NOT: Bu rehber ThioJoe'nun videosunun rehber hâlidir. Kendisine bu taktiği ünlü ettiği için teşekkürler.
Kendisinin söylediğine göre bu taktik Windows 10'da da çalışabilirmiş.
Video: https://www.youtube.com/watch?v=mZm6mY3I7J4
Başlangıç: Windows 11 ve Bloatware'lar
Selamlar! Normalde Windows 11 "bloatware" dediğimiz gereksiz uygulamalarla geliyor.
Mesela Netflix, PicsArt, Instagram, Twitter vb. şeyler. Gerçekten bunları tarayıcı yerine uygulama olarak kullanan var mı? Mesela Windows 11 kurulduğu zaman başlat menüsü böyle saçma sapan uygulamalarla dolu oluyor. Bunlar bloatware'lardır.
Bu tür uygulamaları elle kaldırmak veya başka bir araç bulmak çoğu insan için can sıkıcı olabiliyor.
Fakat size söyleyeceklerime inanır mısınız? Windows 11'in kendi ISO'suyla kurulum yaparken
Windows'un sisteme gereksiz bloatware'lar yüklememesini sağlayabilirsiniz, üstelik bunu yapmak bebek işi!
O zaman hemen başlayalım.
Kurulumun Başında 2 Tıkla Bloatware'ları Önlemek
USB'niz ile Windows 11 kurulumuna boot ettikten sonra sadece şunu yapmanız gerekiyor:
Saat ve para birimi biçimini "İngilizce (Dünya)" yapmak.
Klavyenizi de seçtikten sonra Windows kurulumuna başlayın.
Windows'u nasıl kuruyorsanız öyle kurun, kurulum süresince başka bir ayar yapmanıza gerek yok.
OOBE'yi de basit bir şekilde geçeceğiz, merak etmeyin. Rehberi okumaya devam edin.
OOBE'de Ülke Hatası (OOBEREGION)
OOBE'ye (yani kurulumdan sonra gelen Windows'u hazırlama ekranına) geçtiğinize
"OOBEREGION" hatası çıkacak. Sıkıntı yok hatta istediğimiz buydu, "Atla" diye bir tuş olacak zaten, ona tıklayın.
Bu hatayı neden aldığımızı en sondaki açıklama kısmında anlatacağım.
Microsoft Hesabı İstemiyoruz!
Genellikle hiç kimse bir Microsoft hesabı ayarlamak istemez. Sıradan hesap en iyisi.
Her kim e-postasını bunun için feda etti bilmiyoruz ama ona teşekkürlerinizi sunabilirsiniz.
Microsoft hesabı kısmında e-posta kısmına "no@thankyou.com" yazın.
Sonra size bir parola soracak, istediğinizi girebilirsiniz. Ben Technopat videolarının
ikonik başlangıcını girdim, siz ise tuşlara rastgele basabilirsiniz. Hiç fark etmez.
Oturum açmaya çalıştığınız zaman hata alacaksınız ve bu hesap zorunluluğunu geçmiş olacaksınız.
Bu taktiğin Windows 10'da da çalışacağını düşünüyorum, deneyebilirsiniz.
Yapmamız gereken son bir şey daha var. Rehberin son kısımlarındayız.
Abdestli PC'miz Neredeyse Hazır!
PC'miz sanki gusül abdesti almış gibi tertemiz. Başlat menüsünde sadece 4 uygulama var.
Tüm uygulamalar sekmesi de temiz. Sadece Microsoft'un kendi uygulamaları var.
Bu uygulamalar da sadece Microsoft'un Windows için hazırladığı gerekli uygulamalar.
Neredeyse hazır diyorum çünkü yapmamız gereken önemli bir ayar daha var.
Bu ayarı yapmazsak çoğu uygulama hata verecek ve açılmayacak.
Mesela Microsoft Store şu anda çalışmıyor.
Bunu Ayarlar'dan değiştirebilirsiniz. Zaten değiştirmeniz lâzım. Yoksa uygulamalar
sizin konumunuzu anlayamayacak ve orada kullanılmaz olduğu yazacak. Microsoft Store gibi.
Bölgemiz "Dünya" Mıymış?
Ayarlar > Zaman ve dil > Dil ve bölge kısmına gidip bölgenizi ve bölgesel biçiminizi ayarlayın.
Şu anda biz Dünya bölgesindeymişiz. Bölgesel biçimimiz ise "İngilizce (Dünya)"ymış.
Dünya diye bir bölge varmış.
Buradaki her şeyi Türkiye'ye çevirdikten sonra Ayarlar'ı kapatabilirsiniz.
Artık Microsoft Store'unuz ve çalışmaya başlayacak ve Windows'unuzu bloatware'siz kullanabileceksiniz.
Neden Böyle Oluyor?
Geldik bunların neden olduğuna. En baştan başlayalım.
Soru 1: Neden Windows kurulumunda Dünya'yı seçince bloatware'lar yüklenmiyor?
Çünkü Windows'un yüklediği bloatware'lar ülkeden ülkeye değişkenlik gösteriyor.
