Windows kurulu olan C diskini D yapma, yeni takılmış diski ise C yapma işlemi nasıl yapılır?

eraydD

Decapat
Daha fazla  
Kronik sorunlu SSD vardı, sağlığı da %0 olarak gözüküyordu. Droplar yiyordum, oyun oynanmıyordu. Ben de yeni bir M.2 SSD aldım.

1724874110089.png

Windows eski sorunlu SSD'ye kurulu. Format atacağım ama atmadan önce yeni aldığım SSD'nin ismini C yapmak istiyorum. Windows'u falan ona kuracağım. Nasıl yaparım, yardımcı olabilir misiniz?

Eski SSD'yi söküp yeni diske Windows'u kurduktan sonra geri takmanız yeterli.
Otomatik olarak C olur.

Bunu ben yaptım, yeni SSD ile kurduğum Windows'a girince eski SSD de ki dosyalara erişemedim.

Bunu ben yaptım, yeni SSD ile kurduğum Windows'a girince eski SSD de ki dosyalara erişemedim.
Yok öyle bir ihtimal. Bu söylediğiniz şey mümkün değil.
En kötü ihtimalle yeni SSD yi söker eskisini takarsınız, eski Windows normal olarak çalışır.

Asıl sağlıksız olan Windows yüklü bir disk takılı iken başka bir diske Windows kurmayı seçmek. Çeşitli sistemsel sorunlara sebep oluyor.

Ek: Kastettiğiniz yeni kurduğunuz Windows üzerinden eski windows kurulu disk üzerindeki dosyalara erişmekle sınırlı ise,
  • Kullanıcı klasöründe bulunan dosyalara erişememeniz veya erişmekte sıkıntı yaşamanız ise iki disk takılı ikende aynı kurmuş olsanız erişemezdiniz.
  • Bitlocker şifreli diskler sözkonusu olduğunda da aynı durum söz konusu.

Son düzenleme:
Yok öyle bir ihtimal. Bu söylediğiniz şey mümkün değil.
En kötü ihtimalle yeni SSD'yi söker eskisini takarsınız, eski Windows normal olarak çalışır.

Asıl sağlıksız olan Windows yüklü bir disk takılı iken başka bir diske Windows kurmayı seçmek. Çeşitli sistemsel sorunlara sebep oluyor.

Ek: Kastettiğiniz yeni kurduğunuz Windows üzerinden eski Windows kurulu disk üzerindeki dosyalara erişmekle sınırlı ise,
  • Kullanıcı klasöründe bulunan dosyalara erişememeniz veya erişmekte sıkıntı yaşamanız ise iki disk takılı ikende aynı kurmuş olsanız erişemezdiniz.
  • BitLocker şifreli diskler sözkonusu olduğunda da aynı durum söz konusu.

COVID dönemi öncesi mekanik disk artık Windows 10'u boot bile edemez hale gelince 512 GB bir SSD aldım. Mekanik diski ayırıp, SSD'ye kurulum yaptım. SSD ile boot ettiğimde mekanik diskteki her şeye babamın babamın malı gibi ulaştım. Hiç sorun yaşamadım.

1 yıl olacak 512 GB yetmedi 1TB disk aldım. Eski diski sökerek kurdum. Bildiğiniz fiziksel ayırdım. Kurulumda zaten key istemiyor, devlet kurumuna satılmış orijinal lisanslı cihaz. Eski SSD'ye Windows kurduğumda kullandığım Hotmail hesabını diğer SSD'ye de kurarken kullandım.

İki diskte hangisini önceliğe alırsam o boot ediyor bunda da sorun yok ancak hedefim, eski diskteki dosyaları yeniye aktarmaktı. Eski diski de laptopa takacaktım. Eski diskteki kullanıcı dosyalarına ulaşamıyorum. BitLocker yok. Hiç kullanmıyorum.

COVID dönemi öncesi mekanik disk artık Windows 10'u boot bile edemez hale gelince 512 GB bir SSD aldım. Mekanik diski ayırıp, SSD'ye kurulum yaptım. SSD ile boot ettiğimde mekanik diskteki her şeye babamın babamın malı gibi ulaştım. Hiç sorun yaşamadım.

1 yıl olacak 512 GB yetmedi 1TB disk aldım. Eski diski sökerek kurdum. Bildiğiniz fiziksel ayırdım. Kurulumda zaten key istemiyor, devlet kurumuna satılmış orijinal lisanslı cihaz. Eski SSD'ye Windows kurduğumda kullandığım Hotmail hesabını diğer SSD'ye de kurarken kullandım.

İki diskte hangisini önceliğe alırsam o boot ediyor bunda da sorun yok ancak hedefim, eski diskteki dosyaları yeniye aktarmaktı. Eski diski de laptopa takacaktım. Eski diskteki kullanıcı dosyalarına ulaşamıyorum. BitLocker yok. Hiç kullanmıyorum.
Kullanıcı dosyalarına ulaşılamaması durumunu yukarıda yazdım. Detaya girmeyeceğim ama şunu söyleyebilirim. İki disk takılı iken de kurulum yapmış olsanız durum değişmezdi. Babanızla ilgili durumda da söküp kurmuş olsanız yine ulaşabilirdiniz. Haklı çıkmak gibi bir amacım yok. . Bu durum eski Windowsla ilgili bazı ayarlardan veya sürümünden (home, pro, vs) kaynaklanıyor. Ulaşmak için klasör sahipliği almak gerekiyor çoğunlukla.
Umarım faydalı olur.

Son düzenleme:
Eski SSD yi söküp yeni diske Windows'u kurduktan sonra geri takmanız yeterli.
Otomatik olarak C olur.
1 saatlik ceza aldığım için cevap veremedim. Hocam dediğinizi tam anlayamadım ama USB'ye İSO'yu ayarladıktan sonra eski SSD'yi sökmeden bilgisiyarı kapatıp USB ile başlattıktan sonra kurulum aşamasında eski diske tıklayıp sil dersem ve yeni diske de windowsu kurursam yeni disk C olmaz mı? Eğer olursa bunu yaptıktan sonra eski diski de depolama için kullanabilirim, değil mi?

Haa eski diski kurulum aşamasında komple silip yeni diske kurulum yapacaksanız gayet mantıklı ve aynı sonucu doğurur.
Eski diski silmeden yeni diske kurulum yapacaksanız en sağlıklı olanı eski diski söküp yeni diske kurulum yaptıktan sonra eski diski takmak olur.

Kullanıcı dosyalarına ulaşılamaması durumunu yukarıda yazdım. Detaya girmeyeceğim ama şunu söyleyebilirim. İki disk takılı iken de kurulum yapmış olsanız durum değişmezdi. Babanızla ilgili durumda da söküp kurmuş olsanız yine ulaşabilirdiniz. Haklı çıkmak gibi bir amacım yok. Durum yukarıdaki gibi. Bu durum eski Windows'la ilgili bazı ayarlardan veya sürümünden (Home, Pro, vs) kaynaklanıyor.
Umarım faydalı olur.

Bütün sürümlerim Pro bunda sorun yok. Builtler farklı olabilir. 22H2 diğeri 23H2 gibi. Sorunu çözmekte kolaydı, BIOS boot önceliği değiştirip eski diskten boot edip dosyaları yeni diskteki root altına bir klasöre taşıdım.

2 arkadaşım farklı sebep söylediler. Biri OneDrive'ın eski diskte aktif kullanılması buna neden olur dedi, diğeri Windows'lardan biri legacy diğer UEFI falandır ondan olmuştur dedi. İnceleyip deneyecek zamanım olmadı açıkçası.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı