Hayır. Windows bu konuda korku taktikleri kullanarak insanları W11'e geçirmeye zorluyor. Sürücü desteği konusunda eski sürücüler birdenbire çalışmayı durduracak gibi bir izlenim veriliyor ancak bu doğru değil. Örneğin devamlı ekran kartı sürücünü güncellemek zorunda değilsin, eski sürümde kullanmaya devam edebilirsin. Güvenlik konusu ise bazı önlemler alınıp her şeye tıklamadıkça olması muhtemel bir durum değil. Örneğin ben bunun için Malwarebytes Windows firewall Control kullanıyorum, bu bana internete bağlanmaya çalışan en ufak bir şey olursa uyarı vererek izin vermemi istiyor. Ayrıca AdBlock kullanman gerekiyor. Bu günümüzde internet güvenliği için şart olan kullanılması zorunlu bir eklenti.
Kaspersky, Eset, Malwarebytes.Antivirüs öneriniz var mı? Hocam topluca.
Windows 10'un desteği kesildiğinde antivirüsler sistemde keşfedilen açıkları işletim sistemi seviyesinde korumayacaktır.Antivirüs kurun.
Bir sürücünün desteği kesildiğinde işletim sistemlerinde de olduğu gibi sürücülerde de güvenlik açıkları bırakılabilir. Ayrıca sürücü desteğinin sonlanması durumunda herhangi bir hatadan ve performans sorunundan kullanıcı sorumlu olur.Hayır. Windows bu konuda korku taktikleri kullanarak insanları W11'e geçirmeye zorluyor. Sürücü desteği konusunda eski sürücüler birden bire çalışmayı durduracak gibi bir izlenim veriliyor ancak bu doğru değil. Örneğin devamlı ekran kartı sürücünü güncellemek zorunda değilsin, eski sürümde kullanmaya devam edebilirsin. Güvenlik konusu ise bazı önlemler alınıp herşeye tıklamadıkça olması muhtemel bir durum değil. Örneğin ben bunun için Malwarebytes Windows Firewall Control kullanıyorum, bu bana internete bağlanmaya çalışan en ufak bir şey olursa uyarı vererek izin vermemi istiyor. Ayrıca adblock kullanman gerekiyor. Bu günümüzde internet güvenliği için şart olan kullanılması zorunlu bir eklenti.
Windows 10'un desteği kesildiğinde antivirüsler sistemde keşfedilen açıkları işletim sistemi seviyesinde korumayacaktır.
Bir sürücünün desteği kesildiğinde işletim sistemlerinde de olduğu gibi sürücülerde de güvenlik açıkları bırakılabilir. Ayrıca sürücü desteğinin sonlanması durumunda herhangi bir hata ve performans sorunundan kullanıcı sorumlu olur.
Koruma yapar ama sıfır gün açıkları için işletim sistemi seviyesinde korumayacağını söyledim.Nasıl yani antivirüsler koruma yapmıyor mu?
Burada normalde olan durumdan farklı bir durum göremiyorum. Zaten performans konusunda sorun olduğunda troubleshoot yapman gerekiyor ve bu senin yerine yapılmıyor. Ayrıca güvenlik açığı oldukça abartılan bir mesele. İnterneti kullanırken önlemler aldığınız sürece bu bir sorun değil. Güncelleme yapmadığım bilgisayar üzerinde 6 yıl boyunca tek bir virüsle bile karşılaşmadım. Bunu geçtim güncelleme yaptığım bilgisayarda da ciddi bir virüs durumunu belki 10 yılı aşkındır yaşamadım.Windows 10'un desteği kesildiğinde antivirüsler sistemde keşfedilen açıkları işletim sistemi seviyesinde korumayacaktır.
Bir sürücünün desteği kesildiğinde işletim sistemlerinde de olduğu gibi sürücülerde de güvenlik açıkları bırakılabilir. Ayrıca sürücü desteğinin sonlanması durumunda herhangi bir hatadan ve performans sorunundan kullanıcı sorumlu olur.
1) Sıfır-Tıklama (Zero-Click) saldırısında interneti kullanırken önlem alsanız bile bu saldırının gerçekleşmesi mümkündür.Ayrıca güvenlik açığı oldukça abartılan bir mesele. İnterneti kullanırken önlemler aldığınız sürece bu bir sorun değil. Güncelleme yapmadığım bilgisayar üzerinde 6 yıl boyunca tek bir virüsle bile karşılaşmadım. Bunu geçtim güncelleme yaptığım bilgisayarda da ciddi bir virüs durumunu belki 10 yılı aşkındır yaşamadım.
1) Sıfır-Tıklama (Zero-Click) saldırısında interneti kullanırken önlem alsanız bile bu saldırının gerçekleşmesi mümkündür.
2) Ağustos 2025'te gerçekleşen sıfır gün açıklarında kullanıcı etkileşimi olmadan (yani kurbanın bir şey yapmasına gerek kalmadan) bir ağ bağlantısı üzerinden gerçekleşebilmektedir.
Zaten abartmıyorum, burada olanı söylüyorum.Zero day vulnerability ise yine abartılacak bir şey değil.
İnterneti dikkatli kullansanız bile düşük ihtimal bile olsa risk risktir. Bu riskin etkileyip etkilemeyeceğini siz belirlemiyorsunuz.İnterneti kullanma konusunda dikkatli oluyor ve önlemlerinizi almıyorsanız bu risk sizi etkileyen bir durum değil.
Bu, durumdan duruma göre değişir. Önceki mesajımda Ağustos 2025'te gerçekleşen sıfır gün açıklarıyla ilgili kaynak paylaşmıştım. Bu açıklarda ağa fiziki olarak yakınlaşmasına gerek yoktur.Ağ bağlantısı üzerinden yapılması için öncelikle saldırganın bu ağ bağlantısına fiziki olarak yakınlaşması ve bağlanması gerekiyor.
Windows 10'un desteği sona erdiğinde güvenlik açıkları zaten gün yüzüne vuracak. Güvenlik açıkları önem verilmeseydi Windows XP'de kullanılırdı, Windows 7'de. Ayrıca bilinçli bir internet kullanıcısı için düşükte olsa Windows 10'un desteği sona erdiğinde keşfedilen açıklar risk taşıyacaktır ve açıklar keşfedildikçe bu risk daha da artacaktır.Bu ev internetlerinde pek de mümkün olan bir risk değil. Bu server ve data centerları başta etkileyen riskler. Anlamsızca paronayak olarak Windows'u güncellemeye gerek olduğu düşüncesi anlamsız. Bilinçli bir internet kullanıcısı için bu açıklar risk değeri taşımıyor.