Windows, Dünya'nın nasıl bir ülke olduğunu anlayamadığı için hiçbir bloatware yüklememeyi tercih ediyor.
Soru 2: Neden Windows, OOBE'ye başlarken OOBEREGION hatası verdi?
Çünkü Windows bizim nasıl bir yerde olduğumuzu anlayamadı. Bir ülkede değiliz, direkt Dünya'dayız.
Anlayamaz tabii. Anlayamadığı için bize ülke seçme yerini getiremedi ve OOBEREGION hatasını verdi.
Soru 3: Neden Windows'a "no@thankyou.com" adresini yazınca ve şifre girince hata verdi?
Çünkü hesabın sahibi veya başka birisi bir şekilde bu hesabı tonlarca yanlış parola girerek kilitlemeyi başarmış.
Bu yüzden bu hesaba hangi şifreyi yazarsanız yazın, Microsoft bu hesaba girişinize izin vermeyecek.
Kapanış: ThioJoe'ya Teşekkürler
Bu açığı bularak bizi bloatware'lardan kurtaran bu taktiği ünlü eden ThioJoe'ya teşekkürlerimi sunarım.
Üstte videosunu verdim, İngilizceniz varsa izleyebilirsiniz. Aslında kendisi keşfetmemiş, 1 yıl önceki bir makaleden bulmuş
fakat bunu ünlü eden kendisi. Microsoft'un kendi uygulamaları kalıyor fakat isterseniz siz onları kaldırabilirsiniz, çok önemli değiller.
ThioJoe bazen izlediğim güzel bir kanal. Eğer Windows hakkında yeni şeyler öğrenmek istiyorsanız iyi bir kanaldır kendisi.
BIOS güncellemesinin tam olarak ne olduğu gibi şeyleri kendisinden öğrendim, o yüzden ona teşekkür ederim.
Eğer göz atmak isterseniz kanalı burada: https://www.youtube.com/@ThioJoe
YouTube'a genellikle Çarşamba ve Cumartesi günlerinde video yüklüyor.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Size elimden geldiğince iyi anlatmaya çalıştım.
Umarım rehberimi beğenmişsinizdir. Hepinize iyi sosyaller dilerim!
Kendisinin söylediğine göre bu taktik Windows 10'da da çalışabilirmiş.
Video: https://www.youtube.com/watch?v=mZm6mY3I7J4
1. Başlangıç: Windows 11 ve Bloatware'lar
2. Kurulumun Başında 2 Tıkla Bloatware'ları Önlemek
3. OOBE'de Ülke Hatası (OOBEREGION)
4. Microsoft Hesabı İstemiyoruz!
5. Abdestli PC'miz Neredeyse Hazır!
6. Bölgemiz "Dünya" Mıymış?
7. Neden Böyle Oldu?
8. Kapanış: ThioJoe'ya Teşekkürler
2. Kurulumun Başında 2 Tıkla Bloatware'ları Önlemek
3. OOBE'de Ülke Hatası (OOBEREGION)
4. Microsoft Hesabı İstemiyoruz!
5. Abdestli PC'miz Neredeyse Hazır!
6. Bölgemiz "Dünya" Mıymış?
7. Neden Böyle Oldu?
8. Kapanış: ThioJoe'ya Teşekkürler
Başlangıç: Windows 11 ve Bloatware'lar
Selamlar! Normalde Windows 11 "bloatware" dediğimiz gereksiz uygulamalarla geliyor.
Mesela Netflix, PicsArt, Instagram, Twitter vb. şeyler. Gerçekten bunları tarayıcı yerine uygulama olarak kullanan var mı? Mesela Windows 11 kurulduğu zaman başlat menüsü böyle saçma sapan uygulamalarla dolu oluyor. Bunlar bloatware'lardır.
Bu tür uygulamaları elle kaldırmak veya başka bir araç bulmak çoğu insan için can sıkıcı olabiliyor.
Fakat size söyleyeceklerime inanır mısınız? Windows 11'in kendi ISO'suyla kurulum yaparken
Windows'un sisteme gereksiz bloatware'lar yüklememesini sağlayabilirsiniz, üstelik bunu yapmak bebek işi!
O zaman hemen başlayalım.
Kurulumun Başında 2 Tıkla Bloatware'ları Önlemek
USB'niz ile Windows 11 kurulumuna boot ettikten sonra sadece şunu yapmanız gerekiyor:
Saat ve para birimi biçimini "İngilizce (Dünya)" yapmak.
Klavyenizi de seçtikten sonra Windows kurulumuna başlayın.
Windows'u nasıl kuruyorsanız öyle kurun, kurulum süresince başka bir ayar yapmanıza gerek yok.
OOBE'yi de basit bir şekilde geçeceğiz, merak etmeyin. Rehberi okumaya devam edin.
OOBE'de Ülke Hatası (OOBEREGION)
OOBE'ye (yani kurulumdan sonra gelen Windows'u hazırlama ekranına) geçtiğinize
"OOBEREGION" hatası çıkacak. Sıkıntı yok hatta istediğimiz buydu, "Atla" diye bir tuş olacak zaten, ona tıklayın.
Bu hatayı neden aldığımızı en sondaki açıklama kısmında anlatacağım.
Microsoft Hesabı İstemiyoruz!
Genellikle hiç kimse bir Microsoft hesabı ayarlamak istemez. Sıradan hesap en iyisi.
Her kim e-postasını bunun için feda etti bilmiyoruz ama ona teşekkürlerinizi sunabilirsiniz.
Microsoft hesabı kısmında e-posta kısmına "no@thankyou.com" yazın.
Sonra size bir parola soracak, istediğinizi girebilirsiniz. Ben Technopat videolarının
ikonik başlangıcını girdim, siz ise tuşlara rastgele basabilirsiniz. Hiç fark etmez.
Oturum açmaya çalıştığınız zaman hata alacaksınız ve bu hesap zorunluluğunu geçmiş olacaksınız.
Bu taktiğin Windows 10'da da çalışacağını düşünüyorum, deneyebilirsiniz.
Yapmamız gereken son bir şey daha var. Rehberin son kısımlarındayız.
Abdestli PC'miz Neredeyse Hazır!
PC'miz sanki gusül abdesti almış gibi tertemiz. Başlat menüsünde sadece 4 uygulama var.
Tüm uygulamalar sekmesi de temiz. Sadece Microsoft'un kendi uygulamaları var.
Bu uygulamalar da sadece Microsoft'un Windows için hazırladığı gerekli uygulamalar.
Neredeyse hazır diyorum çünkü yapmamız gereken önemli bir ayar daha var.
Bu ayarı yapmazsak çoğu uygulama hata verecek ve açılmayacak.
Mesela Microsoft Store şu anda çalışmıyor.
Bunu Ayarlar'dan değiştirebilirsiniz. Zaten değiştirmeniz lâzım. Yoksa uygulamalar
sizin konumunuzu anlayamayacak ve orada kullanılmaz olduğu yazacak. Microsoft Store gibi.
Bölgemiz "Dünya" Mıymış?
Ayarlar > Zaman ve dil > Dil ve bölge kısmına gidip bölgenizi ve bölgesel biçiminizi ayarlayın.
Şu anda biz Dünya bölgesindeymişiz. Bölgesel biçimimiz ise "İngilizce (Dünya)"ymış.
Dünya diye bir bölge varmış.
Buradaki her şeyi Türkiye'ye çevirdikten sonra Ayarlar'ı kapatabilirsiniz.
Artık Microsoft Store'unuz ve çalışmaya başlayacak ve Windows'unuzu bloatware'siz kullanabileceksiniz.
Neden Böyle Oluyor?
Geldik bunların neden olduğuna. En baştan başlayalım.
Soru 1: Neden Windows kurulumunda Dünya'yı seçince bloatware'lar yüklenmiyor?
Çünkü Windows'un yüklediği bloatware'lar ülkeden ülkeye değişkenlik gösteriyor.
Windows, Dünya'nın nasıl bir ülke olduğunu anlayamadığı için hiçbir bloatware yüklememeyi tercih ediyor.
Soru 2: Neden Windows, OOBE'ye başlarken OOBEREGION hatası verdi?
Çünkü Windows bizim nasıl bir yerde olduğumuzu anlayamadı. Bir ülkede değiliz, direkt Dünya'dayız.
Anlayamaz tabii. Anlayamadığı için bize ülke seçme yerini getiremedi ve OOBEREGION hatasını verdi.
Soru 3: Neden Windows'a "no@thankyou.com" adresini yazınca ve şifre girince hata verdi?
Çünkü hesabın sahibi veya başka birisi bir şekilde bu hesabı tonlarca yanlış parola girerek kilitlemeyi başarmış.
Bu yüzden bu hesaba hangi şifreyi yazarsanız yazın, Microsoft bu hesaba girişinize izin vermeyecek.
Kapanış: ThioJoe'ya Teşekkürler
Bu açığı bularak bizi bloatware'lardan kurtaran bu taktiği ünlü eden ThioJoe'ya teşekkürlerimi sunarım.
Üstte videosunu verdim, İngilizceniz varsa izleyebilirsiniz. Aslında kendisi keşfetmemiş, 1 yıl önceki bir makaleden bulmuş
fakat bunu ünlü eden kendisi. Microsoft'un kendi uygulamaları kalıyor fakat isterseniz siz onları kaldırabilirsiniz, çok önemli değiller.
ThioJoe bazen izlediğim güzel bir kanal. Eğer Windows hakkında yeni şeyler öğrenmek istiyorsanız iyi bir kanaldır kendisi.
BIOS güncellemesinin tam olarak ne olduğu gibi şeyleri kendisinden öğrendim, o yüzden ona teşekkür ederim.
Eğer göz atmak isterseniz kanalı burada: https://www.youtube.com/@ThioJoe
YouTube'a genellikle Çarşamba ve Cumartesi günlerinde video yüklüyor.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Size elimden geldiğince iyi anlatmaya çalıştım.
Umarım rehberimi beğenmişsinizdir. Hepinize iyi sosyaller dilerim!
Son düzenleme: