Windows 8.1 kendi kendine yeniden başlama sorunu

külemez

Kilopat
Yer
Ankara
Daha fazla  
Arkadaşlar merhaba. Bilgisayarım ilk açıldıktan sonra kendini resetliyor. Gün aşırı kullanımda bu sorun ortaya çıkıyor. Bu yüzden önemli işlerimi bilgisayar ilk açılınca değil, kendini resetleyince yapabiliyorum. Bazen de bu sorun ekranın donmasıyla baş gösteriyor bu kez kendim resetlemek zorunda kalıyorum. Gariptir ki gün aşırı kullanım değilde aynı gün içerisinde bilgisayarımı 2-3. kez açtığımda böyle bir sorunla karşılaşmıyorum. Daha önce böyle bir durumlar karşılaşan ve ya şundan şundan olabilir diyen arkadaşlarımın yorumlarını bekliyorum. İyi günler dilerim.

• İntel 4670
  • ASUS H87 PLUS
  • Kingston HyperX Genesis 4x2
  • ASUS GTX 650 Ti Boost
  • Transcend 120 GB SSD
  • Seagate 1 TB

Son düzenleyen: Moderatör:
Peki 2. sorumun cevabı ve BIOS sürümünüz nedir?
Öncelikle geç yazdığım için kusura bakmayın Türkçe kullanımımı beğenmeyip ceza vermişler. BIOS sürümüm 2002. "UEFI mi ?" sorusunu anlayamadığım için cevap veremedim. Bir de şöyle bir durum var BIOS ta belleklerimin modeli hızı görünmüyor. Daha önceden XMP diye bir modül vardı anakartımda fakat o BIOS güncellemesi ile mi gitti bilemiyorum. Şimdi belleklerim " N/A " şeklinde görünmekte.

Bununla birlikte BIOS güncellediğim zaman MemOK ledi yanıyor ve bilgisayar açılmıyor. Açmak için bayağı çaba sarfetmek gerekiyor. Daha önce bu MemOK sorunu için konu açmıştım. Yabancı forumlarda bunun PSU (güç kaynağı) dan kaynaklı olduğunu yazmışlar. Serviste bilgisayarımın anakartı hariç her parçası garanti kapsamında değişti fakat hala böyle sorunlarla karşılaşıyorum.

Peki sorun RAM kaynaklı olabilir mi? Daha önce sürekli MemOK hatası alıyordum anakartımdan. Şimdi ise belleklerin değerleri şu şekilde ayarlanmış fakat belleklerimin değerleri 9-9-9-27 olması gerekiyor. Bunu el ile ayarlayamadım hep otomatik görünüyor. Şu sıralar yine MemOK hatası almaya başladım ve bilgisayar kendini ilk açılışta resetliyor. (Windows açıldıktan sonra resetliyor BIOS'ta değil.) Bilgisayarımı MemOK hatası nedeniyle 2 kez garantiye yolladım her parça değişti fakat ASUS anakartımı ısrarla hata yok diyerek değiştirmedi. Forumda da bu konuyu çok araştırdım fakat bir sorun bulamadık. Bu bellek değerlerini bir yola koymam gerekiyor lütfen inceleyip doğru veya yanlış der misiniz? BIOS ekranında da gördüğünüz gibi belleklerim anakart tarafından N/A olarak görülüyor. Bir ara XMP diye bir şey vardı o da kayboldu. Belki BIOS güncellemesi ile gitti bilmiyorum. Bilgisayarımın kendini yeniden başlatmasında ve MemOK hatasında bu sorun kaynak olabilir mi?

Son düzenleyen: Moderatör:

Maalesef Timing ayarlarını 9-9-9-27 olarak ayarladığımda MemOK lambası yanıyor. Anakart kabul etmiyor. MemOk tuşuna basınca da saçma sapan değerler veriyor. Bir de şunu fark ettim bazen XMP profili görünüyor bazen de görünmüyor. N/A olarak tanımladığı kısımda da belleklerden bir tanesini doğru olarak tanımladı. Acaba anakartta sorun olabilir mi? Çünkü bellekleri her garantiye yolladığımda yenisini verdiler. Anakart değişmedi. Bu üçüncü gidişi olacak garantiye.

XMP nasıl görünmüyor, bunu bi açıklar mısınız ? XMP profili açmanız gerek.
XMP profili görünmüyor zaten. Yani profili açıp kapama gibi bir şansım yok. Yalnızca dün bir kez gördüm.

Bellek zamanlama değerlerinin düşük olması daha iyidir. Bellekte hasarlı bölge varsa o noktayı sistem doldurmaya çalıştığında bilgisayar yeniden başlar. Eğer o bölge başlardaysa daha çabuk ulaşılacağı için sürekli bilgisayar yeniden başlar. Bence memory test programlarıyla belleğinizin durumunu öğrenin.
Memtest86+ programını tavsiye ederim. Memtest86+ - Advanced Memory Diagnostic Tool
Sorun bellekte değilse harddisk bad sector taraması yapın. Onda da sorun yoksa zaten geriye ekran kartı ve anakart kalıyor.
Benim tahminim ekran kartı olduğu yönünde. Çünkü ram'de bir sorun olduğunda bilgisayar anında yeniden başlar. Donma problemleri daha çok ekran kartlarında olan bir sorun.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…