Windows Live Movie Maker ile Videoları düzenleme ve kesme

Katılım
14 Ağustos 2010
Mesajlar
79.057
Makaleler
289
Çözümler
2.268
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Profil Kapağı
1522743131
Küçük ve çok sevilen video kesme programı Windows Live Movie Maker, yeni arayüzünü yoğun bir çalışmanın ardından tekrar gösterdi. Ayrıca birkaç yeni özellik de Movie Maker ile bizleri bekliyor.

1 Arayüze genel bir bakış

Img 1.jpg


Windows Live Fotoğraf galerisi gibi Windows Live Movie Maker da “Windows Live Temel Parçalar”ın bir parçası olarak internetten indirilerek kurulmaktadır. Daha fazla bilgi edinebilmek için “Windows Live Temel Parçaları” makalesine bakabilirsiniz. Windows Vista ve Windows 7’de çalışan yeni Movie Maker’ı, Windows XP altında kullanamıyorsunuz.

Programı, başarılı bir yüklemenin ardından, “Başlat/ Tüm programlar/ Windows Live” dizinini takip ederek Windows Movie Maker’a ulaşabilirsiniz. Arayüze genel olarak baktığınızda, önceki sürümleriyle kıyasla farklılıkların olduğunu görebilirsiniz. Program, çeşitli sürgüleriyle ve şerit-arayüzüyle Microsoft Office 2007’yi andırıyor. Film şeritleri önceki sürümde olduğu gibi aşağıda değil artık sağ bölmede yer alıyor.

Img 2.jpg


2 Video ve Fotoğraflarınızı ekleyin

Img 3.jpg


İpucu

Video ve görsel öğelerinizi Windows Live Fotoğraf Galerisi üzerinden de Live Movie Maker’a aktarabilirsiniz. Alternatif bir diğer yöntem olarak belgelerinizi sürükle bırak yöntemiyle film şeridine kopyalayabilirsiniz.

Videolarınız doğrudan sabit diskinizden ya da dijital video kameranızdan aktarabilirsiniz. Çoğu kamera Firewire ya da USB 2.0 üzerinden bilgisayarınıza bağlanır ve aktarım süresince size bir yükleme sihirbazı yardımcı olur. Bizim örneğimizde videolar kameradan bilgisayara aktarılmış durumda. Şimdi yapmanız gereken ise bu belgeleri Windows Live Movie Maker’a eklemek. Bunun için “Giriş” sekmesinden “Video ve fotoğraf ekle” seçeneğine tıklayın. Program açıldığında film şeridinde fotoğraf ve video yoktur. Eklemek için sağ bölmede yer alan film şeridi alanına tek tıklamanız yeterli. Her iki seçenekte de istediğiniz dosyaları seçip “Aç” butonuyla Movie Maker’a aktarmanıza olanak sağlayan “Video ve fotoğraf ekle” iletişim kutusu açılacaktır. Başka film ya da fotoğraf eklemek için bu adımları tekrarlayabilirsiniz.

3 Videoları kesme

Img 4.jpg


Çekilen her bir film karesi istenileni veremeyebilir. Ya da sonradan film oluşturmak istediğinizde kaydettiğiniz sahnelerin sırası uyuşmaz. Filme görsel zenginlik katmak ya da sahneleri vurgulamak amaçlı özel efektler ekleyebilir veya filmi küçük parçalara ayırabilirsiniz. Sonradan bu sahneler üzerinde ayrı ayrı çalışabilirsiniz. İlk videonun üzerine gelip fare tuşu ile tıklayıp işaretleyin.Sonrasında ise pencerenin solunda yer alan ön izleme bölümündeki “Yürüt” butonuna tıklayın. Filmi kesmek istediğiniz noktaya geldiğinizde “Duraklat” butonunu kullanarak duraklatın. Şimdi “Düzen” sekmesine geçin ve ön izlemede “Böl” seçeneğine tıklayın. Film bölmek istediğiniz konumdan iki ayrı parçaya bölünür ve şeritte iki parça halinde gösterilir. Aynı işlemi filmin kalanı için de uygulayabilirsiniz.

4 Sahneleri silme ve taşıma

Img 5.jpg


Tüm film sahnelerini parçalara ayırdınız. Şimdi sırada gereksiz sahneleri silme ve geri kalanları doğru bir sıralama ile düzenlemeye geldi. Zaman çizelgesinde silmek istediğiniz müziği fare aracılığıyla tıklayarak seçin ve klavyenizle Delete tuşunu kullanarak film parçasını silin. Parçanın kaldırılmasının ardından oluşan boşluk sonraki parçalar tarafından soldurulur. Geri kalan fotoğraf ya da videoların sıralaması sürükle bırak yöntemiyle hızlıca değiştirilir. Yapmanız gereken farenin sol tuşunu basılı tutarak yerini değiştirmek istediğiniz öğeyi yeni yerine sürüklemenin ardından bırakmak.

Televizyon kayıtlarını düzenleme

Img 5-2.jpg


Window Media Center’ı kullanarak bir filmi kaydettiniz. Film maalesef her zaman olduğu gibi reklamlarla kesintiye uğradı. Windows Live Movie Maker sayesinde bu reklam yığınlarından kolayca kurtulun. İlk olarak adım 2’de belirtildiği gibi herhangi bir TV kaydını bu video kesme programıyla açın. Kaydedilen videoları “Sık kullanılanlar” seçeneği altında “TV kayıtları” klasöründen ulaşabilirsiniz. Sonra adım 3’te belirtiliği gibi filmi reklam içeren sahnelerin başından ve sonundan keserek parçalara ayırın. Son olarak reklam kesitlerini Film şeridi kısmında işaretleyin. [Delete] tuşuna basın ve reklamı silin.

5 Sahneleri efektlerle süsleme

Img 7.jpg


Windows Live Movie Maker görsel materyallerinizi olduğundan daha da farklı gösterecek bir dizi ilginç efektlerle donatılmış durumda. Bu özelliği kullanarak fotoğraflarınızı yansıtabilir, senaryo oluşturabilir ya da sepya ton ile eski zamana geri dönebilirsiniz. Efektlere genel bir bakış için “Görsel efektler” sekmesini kullanabilirsiniz. Efekt listesinin sağ tarafında yer alan aşağıya küçük ok tuşu ile görsel efektler paletini açın. Fare imlecini efektlerden birinin üzerine getirdiğinizde, söz konusu efekt ön izleme penceresinde gösterilecek. Bir öğenin üzerine efekt uygulayabilmek için film şeridi sekmesinde nesneyi sol fare tuşuyla tıklamanın ardından, görsel efektler kısmında uygulamak istediğiniz efektin üzerine gelip tıklamanız yeterli olacaktır.

6 Film parçaları arasındaki geçişleri doldurma

Img 8.jpg


Filmde bir sahneden diğerine geçerken hız önemlidir. Fotoğraflarda ise bir fotoğraftan diğer fotoğraf karesine geçiş nispeten yavaş olmalı. Movie Maker, tüm bunları göze alarak kullanıcılara geçişleri yapmada çok sayıda farklı seçenek sunuyor. Film ya da fotoğraf kareleri arasında geçişi sağlayabilmek için “Animasyonlar” sekmesine geçin. Burada seçilen öğenin ne gibi bir geçiş ile başlayacağını belirleyebilmek için fotoğraf ya da videoyu işaretleyin. Fare imleci ile bir geçiş efektinin üzerine geldiğinizde ön izleme penceresinde değişikliği göreceksiniz. Sağ kenarda bulunan aşağıya küçük ok işaretini tıkladığınızda seçim yapabileceğiniz geçiş efektleri listesini göreceksiniz. Buradan seçmek istediğiniz geçişi sol fare tuşu ile tıklayarak uygulayabilirsiniz. Son olarak aynı sekmede bulunan “Süre” seçeneğinden geçiş süresini belirleyin. Sağ tarafta yer alan “Kaydır ve yakınlaştır” seçeneklerinden fotoğraflarınızın hareket yönünü de belirleyebilirsiniz. Bu palette de sağ kısımda yer alan küçük ok simgesi ile açarak seçenekleri görüntüleyebilirsiniz.

7 Başlık ve Jenerik

Img 9.jpg


Çoğu fotoğraf ve video’da kendinden açıklama bulunmayabilir. Örneğin bir yer adı belirtmek istediğinizde alt yazı seçeneği sunulur. Film şeridi alanından dilediğiniz fotoğraf ya da videoyu seçin ve “Giriş” sekmesinde “Başlık” seçeneğine tıklayın. Ön izleme penceresinde bir metin alanı oluşturulacak. Bu alana dilediğiniz metni girin. Bununla birlikte ekranın üst kenarında metin araçları göreceksiniz. Bu araçları kullanarak girmiş olduğunuz metnin biçimini ya da ekranda kalma süresini belirleyebilirsiniz. Yine bu sekmeyi sağa doğru takip ettiğinizde en sonda bulunan küçük aşağıya ok tuşunu görecesiniz. Bu ok tuşunu tıkladığınızda karşınıza çıkan açılır menüden metinlere efekt ekleyebilirsiniz. Metinlerin üzerine fare imleci ile geldiğinizde metin efektleri otomatik olarak ön izleme penceresinde oynatılacak. Film şeridi alanı üzerinde oluşturduğunuz metinin üzerine çift tıkladığınızda metin kenarında uzatma ve yönlendirme amaçlı 8 nokta ortaya çıkar ve metin düzenlenebilir hale gelir.

Filminize el ile alt yazı oluşturabilir, başlık ya da tanıtma yazısı ekleyebilirsiniz. Fotoğraf ve film sahnelerini işaretleyin ve metninizi girip filmin oynatılacağı süre boyunca yazının ekranda ne kadar kalacağını belirleyin. Son olarak film’in sonunda gösterilen tanıtım metni eklemek isterseniz, “Giriş” sayfasında “Jenerik” seçeneğini kullanabilirsiniz.

Img 10.jpg


8 Filme ses ekleme

Img 11.jpg


Bir filmde kesinlikle eksik olmaması gereken önemli bir öğe de müzik. “Giriş” sekmesinde bulunan “Müzik ekle” komutu ile bu eksiğinizi giderin. “Müzik ekle” seçeneğini tıkladığınızda “Müzik ekle” ya da “Müziği geçerli notaya ekle” olmak üzere iki farklı öneri ile karşılaşırsınız. İlk seçenek, seçilen müziği filmin başlangıcından itibaren ekler. İkinci seçenekte ise müzik, film şeritlerinde belirtilen noktadan başlayarak ilave edilir. Pencerenin en üstü bölümünde yer alan “Müzik araçları” sekmesini kullanarak açılan pencereden müzik sesi, yavaş giriş ya da çıkış efektleri gibi seçenekleri düzenleyebilirsiniz.

9 Filmi yayınlama

Img 12.jpg


Filmin tam anlamıyla bittiğine inanıyorsanız yayına geçme aşaması gelmiş demektir. Öncelikle ön izleme seçeneğini kullanarak filmin geneline dikkatlice göz atın. Artık yayına hazır olduğunu düşünüyorsanız; “Giriş” sekmesinde sağ tarafta yer alan “Paylaşım” seçenekleri arasında seçim yapabilmek için küçük ok tuşuyla açılan kutu içerisinden yayımcınızı seçin. Önceki sürümlerine kıyasla yayın yapabileceğiniz internet hizmetlerinin sayısı oldukça artmış durumda ve eklentilerle Facebook ya da Picasa Web Publisher v.b. bir çok siteye aktarım mümkün. Program öte yandan Videoları Full-HD çözünürlükte 1080p kaydedebilme özelliğine sahip. Filminizi doğrudan DVD’ye yazmak istiyorsanız paylaşım paletinde “Ortak ayarlar”da “DVD yaz seçeneğiyle” DVD’nizi yazdırabilirsiniz. Son olarak sizden istenilen dosya adını girin ve “Kaydet” seçeneği ile kaydedin.
 
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı