Windows ve macOS uyumlu dosya formatı ne olmalı?

Tyrist

Hectopat
Daha fazla  
Meslek
Bilgisayar Mühendisi
Merhaba,
1TB taşınabilir Samsung SSD aldım. Ben bu SSD'yi dosyalarımı tutmak için kullanacağım. Mesela Windows'ta attığım dosyalara MacOS'ta da erişmek istiyorum. Bu taşınabilir SSD'yi hangi formatta biçimlendirmem lazım?

Dosya sistemi seçenekleri​

Belleğinizi formatlarken ideal kullanımınız için mevcut farklı formatlama seçeneklerini anlamak önemlidir. USB flash belleklerde en sık kullanılan dosya sistemleri:

• FAT32, hem Mac hem de Windows işletim sistemleri tarafından tanındığından sık duyduğunuz bir seçenektir ancak güvenlik sunmaz ve dosya boyutunu 4GB ile sınırlandırır. Çoğu USB flash bellek, kutudan çıktığında FAT32 dosya sistemine sahip olacaktır. Eski/modern bilgisayarların (PC ve Mac) yanı sıra oyun konsolları ve USB bağlantı noktalı diğer cihazlar için en uyumu dosya sistemidir.
  • exFAT USB flash bellekler için ideal dosya sistemidir. 4GB dosya boyutu sınırı yoktur ve çoğu Windows ve Mac işletim sistemiyle uyumludur. Eski işletim sistemleri exFAT dosya sistemine sahip USB belleklere düzgün yazma ve okuma yapabilmesi için güncelleme gerektirebilir.
  • NTFS formatı, Windows’un işletim sisteminin çalıştığı ya da ikinci bir veri saklama cihazı olarak çalışan dahili sürücülerde varsayılan olarak kullanmayı istediği dosya sistemidir. Çok daha büyük maksimum dosya boyutuna sahiptir ancak Mac OS X’te sadece okunabilir (üçüncü taraf bir NTFS okuma/yazma uygulaması yüklemediyseniz).
  • Mac OS Extended, Mac kullanıcıları için ana çözümdür ve tüm format türleri içinde en büyük dosya boyutunu destekleyen format türüdür. Bu seçeneği yalnızca bellek sadece Mac OS’ta kullanılacağında tercih edin. Windows, üçüncü taraf bir uygulama olmadan bu dosya sistemini algılamayacaktır.
  • APFS, Apple tarafından macOS için geliştirilen ve 2017 yılında macOS 10.13 ile tanıtılan bir dosya sistemidir. APFS, klonlama ve dosya düzeyinde şifreleme gibi özelliklere sahiptir. APFS'de, üçüncü taraf yazılımlar olmadan Windows PC'ler tarafından okuma ve yazma yapılamaz. Bu nedenle işletim sistemleri arasında uyumluluğa ihtiyacınız varsa ExFAT veya FAT32 kullanın.
NTFS’yi bir Mac’te kullanmak için Fuse, HFS'yi PC'de kullanmak için HFSExplorer ya da APFS'yi PC'de kullanmak için gibi Paragon Software'in APFS for Windows'u gibi çeşitli araçlar bulunmaktadır. Hem Windows’u hem de Mac OS’u düzenli biçimde kullananlar için diğer bir seçenek de bellekte her iki işletim sistemine uygun formatlanmış bölümler oluşturmaktır. Ancak bu yöntem, dosyaları birden fazla işletim sistemi arasında paylaşmanıza izin vermez. Bu nedenle böyle bir gereksinim olduğunda ExFAT veya FAT32 kullanmak en iyisidir.

kaynak

Technopat Haberler

Geri
Yukarı