Çözüldü Windows ön yüklemesi nasıl değiştirilir?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

burakerdogan

Femtopat
Daha fazla  
Merhaba, laptopta çift SSD kullanıyorum (2 TB Samsung ve 1 TB başka bir marka).

2 ay öncesine kadar;

2 TB Samsung (ekteki fotoda görünen şu anki E diski) Windows 10 yüklü ve diğer 1 TB (ekteki fotoda görünen şu anki C diski, Windows şu an buradan başlıyor) yedek depolama olarak kullanıyordum. 2 TB SSD'yi söktüm (herhangi bir şekilde sıfırlamadım, ayar yapmadım veya başka bir PC'ye takmadım sadece söktüm :) ). Yedekleme olarak kullandığım 1 TB SSD'ye W11 yükledim ve 2 ay bu şekilde kullanmak zorunda kaldım.

Şimdi şunu yapmak istiyorum, 2 TB SSD içerisinde halihazırda aynı PC'de daha önce kullandığım Windows 10 yüklü olduğu için tekrar aynı şekilde kullanıma geçmek istiyorum. Yani bilgisayarım 2 TB SSD içindeki eski Windows 10 üzerinden başlasın istiyorum.

Daha önce çift işletim sistemi kullandığım olmuştu MBR ayarını tekrar mı yapmamız gerekiyordu nasıl bir şeydi hatırlayamadım ve bulamadım Google üzerinden. O yüzden taze bilgi ve güncel tecrübeli arkadaşlardan bir yol sunmalarını rica ediyorum.

Olay örgüsü aşırı karmaşık görünüyor. Hatta fantezi gibi görünüyor. İş maksatlı yurt dışına çıkmam gerekti, içinde önemli bilgilerimin olduğu 2 TB SSD'mi yanıma aldım lazım olur diye. PC'yi ailem kullansın diye Türkiye'de bıraktım temiz bir W11 yükledim. Böyle bir olay :) Doğru yerde mi açtım tam emin olamadım, doğru değilse taşınmasını rica ederim.

DİSKLER;

2494a6f5-9407-4a3a-a244-9339ce7de02c.png

DİSK E;

630a4206-5eb2-4206-a5f3-dae1b55e7c65.png

SİSTEM YAPILANDIRMA bölümü;

60f12c1a-e50c-4403-a19e-ae2b35b5cbde.png

3e8a362f-f1b7-4820-bb62-38dbada1e55b.png

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Çift işletim yapmak istemiyorum aslında. Tek istediğim tekrar takmış olduğum 2 TB SSD'im üzerinden Windows başlasın istiyorum. Yanıtınız için teşekkür ederim.

Kaybolan Dualboot istediğiniz diski taktıktan sonra, aşağıdaki işlemleri uygulayın. Öncelikle EasyBCD programı indirin. Bu linkin yorumlarındaki işlemleri uygulayın.
Selam,
*** Her iki harddisk(SSD) de takılı iken dilediğinizden mi başlatmak istiyorsunuz. Yoksa sadece sökmüş olduğunuz ve geri takacağınız/taktığınız harddiskten mi başlatmak istiyorsunuz.

Dual boot yazmışsınız ama emin olmak adına tekrar sormak zorunda hissettiğim için kusura bakmayın.

(Aşağıdaki cümleniz ve dual boot demeniz tezat oluşturduğu için)
2 TB SSD içerisinde halihazırda aynı PC'de daha önce kullandığım Windows 10 yüklü olduğu için tekrar aynı şekilde kullanıma geçmek istiyorum. Yani bilgisayarım 2 TB SSD içindeki eski Windows 10 üzerinden başlasın istiyorum.

Çift işletim yapmak istemiyorum aslında. Tek istediğim tekrar takmış olduğum 2 TB SSD'im üzerinden Windows başlasın istiyorum. Yanıtınız için teşekkür ederim.

Kaybolan Dualboot istediğiniz diski taktıktan sonra, aşağıdaki işlemleri uygulayın. Öncelikle EasyBCD programı indirin. Bu linkin yorumlarındaki işlemleri uygulayın.

