Windows Sandbox ve VMware sanal makine oluşturma

Meraklişirin

Centipat
Herkese merhaba, yeni üyeyim. Sorunu kısaca özetlemeye çalışıp yorum ve öneri almak istiyorum.
Bilgisayarıma öncelikle VMware kurup içinde bir Windows 10 Education sürümü oluşturdum, bu sanal Windows içine de Windows sandbox kurdum. Biraz saçma ama bu ürünlerin güvenilirliğini ve ana veya host makineya virüs veya zararlı yazılım gecirgenliğini test ettim.

VMware Windows 10 education içindeki sandboxda Mozilla Firefox kurdum, kurulum sırasında hem sandbox ağa bağlıydı hem de VMware aynı ağ üzerindeydiler. Kurulum sonrası Sandbox kapatıldı, ardından VMware kapatıldı ve gerekli yerler kontrol edildi ana makinenin uygulama listesinde Firefox'a rastlamadım ama ana makinenin appdata sında Firefox kalıntılarına ve ayrıca regeditte Firefox kalıntılarına ve ayarlarına rastladım. Sorularım şunlar:
1- Bunlar sanal makinelerin geçirgen yani tamamen izole olmadıgının kanıtı mıdır?
2- Bunun sebebi Firefox gibi uygulamaların sanal makinelerin ortak ağda olmasından faydalanıp ana makineyle iletişim kurması mıdır?
3- Firefox'un programlar listesinde cıkmamasına rağmen regeditteki kayıtları ve appdata'daki kalıntıları eğer Firefox virüs olsaydı bilgisayara etki eder miydi? Çünkü regeditteki ve appdatadaki ayarları uygulayacak bir program yok sistemde, sonuç ne olurdu? Bu konuda tecrübeli arkadaşların foruma veya mail adresime konuyla alakalı mesaj atmalarını bekliyorum, kafam bayağı karıştı.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sanal makine tamamen izole değildir paylaşılan klasörler, pano erişimleri, sürükle bırak ve ağ tamamen ana bilgisayardan izole edilmediyse. Ve bunun gibi birkaç ayar daha var araştırsanız çıkar şimdi aklıma gelmedi.

Ağı ve dediklerimi izole etmezseniz ana bilgisayarınıza da zararlı yazılım bulaşabilir.

Evet haklısınız şimdi vmvare programında dosya paylaşımı etkin veya devre dışı bırakılabiliyor ama Yinede sanal makineyi belgeler gibi yerlere kuruyor Windows sandboxda böyle bir özellik görmedim direk dosyaları sürükle bırakla Sandbox a aktarabiliyorum ama Sandbox da herhangi bir kurulum yapma derdi yok vmvare direk disk içine kendini kurdurmak istiyor bu açıdan Sandbox bana daha güvenilir geldi ama asıl sorum regeditteki ve appdatadaki ayarların ve kayıtların bilgisayara etkisi nedir acab

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı