Yapılabilir. Aklıma gelen iki yöntem var.
1-) Normal windows karşılama-boot ekranında her iki işletim sistemi de görünsün ve dilediğimi seçeyim diyorsanız mümkün ama şüpheli olan bazı konular var.
- Şüpheli konulardan biri: Muhtemelen yapılan işlem neticesinde windowsun önemli bir özelliği olan windows kurtarma-bilgisayarı sıfırlama özelliği işlevsiz olacak ve kullanamayacaksınız.
Belki bu sorun ortaya çıkmayabilir ama ben yapmıştım ve sorun olmuştu. Gelişmiş başlangıç seçenekleri olması gerektiği gibi değildi bu işlemden sonra.
- İlave olarak bunun için 3. parti bir yazılım kullanmanız gerekecek, (EasyBCD) anlatmam ya da sizin anlamanız zor olabileceği gibi hatalı bir işlemde yapabilirsiniz. Aşağıya program linkini ve Youtube videosunu ekleyeceğim.
2-) İkinci yöntem ise bence en mantıklı olanı tabiki başarılı olursa. Üstelik hiçbir risk taşımıyor..Aşağı yukarı her pc de olan bir bios özelliğine dayanıyor.
Açılışta biosa girmek için bir tane genel bir tane de biostan etkinliştirilebilen veya devre dışı bırakılabilen tuş vardır. Bu tuş genelde F12 dir ve benim bilgisayarımda f12.
Genel tuş malum, biliyorsunuz. Bastığınızda direk biosa girersiniz.
Biostan etkinleştirilen biosa giriş tuşunda ise direk biosa girmezsiniz. Küçük bir pencere açılır ve seçenekler vardır. Bootable aygıtları sıralar.
1-) Biosa gir
2-) windows boot
3-) USB boot ( Bootable usb takılı ise görünür)
4-) SSD1 boot.
5-) SSD2 boot..
Siz bu ikincil biosa girme tuşunu etkinleştirdiğinizde tuşa basmanız halinde hangi SSD den boot etmek istediğinizi sorması ve seçiminiz ile dilediğiniz windowstan başlamanız mümkün olabilir.
İkinci seçeneği deneyin, başarısız olması halinde tekrar mesaj yazın. İlk seçenekle ilgili gerekenleri o zaman yazabilirim.
İyi günler.
Şu yazdıklarımdan ikinci yöntemle ilgili olarak anlamadığınız bir nokta var ise hemen sorabilirsiniz. Boot seçim ekranında SSD lerin her ikiside görünüyorsa mükemmel. Hiçbirşey yapmadan ve düzenlemeden dilediğiniz işletim sistemini kullanabilirsiniz. Görünmüyorsa Birinci seçeneğe dönmemiz gerekecek.
1. Yöntemle ilgili olarak
EasyBCD is a software utility for Windows that lets you control and configure the BCD/BOOTMGR bootloader for Windows 7, Windows 10, and Windows 11 for dual-boots.
EK : Pardon, teyit amacı ile sorduğum halde cevabı yanlış anlamışım.
Güzel kardeşim ne karıştırıyorsun dual boot lafını.
Hem konuyu açarken hem de cevabında desene sadece eski SSD m deki işletim sistemini kullanmak istiyorum diye
?