Teşekürler hocam baya bir yazdınız işim kolaylaştı.Bu saat hızı arttığında FPS artar mı bu arada?
Günümüz uygulamaları 3 GHZ ve üzeri hızlar da performans vermeye başlarlar , bu yüzden işlemcinin çekirdeklerinin mutlaka 3.5 3.6 3.4 4 4.4 gibi hızlarda olması gerek işte o zamanda süper performans alırsın.
Ayrıca önemli olan FPS değil , gecikme MS değeri ..
Monitörün tazeleme hızı diyelim 75 HZ O zaman alacağın FPS değeri 75 FPS olur üstü de altı da performansı düşürür peki ne önemli burada ? Bazı ekranlar örneğin SYNC açık halleri değişkendir Variable atıyorum 40 - 75 arası gidip gelir o zaman da 40 - 75 arası gidip gelen FPS olur , VSYNC kapatsan FULL FPS elbet 300 400 500 700 800 1000 FPS alırsın ama oyundan keyif alamazsın yırtılma takılma şu bu parazit ..
Peki ne önemlidir ?
Örneğin 60 HZ monitörü ele alalım , 60 FPS olmak zorunda , GECİKME İSE 60 fps İÇİN 12 11 13 falan , yani burada gerek monitörün tepki süresi gerekse ekran kartı gecikme değeri çok önemli MS değeri .
Nasıl 60 HZ 60 FPS , 11 12 13 MS gecikme olması gerekiyorsa , işte 75 HZ de de böyle 144 HZ de de böyle ..
Yani O sistemden alırsın süper FPS zaten , Düşük gecikme içinde tabi işlemcinin BOOST olması gerekiyor.
Yeterli Açıklama :
Benim toplama bir dizüstü var ondan yazıyorum işyerindeyim eve geçince ben sana evdeki bilgisayardan bir SCREENSHOT atarım , Seninkiyle benimkinin üretimleri eşdeğer diye düşünebilirsin seninki de i-5 ama i7 skalasında üretim benim evdeki bilgisayarın işlemcisi i7 11700F ..
İkimizinde F ama sen 2.5 GHZ bandında kullanıyorsun sürekli benimkinin de varsayılan hali 2.5GHZ , ama ben özelliklerini açtığım için işlemciyi olması gerektiği gibi kullanıyorum .
Seninkiler hep 2.5 GHZ işlemci çekirdeklerinin hepsi . CACHE frekansında 2.5 2.8 flan
benimkiler ise şöyle .
4,9 ... , 4.7 ... 4.6 , 4.4 .. , 3.9 .. , 3.6 .. 3.4 gibi gibi ..
CACHE olarak da 3.4 kullanıyor.
Kule tipi soğutucu kullanıyorum : BOŞTA : 44 45 43 42 DERECE , ORTALAMA YÜKTE 50 52 53 DERECE , TAM YÜKTE BÜTÜN ÇEKİRDEKLER EN FAZLA 60 62 64 DERECEYE ÇIKIYOR.
saatlerce tabi böyle kullanım.
F serisi ne yazık ki böyle kurulduğu an 2.5 GHZ olarak sabit kalır kendin elle açman gerekiyor BIOS 'dan eğer işlemciyi diğer işlemciler için kullanmak istiyorsan.
Soğutma olarak da en aşağı bir kule soğutma kullanman lazım bu arada.
Önemli not :
Bazı arkadaşlarımız oyunlar da açıp bakıyorlar ve MS değeri olarak PİNG değerini falan görüyorlar , Ağ kartının PİNG MS değeri bazen oyunların göstergelerinde MS diye gözüktüğü için MİLİ saniye karıştırabiliyorlar.
Bir de ekran kartının komple sistemin MS değeri var INPUT OUTPUT girdi çıktı birimleriyle beraber.
Pingin 35 40 20 15 10 5 40 50 55 falan olabilir , 50 üstüne çıkmıyorsa zaten PİNG ideal oluyor ağda oyunda ..
INPUT OUTPUT girdi çıktı Ekran kartı Gecikme MS değeri de dediğim gibi
60 FPS 60 HZ monitor varsa 11 12 13 falan 14 15 18 de olabilir.
Bazen 1 ms de olur uygulamaya göre , Monitörlerde de 5 MS 3 MS 1 MS 6 MS değerleri normal düzgün ve doğru .
Oranlar bu şekilde , 144 HZ ise aynı oranda 75 HZ ise aynı oranda ..
Dediğim gibi bazı monitörlerde VRR dır yani değişken tazeleme hızıdır 75 HZ olarak değilde atıyorum 40 HZ - 75 HZ arası gidip gelir , Haliyle FPS de 40 75 arası gidip gelmek zorundadır.
Bunlara dikkat edersen en süper görüntü ve performans almış olursun.