Windows 11'den Windows 10'a geri geçilmeli mi?

Utkan Tokgöz

Hectopat
Daha fazla  
RAM
16 GB RAM
Ekran kartı
RTX 2060
Anakart
B450M-DRAGON
İşlemci
R5 3600
Selam dostlar, yaklaşık 1 yıldır Windows 11 kullanıyor ve oldukça memnundum hiç yalan söylemeyeyim, fakat son 3 aydır gelen Windows 11 güncellemeleri ile bilgisayarım oldukça garip davranışlar sergilemeye başladı. Sistemim garantiye gidip geldi 2 defa ve hiçbir sorun bulunmadı, ben kendim Memtest olsun HD Tune gibi testler olsun hepsini yaptım bir sorunla karşılaşmadım fakat her seferinde Windows 11'e gelen büyük güncellemeler yüzünden açılışta mavi ekran almaya başladım ve 3 aydır önemli dosyalarımı yedekleyip ayda bir kere format atıyorum. Bunun Windows 11'in sistemimle stabilliğini güncellemeler yüzünden yitirmesinden dolayı olduğunu düşünüyorum, görüşleriniz çok önemli o yüzden yorumlara hepinizi bekliyorum. Windows 10'a geçmeli miyim?

Yani ilginçtir ki bu yaz World of Warcraft oynarken başlayan bir sorundu, acaba donanımsal mı deyip gönderdim fakat bir sorun olmadığını belirtip geri gönderdiler tahmin ettiğim gibi, bu ay 2 kere format attım sebebi de gelen Windows güncellemelerini yaptıktan sonra CRITICAL_PROCESS_DIED hatası vermesiydi boot esnasında. Ama her seferinde güncellemeden sonra yapıyordu ilginç bir şekilde.

Windows 10 ile çok bir performans kaybı yaşar mıyım hocam? Bildiğim kadarıyla çok etkilemiyor zaten Online oyun çok oynamıyorum genelde 60 FPS sabitleyip singleplayer takıldığım için fakat bir sorun olur mu?

Tam tersi, Windows 10 ile performans daha iyi hâle gelebilir. Böyle deneyimlerden sonra Windows 11 kullanmanın mantığı yok.

Tam tersi, Windows 10 ile performans daha iyi hâle gelebilir. Böyle deneyimlerden sonra Windows 11 kullanmanın mantığı yok.

Ya işin garibi format atıyorum neyse ki kurulacak her şeyin yedeğini D diskimde saklıyorum hemen programları kuruyorum 1 hafta kullanıyorum, daha sonrasında güncelleme geliyor yapıyorum ya da güncelleme yapmadan da mavi ekrana düşüyor, hadi normal kullanırken düşse sorun etmem bu kadar ama boot ekranında mavi ekran veriyor bootu bozuyor mecburen formatlık oluyorum. Artık gına geldi bakalım Windows 10 ile düzelecek mi? Teşekkürler cevabın için

Eğer SSD kullanıyorsan sorunun ondan kaynaklı olabilir. Tabi bunun için bir emare göremedim yazdıklarında ama ihtimal dahilinde. Kötü bir firmware yada kontrolcüye sahip SSD'nin ne zaman tekleyip sistemi kilitleyeceği belli olmuyor. HD Tune gibi programlarla tespit edilemeyecek bir sorundan bahsediyorum.

Meselenin yazılımsal ayağında ekran kartı ve chipset sürücüleri de var. Sorunun yaşanmaya başladığı tarihlerde bunlara güncelleme geldiyse geri alabilirsin. Windows'un kendisine bırakılmamalı. Kendi sitelerinden elle yüklenmeliler.

Genel olarak Windows 10 daha oturmuş ve hali hazırda destek alanlar içerisinde en kusursuz Windows sistemidir. İlk olarak bunu deneyebilirsin. Kullandığın donanımlar için Windows 11 şart değildir. Windows 10 ile gayet güzel çalışırlar. Bence de senin sisteminde ilk akla gelen şüpheli Windows 11.

Hocam 2 sene önce 1 günde 6 kere elektrik gitmesinden dolayı SSD'yi bozmuştum servise gitti değiştirttim fakat haziran ayından beri 2 kere servise yolladım ve bir sorun olmadığını söylediler dediğim gibi yoksa ben de SSD'den şüpheleniyordum Kioxia olduğu için, Windows'un yaptığı güncellemeleri geri alsam da o güncellemeyi yaptıktan sonra yine de mavi ekran vermeye devam ediyordu ilginç bir şekilde her seferinde. SATA kablolarındandır belki diyerek SATA kablosu aldım fakat onun da bir faydası olmadı hala devam ediyor. Windows 10 ile düzelirse buradan belirteceğim düzelmezse sadece Windows kurup denemek için 128 GB bir SSD alacağım ve sonuçları paylaşacağım.

Geçin hocam ben geçtim windows 10 daha stabil çalışıyor.

Hocam benim de PC senle aynı işlemci ve anakart hariç Windows 11'de hiç sorun yaşamadım ama geçenlerde format attım Windows 10 denemek için uzun zamandır Windows 11 kullandığım için biraz garip geldi Windows 11'e geçtiğimde de böyle olmuştu ama bu sorun değil Windows 10.
Gayet stabil çalışan güzel bir Windows sürümü kullanılabilir.

Microsoft, zorunlu güncellemelerle Windows 10'u çöp edene kadar şuan en iyi performans veren sürüm.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…