Çözüm
Yapılabilir. Aklıma gelen iki yöntem var.
1-) Normal windows karşılama-boot ekranında her iki işletim sistemi de görünsün ve dilediğimi seçeyim diyorsanız mümkün ama şüpheli olan bazı konular var.
- Şüpheli konulardan biri: Muhtemelen yapılan işlem neticesinde windowsun önemli bir özelliği olan windows kurtarma-bilgisayarı sıfırlama özelliği işlevsiz olacak ve kullanamayacaksınız. Belki bu sorun ortaya çıkmayabilir ama ben yapmıştım ve sorun olmuştu. Gelişmiş başlangıç seçenekleri olması gerektiği gibi değildi bu işlemden sonra.
- İlave olarak bunun için 3. parti bir yazılım kullanmanız gerekecek, (EasyBCD) anlatmam ya da sizin anlamanız zor olabileceği gibi hatalı bir işlemde yapabilirsiniz. Aşağıya program linkini ve Youtube videosunu ekleyeceğim.

2-) İkinci yöntem ise bence en mantıklı olanı tabiki başarılı olursa. Üstelik hiçbir risk taşımıyor..Aşağı yukarı her pc de olan bir bios özelliğine dayanıyor.
Açılışta biosa girmek için bir tane genel bir tane de biostan etkinliştirilebilen veya devre dışı bırakılabilen tuş vardır. Bu tuş genelde F12 dir ve benim bilgisayarımda f12.

Genel tuş malum, biliyorsunuz. Bastığınızda direk biosa girersiniz.
Biostan etkinleştirilen biosa giriş tuşunda ise direk biosa girmezsiniz. Küçük bir pencere açılır ve seçenekler vardır. Bootable aygıtları sıralar.
1-) Biosa gir
2-) windows boot
3-) USB boot ( Bootable usb takılı ise görünür)
4-) SSD1 boot.
5-) SSD2 boot..

Siz bu ikincil biosa girme tuşunu etkinleştirdiğinizde tuşa basmanız halinde hangi SSD den boot etmek istediğinizi sorması ve seçiminiz ile dilediğiniz windowstan başlamanız mümkün olabilir.
İkinci seçeneği deneyin, başarısız olması halinde tekrar mesaj yazın. İlk seçenekle ilgili gerekenleri o zaman yazabilirim.
İyi günler.

Şu yazdıklarımdan ikinci yöntemle ilgili olarak anlamadığınız bir nokta var ise hemen sorabilirsiniz. Boot seçim ekranında SSD lerin her ikiside görünüyorsa mükemmel. Hiçbirşey yapmadan ve düzenlemeden dilediğiniz işletim sistemini kullanabilirsiniz. Görünmüyorsa Birinci seçeneğe dönmemiz gerekecek.

1. Yöntemle ilgili olarak
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

EK : Pardon, teyit amacı ile sorduğum halde cevabı yanlış anlamışım.
Güzel kardeşim ne karıştırıyorsun dual boot lafını.
Hem konuyu açarken hem de cevabında desene sadece eski SSD m deki işletim sistemini kullanmak istiyorum diye
:)

Daha önce çift işletim sistemi kullandığım olmuştu MBR ayarını tekrar mı yapmamız gerekiyordu nasıl bir şeydi hatırlayamadım ve bulamadım Google üzerinden. O yüzden taze bilgi ve güncel tecrübeli arkadaşlardan bir yol sunmalarını rica ediyorum.
?

