Windows ve Ubuntu Dual Boot Sorunu

Peedzap

Kilopat
Merhaba arkadaşlar. Bilgisayarıma iki işletim sistemi kurmak istedim. Öncelikle en baştan bilgisayara format atıp Windows 10 Pro yükledim. Windows 10'u diske kurma aşamasında Windows'u SSD'ye kurdum ve 900 GB Harddisk'te 800 GB alanı seçip, geri kalan 100 GB alanı boş bıraktım. Bundan sonrasında Windows 10'u sorunsuz bir şekilde kurdum. Ubuntu'yu kurma aşamasında kurulum türünü başka bir şey olarak seçtim. Boş bıraktığım 100 GB alanı işaretledim ve Ubuntu'yu kurdum. Şu an 2 sorun var

1. Bilgisayarı yeniden başlattığım zaman direk Windows açılıyor ve hiçbir seçenek ile karşılaşmıyorum, Ubuntu'yu açmak istediğim zaman F11'e basıp Boot menüsünden açmam gerekiyor
2. Boot menüsüne geldiğim zaman 2 sisteminde SSD'ye kurulduğunu gördüm, Ubuntu'yu açtığım zaman Ubuntu'dan Windows için ayırdığım SSD ve 800 GB alana erişebildiğimi fark ettim oysa ki benim asıl amacım iki işletim sistemini tamamen ayırıp birbirlerine iletişimini engellemekti. Ubuntu'da sadece 100 GB alana erişmek istiyordum.
İstediğim şekilde nasıl ayarlayabilirim? Tekrar bilgisayara tamamen format atıp mı yapmam gerek?

Yardımcı olacağını düşünüyorum;
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

1. Bilgisayarı yeniden başlattığım zaman direk Windows açılıyor ve hiçbir seçenek ile karşılaşmıyorum, Ubuntu'yu açmak istediğim zaman F11'e basıp Boot menüsünden açmam gerekiyor

1) Direk Ubuntu'yu başlatınca GRUB menüsünün gelmesi gerekir bu yüzden Ubuntu'yu başa almanız lazım

2)Ubuntu kullanırken diğer disklere erişebiliyorsunuz bu çok normal. Eğer Ubuntu'nun SSD'ye kurulduğunu düşünüyorsanız Gparted programından Ubuntu'nun nereye kurulu olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz.

Gparted programını indirdim nasıl anlayabilirim ?

Dosya Ekleri

• 20201130_210151(0).jpg
    209,9 KB · Görüntüleme: 139
  • 20201130_210145.jpg
    222,4 KB · Görüntüleme: 140
  • 20201130_204405.jpg
    180,4 KB · Görüntüleme: 115
Bilgisayarı yeniden başlattığım zaman direkt Windows açılıyor ve hiçbir seçenek ile karşılaşmıyorum, Ubuntu'yu açmak istediğim zaman F11'e basıp boot menüsünden açmam gerekiyor.
Gayet normal. Diğer türlü olması için "Boot Menu" üzerinden Ubuntu'yu başa alın, Windows üzerinden "Hızlı Başlatma"yı kapatmayı ve daha sonra Ubuntu üzerinde sudo update-grub yazmayı deneyin. Düzelmezse "Boot Repair" aracını kullanın.

@GNU or NOT Fotoğrafları attım nasıl anlayabilirim durumu.
Bir sorunum daha var/Ubuntu'da Mozilla üzerinden indirdiğim hiçbirşeyi acamiyorum (an error occurred while loading the archive) hatası alıyorum bu sorunu nasıl çözerim.

@Peedzap Evet Windows SSD'ye kurulu bunda bir problem yok. Grub sorunu ise Ubuntu'yu başa alın ve karşınıza işletim sistemlerinizi seçebileceğiniz bir ekran çıkması lazım oradan Windows ve Ubuntu arasından geçiş yapabilirsiniz. Mozilla yerine başka bir tarayıcıda aynı sorun oluyor mu?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…