Ağabey FM 24 oynuyorum yani Linux yüklersem oynayamam.
Oyun Native olmadığı sürece Her türlü FPS düsüsü olacak bosverin.
Windows 10 LTSB-LTSC sürümlerine yonelin hocamin dedigi gibi.
Normalde cevap vermeyecektim ama hem konu sahibi hem sen ve baska insanlar anlasin diye bunu soyluyorum.
Football Manager 2024 esas olarak Windows işletim sistemi icin gelistirilmis bir oyun. Yani oyunun tum altyapisi grafik motoru sistemle olan iletisimi vs. en iyi Windows ortamında calisacak sekilde tasarlanmis.
Linux'ta da calisabilir ama bu bazi katmanlar (örn. Proton, Wine) kullanilarak mumkun oluyor.
FM 24 Windows’ta DirectX uzerinden grafik islemlerini yapiyor.
Linux’ta bu dogrudan calismadigi icin Proton veya Wine uzerinden Vulkan/OpenGL gibi alternatiflerle cevriliyor.
Bu cevirme ister istemez biraz performans kaybina neden oluyor yani ekstra yuk.
Nvidia gibi firmalar Windows’a cok iyi surucu destegi veriyor. Performans optimizasyonlari, guncellemeler vs. tam uyumlu.
Linux’ta suruculer var ama genelde ya biraz daha eski oluyor ya da performans optimizasyonlari ayni seviyede olmuyor. Ozellikle dusuk seviyeli kartlarda bu fark daha belirgin.
He linux'un iyi tarafi yokmu?
Var olmaz olurmu cogu native oyunlar daha iyi calisabiliyor ve Linux windows'a gore cok daha hafif olabiliyor.
MX130 giris seviyesi bir GPU. Yani bu karti zorlamamak gerek.
Windows’ta oyunu "native" calistirdigi icin sistem karttan tam performans alabiliyor.