Windows embedded 8.1 industry Pro kurulur mu?

Daha fazla  
Evet öncelikle iyi sosyaller,

Hocam şimdi benim eskiden kalma masaüstü bilgisayarım var. O PC'ye Windows 8.1 Home (Core) kurdum. Hafif bir sistem olmasına rağmen kasmalar yaşanıyor. İnternette gezinirken 8.1'in hafif versiyonu olan embedded ındustry Pro'yu buldum. İçinde galiba metro uygulamaları yokmuş. Tek fark cidden bu mu? Yoksa daha hızlı ve gereksiz hizmetlerin kapatılıp boşa RAM ile CPU kullanmayan bir sürüm mü? Eğer hafif ise kuracağım. İyi günler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Saf Debian veya MX gibi bir dağıtımı XFCE ortamıyla kurup kullanmayı deneyebilirsin.

Linux yazılımcılar için.
Güncel oyunları oynamıyorsan ya da Adobe gibi Linux desteği vermeyen yazılımları kullanmıyorsan (ki sistemine bakarsak böyle bir şeyi yapmıyorsun) Windows kullanmak için pek bir sebep yok.

Merhaba, iyi sosyaller hocam,
Evet, doğru tespit etmişsiniz. Windows Embedded 8.1 Industry Pro, klasik 8.1 Home’a göre daha hafif çalışıyor çünkü metro uygulamaları, bazı sistem servisleri ve kullanıcıya yönelik ekstra bileşenler ya hiç yok ya da azaltılmış durumda. Temel fark sadece metro uygulamaları değil; arka planda çalışan gereksiz servislerin de minimize edilmiş olması. Bu yüzden hem RAM kullanımı hem de CPU tüketimi daha düşük oluyor.

Tabii hocam, şunu da eklemek lazım: Eğer gerçekten hafiflik ve stabilite arıyorsanız, Linux'a geçmek size bambaşka kapılar açar. Hele ki yeni şeyler denemekten, sisteminize ince ayar yapmaktan veya keşfetmekten zevk alıyorsanız, Linux dünyası tam size göre.

Windows Embedded gibi sürümler sadece belirli servisleri ve uygulamaları azaltarak hafiflik sunuyor, ama özünde hâlâ eski bir Windows çekirdeği üzerinde çalışıyor. Linux ise doğası gereği çok daha verimli çalışıyor. Özellikle Linux Mint XFCE, Lubuntu gibi hafif dağıtımlarda RAM ve CPU kullanımı çok düşük oluyor. Üstelik sistem güncellemeleri ve güvenlik yamaları çok daha sık ve şeffaf bir şekilde geliyor.

Yazılım ve sistem yönetimi tarafında da Linux büyük bir avantaj sağlıyor. Açık kaynak dünyasına giriş yapmış oluyorsunuz; terminal kullanımı, dosya sistemleri, ağ yönetimi gibi konularda pratik kazanıyorsunuz. Bunlar hem kişisel projelerde hem de iş hayatında çok büyük artı puanlar getirir.
Özellikle yazılım geliştirme, ağ sistemleri, veri bilimi gibi alanlarda ilerlemek istiyorsanız Linux ortamı size inanılmaz bir altyapı sunar.

Linux yazılımcılar için
Linux sadece yazılımcılar için demek oldukça sığ bir yaklaşım hocam.
Linux dağıtımları, bugün sıradan bir kullanıcı için bile gayet kolay, hızlı ve güvenli bir kullanım sunuyor. Özellikle Ubuntu, Linux Mint, Zorin OS gibi dağıtımlar masaüstü kullanıcılarına odaklanıyor ve Windows’tan geçişi inanılmaz kolaylaştırıyor.

Evet, Linux yazılım geliştirme için çok güçlü bir ortam sunuyor, ancak bu sadece bir yönü.
Günlük kullanım için (internette gezinmek, film-dizi izlemek, ofis dosyalarıyla çalışmak, müzik dinlemek gibi) Linux zaten fazlasıyla yeterli ve hatta çoğu zaman daha hızlı ve sorunsuz çalışıyor.

Linux yazılımcılar için.
Bu kolpayı kim sıktı bilmiyorum ancak Linux sadece yazılımcılar için olan bir işletim sistemi değildir. Android de Linux tabanlıdır, tonla GNU/Linux dağıtımı da Linux tabanlıdır. "Yazılımcı" dediğiniz tayfa sadece Kali kullandığından ve Kali de Linux tabanlı olduğundan böyle saçma bir kanı var. Linux'ta yaklaşık her istediğinizi yapabilirsiniz ki zaten sisteminiz yapabileceğiniz şeyleri kısıtlayınca Linux ile Windows eşit hatta Linux daha fazla şey yapabilir hale geliyor.

Bu kolpayı kim sıktı bilmiyorum ancak Linux sadece yazılımcılar için olan bir işletim sistemi değildir. Android de Linux tabanlıdır, tonla GNU/Linux dağıtımı da Linux tabanlıdır. "Yazılımcı" dediğiniz tayfa sadece Kali kullandığından ve Kali de Linux tabanlı olduğundan böyle saçma bir kanı var. Linux'ta yaklaşık her istediğinizi yapabilirsiniz ki zaten sisteminiz yapabileceğiniz şeyleri kısıtlayınca Linux ile Windows eşit hatta Linux daha fazla şey yapabilir hale geliyor.
Kesinlikle katılıyorum hocam. Linux sadece yazılımcılar için algısı tamamen yanlış bir ön yargı. Linux ekosistemi sadece Kali gibi özel amaçlı dağıtımlardan ibaret değil. Ubuntu, Fedora, Mint gibi masaüstü odaklı dağıtımlar zaten günlük kullanım için tasarlanmış durumda.
Android'in de Linux çekirdeği kullandığını düşünürsek, bugün dünya çapında milyarlarca insan zaten Linux kullanıyor.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı