırsın.

Dualboot la gec bende şu an geciyorum.

İlk defa Linux kullandım bugün. Karışık bir şey yok. Linux Mint mağazası sayesinde uygulamaları zahmetsiz kurabiliyorsunuz. Windows'u görmeyen sürücü Linux'u gördü. Geçebilirsiniz ben HDD ile kullanıyorum gayet güzel.

Windows 11'in de kişiselleştirilmesini sağlayan uygulamalar var onlara göz atabilirsiniz.

Yorundakilere bakma, geçebilirsin. Linux karışık değildir. KDE masaüstü ortamını kullanırsan herhangi bir yabancılık çekmezsin. Linux Mint dışında Manjaro öneririm. Manjaro, SteamOS gibi Arch tabanlı olduğundan Steam oyunlarını daha stabil bir şekilde oynamanı sağlar. Ayrıca uygulama yükleme konusunda daha rahat olursun. Mağazası diğer Linux dağıtımlarına göre daha dolu. Ayrıca Linux, FPS düşüşü falan da sağlamaz. Eğer oyun ayarlarını düzgün ayarlarsan (Wine, Lutris, Proton, Protontrcks, ProtonUp-Qt gibi uygulamalar işine yarayabilir.) çoğu oyunda yüksek oranlarda FPS yükselecektir. Eğer bu konuda yardıma ihtiyacın olursa beni etiketleyebilirsin.

Taş gibi sistemin var önce bi dual boota Ubuntu kur, arayüz de güzel olur seversin, kullanım da kolaydır. Performans işi Linux destekli oyunlar çoğunlukla daha hızlı wine gibi aracılarla çalışan oyunlar ise değişken ama proton gibi steam teknolojileri sayesinde artık onlar da windowsun tamponuna dayamış vaziyette çoğu.
Steam Deck çok şey değiştirdi. Ondan önce de iyiydi de şu an çok daha iyi.

Oyun oynayacaksan Linux'a geçmenin bir anlamı yok.

Oyun oynamıyorum arada sırada sadece LoL ve TFT oynuyorum başka bir oyun oynadığım yok.

Geçilmez maksimum 2 saat kullanırsın.

Sebep?

Dualboot la gec bende şu an geciyorum.

Dualboot ne demek tam bilmiyorum.

Mint kurmaya karar verdim bir sorum olursa sizi etiketleyeceğim teşekkürler.

Tekrar Windows 11'e dönmek istediğimde kolay olacak mı ayrıyeten Windows 11 ürün anahtarım silinmiş olur mu?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…