Son düzenleme:
1-) Normal windows karşılama-boot ekranında her iki işletim sistemi de görünsün ve dilediğimi seçeyim diyorsanız mümkün ama şüpheli olan bazı konular var.
- Şüpheli konulardan biri: Muhtemelen yapılan işlem neticesinde windowsun önemli bir özelliği olan windows kurtarma-bilgisayarı sıfırlama özelliği işlevsiz olacak ve kullanamayacaksınız. Belki bu sorun ortaya çıkmayabilir ama ben yapmıştım ve sorun olmuştu. Gelişmiş başlangıç seçenekleri olması gerektiği gibi değildi bu işlemden sonra.
- İlave olarak bunun için 3. parti bir yazılım kullanmanız gerekecek, (EasyBCD) anlatmam ya da sizin anlamanız zor olabileceği gibi hatalı bir işlemde yapabilirsiniz. Aşağıya program linkini ve Youtube videosunu ekleyeceğim.

2-) İkinci yöntem ise bence en mantıklı olanı tabiki başarılı olursa. Üstelik hiçbir risk taşımıyor..Aşağı yukarı her pc de olan bir bios özelliğine dayanıyor.
Açılışta biosa girmek için bir tane genel bir tane de biostan etkinliştirilebilen veya devre dışı bırakılabilen tuş vardır. Bu tuş genelde F12 dir ve benim bilgisayarımda f12.

Biostan etkinleştirilen biosa giriş tuşunda ise direk biosa girmezsiniz. Küçük bir pencere açılır ve seçenekler vardır. Bootable aygıtları sıralar.
1-) Biosa gir
2-) windows boot
4-) SSD1 boot.
5-) SSD2 boot..

Siz bu ikincil biosa girme tuşunu etkinleştirdiğinizde tuşa basmanız halinde hangi SSD den boot etmek istediğinizi sorması ve seçiminiz ile dilediğiniz windowstan başlamanız mümkün olabilir.
İkinci seçeneği deneyin, başarısız olması halinde tekrar mesaj yazın. İlk seçenekle ilgili gerekenleri o zaman yazabilirim.
İyi günler.

Şu yazdıklarımdan ikinci yöntemle ilgili olarak anlamadığınız bir nokta var ise hemen sorabilirsiniz. Boot seçim ekranında SSD lerin her ikiside görünüyorsa mükemmel. Hiçbirşey yapmadan ve düzenlemeden dilediğiniz işletim sistemini kullanabilirsiniz. Görünmüyorsa Birinci seçeneğe dönmemiz gerekecek.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Hem konuyu açarken hem de cevabında desene sadece eski SSD m deki işletim sistemini kullanmak istiyorum diye

?

Siz komple yanlış anlamışsınız olayı, SSDyi tek olarak taksada görülmeyebilir. Boot ayarları o ssd'de yüklü olmayabilir. önce çift ssd veya hdd takıp boot ayarlarına istediği ssdyi ekler, sonrasında halihazırda açık sistem üzerinden msconfig yaparak, eski ssdnin boot menüsünü siler. eski ssdnin boot menüsünü sildiktten sonra pcyi kapatıp, kullanmak istemediği ssdyi kaldırır. Açılışta yine istediği diskten başlamış olur. Tek kullanmak isteyip bu işlemi yapamıyorsa, yani tek taktığı halde sistemi ordan başlatamıyorsa, bu yöntemle boot ayarını yenilemeli. Yani, sözün kısası biraz uzun oldu ama işlem çok basit. Ayrıca, tek ssd yi takıp kullanabilseydi, bu soruyu buraya yazmazdı arkadaş. Bilmem anlatabiliyor muyum? Önemli olan dual boot yapmak değil benim gönderdiğim linkte, dual boot yöntemiyle boot eklemek. :) :) Hali hazırda güzel bir yöntem...

Kaybolan Dualboot İstediğiniz diski taktıktan sonra, aşağıdaki işlemleri uygulayın. // Öncelikle EasyBCD programı indirin. Bu linkin yorumlarındaki işlemleri uygulayın.
Vermiş olduğunuz linkteki konuyu inceleyerek sorunumu çözdüm. Başlangıcı istediğim şekilde onardım. Teşekkürler :)

1-) Biosa gir
2-) windows boot
4-) SSD1 boot.
5-) SSD2 boot..

İyi günler.

?

Yardımlarınız için çok teşekkür ederim. İyi günler dilerim :)

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı