Çözüldü Windows Gezgini çok fazla RAM tüketiyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Karl Tanner

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba, Windows Gezgini'ni her açıp kapadığımda RAM kullanımı artıyor, bir türlü anlam veremedim. Önceden 120 MB kullanırken şu anda 300 MB aştı neredeyse. Her açıp kapadığımda bu değer artıyor garip bir şekilde. Bu durum neden kaynaklı olabilir? Normal mi acaba?

Sebepler şunlar olabilir:
  • Dosya küçük resimleri: Klasörlerde çok sayıda fotoğraf, video veya simge varsa önizlemeleri bellekte tutulur.
  • Gezgin eklentileri: Yüklü programlar (WinRAR, OneDrive, antivirüs vb.) Gezgin'e entegre olur, RAM tüketimini artırır.
  • Açık pencere sayısı: Birden çok klasör veya pencere açıksa her biri bellek tüketir.
  • Dosya dizinleme: Windows'un arama sistemi klasörleri izlerken RAM harcar.
  • Önbellek: Gezgini hızlı tutmak için en son erişilen dosya/klasör bilgileri bellekte tutulur.
  • Tema ve görsel efektler: Animasyonlar, simge boyutları, özel temalar da RAM tüketimini yükseltebilir.
  • Dosya gezintisi geçmişi: Geçmişte gezilen klasörlerin bazı verileri RAM'de saklanır.
  • Arka plan görevleri: Örneğin OneDrive senkronizasyonu gibi işlemler explorer.exe altında görünebilir.
Yani bu RAM kullanımı çoğunlukla normaldir, ama istenirse azaltılabilir. İstersen nasıl azaltılacağını da anlatırım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sebepler şunlar olabilir:
  • Dosya küçük resimleri: Klasörlerde çok sayıda fotoğraf, video veya simge varsa önizlemeleri bellekte tutulur.
  • Gezgin eklentileri: Yüklü programlar (WinRAR, OneDrive, antivirüs vb.) Gezgin'e entegre olur, RAM tüketimini artırır.
  • Açık pencere sayısı: Birden çok klasör veya pencere açıksa her biri bellek tüketir.
  • Dosya dizinleme: Windows'un arama sistemi klasörleri izlerken RAM harcar.
  • Önbellek: Gezgini hızlı tutmak için en son erişilen dosya/klasör bilgileri bellekte tutulur.
  • Tema ve görsel efektler: Animasyonlar, simge boyutları, özel temalar da RAM tüketimini yükseltebilir.
  • Dosya gezintisi geçmişi: Geçmişte gezilen klasörlerin bazı verileri RAM'de saklanır.
  • Arka plan görevleri: Örneğin OneDrive senkronizasyonu gibi işlemler explorer.exe altında görünebilir.
Yani bu RAM kullanımı çoğunlukla normaldir, ama istenirse azaltılabilir. İstersen nasıl azaltılacağını da anlatırım.
Hocam hiç birşey yapmıyorum aslında, sadece task manager den izliyorum bu arkadaşı , kapatıp açınca Ram kullanımı 10-20 mb artıyor. Nasıl azaltırım peki ? Bu yapmak sağlıklı mı bilgisayar için?

Hocam çoğunlukla normal bir durum fakat

Çozümler:
Başlat > disk temizleme > "küçük resimler" kutusunu işaretle > temizle.

Dosya Gezgini > görünüm > ayrıntılar görünümünü seç.
Dosya Gezgini seçenekleri > görünüm > “küçük resimler yerine simgeleri göster” işaretli olsun.

Dosya Gezgini seçenekleri > genel > “son kullanılanları göster” ve “sık klasörleri göster” kutularını kaldır > “temizle” butonuna bas.

Görev Yöneticisi > Windows Gezgini > sağ tık > yeniden başlat.

Shellexview indir > Explorer uzantılarını listele > gereksizleri sağ tık > disable.

Başlat > dizin oluşturma seçenekleri > gereksiz klasörleri çıkar.

Başlat > sistem özellikleri > gelişmiş > performans ayarları > “en iyi performans için ayarla” seçeneğini seç.

Başlat > uygulamalar > OneDrive veya benzeri senkron programları durdur veya kaldır.

Hocam oluyor mu söyleyin ona göre geri döneceğim.

Çozümler:

Dosya Gezgini seçenekleri > görünüm > “küçük resimler yerine simgeleri göster” işaretli olsun.

Dosya Gezgini seçenekleri > genel > “son kullanılanları göster” ve “sık klasörleri göster” kutularını kaldır > “temizle” butonuna bas.

Shellexview indir > Explorer uzantılarını listele > gereksizleri sağ tık > disable.

Başlat > sistem özellikleri > gelişmiş > performans ayarları > “en iyi performans için ayarla” seçeneğini seç.

Başlat > uygulamalar > OneDrive veya benzeri senkron programları durdur veya kaldır.

Hocam teşekkür ederim şuanda pc de değilim, yarın deneyip oluyor mu olmuyor mu yazarım. Bunların aslında bir çoğunu zaten yapmıştım ama yinede diğerlerini deneyeceğim.

Çozümler:

Hocam tekrar merhaba dediğiniz ayarların bir kısmını yaptım biraz düştü Ram kullanımı ama tam istediğim gibi değil, bazı forumlarda bunun mevcut Ram miktarına göre fazla kullanımın normal olduğu söylenmiş. Ayrıca Kaspersky ile tam tarama da yaptım ne olur ne olmaz diye bir sorun yok, sanırım fazla kafaya takıyorum.

Son düzenleme:
Hocam teşekkür ederim şu anda PC de değilim, yarın deneyip oluyor mu olmuyor mu yazarım? Bunların aslında birçoğunu zaten yapmıştım ama yine de diğerlerini deneyeceğim.

Hocam tekrar merhaba dediğiniz ayarların bir kısmını yaptım biraz düştü RAM kullanımı ama tam istediğim gibi değil, bazı forumlarda bunun mevcut RAM miktarına göre fazla kullanımın normal olduğu söylenmiş. Ayrıca Kaspersky ile tam tarama da yaptım ne olur ne olmaz diye bir sorun yok, sanırım fazla kafaya takıyorum.

Olabilir hocam zaten belirtiğim gibi muhtemelen sorun yok ama hileli ya da bedava kaçak oyun indirdiyseniz bazen virus olmasalar da bilgisayarı yavaşlatıyorlar sorun yok yani 90% çozüldü derseniz sevinirim:)

Son düzenleyen: Moderatör:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı