Windows vs macOS: Hangi İşletim Sistemi Daha İyi?

Ali Güngör

Technopat'ın Kurucusu ve Genel Müdürü
Yönetici
Makaleler
2
Yer
İstanbul Türkiye
Daha fazla  
Meslek
Technopat
Profil Kapağı
1523300036

Windows ve macOS: Tartışması hiç bitmeyen, bitecek gibi de görünmeyen iki işletim sistemi. Tıpkı AMD ve Intel yarışında olduğu gibi, her iki tarafında kullanıcıları da sahip olduğu sistemin daha üstün olduğunu kanıtlamaya çalışıyor. Peki objektif olarak bakarsak hangisi daha iyi? İkisinin de iyi ve kötü olduğu alanlar, avantajları ve dezavantajları var. Zaten tartışmasız, Windows’un kullanıcı […]

Devamı: Windows vs macOS: Hangi İşletim Sistemi Daha İyi?
Kaynak Technopat

Devamı için yukarıdaki bağlantıya tıklayın...

Oyun: Windows
Geri kalan herşey: Macos
Benim tecrübelerime göre durum böyle. Özellikle çalışma hayatımda macos'a geçtikten sonra çok şey değişti. Bir işletim sistemi işini zorlaştırmamalı kolaylaştırmalı.

Finder bence iş dünyası için aşırı kötü. İş dünyasında sağlam bir dosya yöneticisi olmazsa olmaz. Dosya yönetimi için çok yetersiz bence.

Genel olarak sahne yöneticisi ile çoklu uygulama yönetimi güzel olmuş ama. Bu özelliği diğer işletim sistemlerinde de kullanıyoruz 3. parti yazılım olarak kullanma şansı var ama Apple direkt eklemiş bu özelliği.

macOS'un hakkını yememek lazım diye düşünüyorum. Çünkü 1.5 senedir (m2 air cihazımı aldığımdan beri) tek bir format bile atmadım, antivirüs kurmadan önce oto reset atma problemim / hatta başka hiçbir problemim olmadı. Ancak Windows'un da avantajlı olduğu durumlar var özellikle oyun ve bazı teknik programlar gibi.

Her sistemin artıları;

Windows; Oyun, Günlük Kullanım, Geniş Destek.

MacOs; Güç tüketimi, Güvenlik (Windows' a kıyasla), Render Performansı, Kendi Cihazlarına özel olduğundan Optimizasyon iyi.

Linux dağıtımları; Kişselleştime, Profesyonel kullanım, Sunucu tarafında linux dağıtımları daha iyi, Güvenlik, PC performansına göre xfce ve gnome gibi seçenekler.

Sonuç;

Günlük kullanıcı; Sistem çok da fark etmiyor ama Windows daha yaygın kullanılması gibi artısı var. geniş uygulama ve güncelleme desteği.

İş amaçlı kullanım; Tasarım ve mühendislik işleri için macOs daha iyi render performansı sayesinde ama ofis evrak düzenleme gibi veya oyun geliştirme gibi işlerde windows daha iyi bunun haricinde sunucu yönetimi, siber güvenlik gibi alanlar için linux dağıtımları iyi. Son olarak yazılım geliştirme amacıyla hepsinin de yerine göre öne çıkan yerleri var.

Oyun amaçlı kullanım; Windows burada hala en iyisi. Linux dağıtımlarına da destek gelmeye başlasada çoğu popüler oyun sadece Windows desteğine sahip. Geniş oyun desteği bakımından hala vazgeçilmez.

Finder benim işimi hızlı ve basitçe çözüyor, sahne yöneticisini ise kullanmıyorum. Macde benim işime yarayan en güzel özellikler stabil çalışması. Yani ben pc'yi 3 ay kapatmadan hergün işime kaldığım yerden devam edebiliyorum. Bu süreçtede hiç hata veya donma gibi yeniden başlatmamı gerektirecek eylemler gerekmiyor. Veri kaybım sıfır. İşe başlamak için dosya ve pencereleri yerleştirme ile vakit kaybetmek yok. Fan var sesi yok, ısınma yok. Cihaz sen sadece işine odaklan diyor. Bana kalırsa tek olumsuz yanı oyun sevenler için. Oyun desteği çok kısıtlı.

İşletim sistemi güncellemesi gelmiş erteliyordum nezamandır, bugün bi yeniden başlatma yapacağım sanırım.

Yaklaşık 10 senelik Windows kullanıcısıyım. 1 sene önce falan Mac'e geçtim ve hayatımda aldığım en iyi karar olduğunu düşünüyorum. İşletim sisteminde her şey uyum içinde. Böyle eskilerden kalmış ulan bu ne dedirtecek bir şey yok. Kernel sürekli güncelleniyor çöpdows gibi 15 senedir aynı kerneli ismini değiştirip değiştirip kullanmıyorlar. Optimizasyonu çok iyi, arayüz genel olarak çok iyi, zırt pırt formata gerek bırakmıyor ve zamanla şişip performans kaybetmiyor. Oyun için Windows geri kalan her şey için macOS.

Oyun için kesinlikle Windows tercih ederim. Programlama ve gündelik işler için macOS en mantıklısı.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…